TAYSAD, Organizasyonlarıyla Otomotiv Sanayine Destek Vermeye Devam Ediyor
TAYSAD Genel Sekreteri Sevgi Özçelik: TAYSAD, Organizasyonlarıyla Otomotiv Sanayine Destek Vermeye Devam Ediyor
TAYSAD-Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Sevgi Özçelik:
TAYSAD, Organizasyonlarıyla Otomotiv Sanayine Destek Vermeye Devam Ediyor
Dünya otomotiv sanayisi dönüşürken, TAYSAD olarak üyelerimizin rekabet gücünü artıracak projeler geliştirmeye, küresel iş birliklerini genişletmeye ve sektörü geleceğe hazırlamaya odaklandık. Bu süreçte hem ihracatımızı artıracak etkinlikler düzenledik hem de dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve insan kaynağı gibi kritik alanlarda sektörümüzü güçlendiren adımlar attık.
Tedarik sanayimizin ihracatını artırmak ve küresel pazarlardaki konumunu güçlendirmek için uluslararası organizasyonlarda aktif rol aldık. Toyota, Stellantis, Iveco ve Karsan gibi küresel üreticilerle düzenlediğimiz tedarikçi günlerinde üyelerimiz, yeni iş birlikleri geliştirme fırsatı buldu. Cezayir, Bulgaristan ve Japonya gibi stratejik pazarlara yönelik iş geliştirme programlarımız, tedarik sanayimizin küresel değer zincirine entegrasyonunu hızlandırdı.
Fuar katılımlarımız, bu yıl da sektörümüzün dünyaya açılan kapısı oldu. Automechanika İstanbul, Frankfurt ve Shanghai gibi büyük fuarlarda yer alarak, Türk otomotiv tedarik sanayisinin gücünü uluslararası arenada bir kez daha gösterdik. Özellikle Çin’e yönelik yatırım teşvik etkinlikleri, bu pazardaki fırsatları değerlendirmek isteyen firmalarımız için önemli bir platform sundu.
Bu kapsamda, ülkemize yeni bir otomotiv yatırımı çekilmesi süreçlerinde de aktif rol oynadık ve Çinli Great Wall, SAIC, Chery ve BYD’nin üst düzey yöneticilerini TAYSAD’da misafir ederek, hem sektörümüzü hem de ülkemizi tanıttık. Türkiye’nin otomotiv tedarik sanayisindeki güçlü altyapısını ve yatırım fırsatlarını anlatırken, özellikle BYD’nin Türkiye yatırımı sürecinde yaşanan pozitif gelişmelere katkı sunan önemli bir aktör olduk.
Otomotiv sanayisi, elektrifikasyon, yapay zeka ve mobilite teknolojileriyle hızla dönüşürken, TAYSAD olarak bu süreci şekillendiren öncü etkinlikler düzenledik. TAYSAD, OSD, OTEP ve OIB iş birliğiyle düzenlenen IAEC’24 konferansında yapay zeka, otonom sürüş, alternatif yakıtlar ve üretimde dijital dönüşüm konularını ele alarak, sektörümüzü geleceğin mobilite ekosistemine hazırladık. Yıl boyunca, dijital dönüşüm, yazılım, siber güvenlik gibi alanlarda onlarca etkinlik düzenledik.
Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir üretim, 2024’te odaklandığımız önemli konular arasında yer aldı. Karbon ve su ayak izi hesaplaması, sınırda karbon düzenleme mekanizması bilgilendirme toplantıları ve batarya geri dönüşüm stratejileri üzerine gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ile üyelerimizin sürdürülebilir üretim süreçlerini güçlendirmeyi amaçladık. Üretim süreçlerini iyileştirmeye yönelik “Kaizen Havuzu” ile firmalar arasında bilgi paylaşımını teşvik ettik. TAYSAD Kıyaslama Raporu ile sektördeki firmaların performans analizini sunarak, rekabet avantajlarını artırmalarına destek olduk.
Ayrıca, yangın ve deprem risklerine karşı hazırlık kılavuzlarımız ile sanayide güvenli üretim anlayışını yaygınlaştırdık. Bu kılavuzlar ile firmalarımıza kriz dönemlerinde nasıl hareket etmeleri gerektiğine dair kapsamlı bir rehber sunduk.
Otomotiv sanayisinin geleceği, yetkin insan kaynağı ile şekillenecek. Bu bilinçle, genç mühendisleri sektöre kazandırmak ve mevcut iş gücünü geleceğe hazırlamak için 20 Bin Kariyer projemiz kapsamında üniversitelerimizde seçmeli dersler açtık. En çok ilgi gören eğitim faaliyetlerimizde, düzenlediğimiz 206 farklı başlıktaki eğitime 5 bin 340 üye çalışanımız katıldı. Sektörde yetenek yönetiminin önemini vurgulayan “Yetenek Yönetimi Konferansı”nda, yapay zeka çağında iş dünyasının nasıl dönüşeceğini tartıştık.
Kadın istihdamını artırmayı hedefleyen Fırsatı Eşitle Yeteneği Çeşitle (FEYÇ) projemiz, 2024’te ikinci fazını tamamladı. Sektörde fırsat eşitliği konusunda bilinç oluşturmayı amaçlayan bu proje, farklı firmalarımızda hayata geçirilen uygulamalarla etkisini daha da artırdı.
Ayrıca, ortak satın alma projelerimizle üyelerimize maliyet avantajı sağlamaya devam ettik. Akaryakıt, hammadde, dijital dönüşüm, karbon ayak izi ve insan kaynakları gibi farklı alanlarda yürüttüğümüz projelerle firmalarımızın operasyonel yüklerini hafifletirken, daha sürdürülebilir ve rekabetçi bir yapı oluşturmalarına destek olduk.
Önümüzdeki yıl, sektörümüzü daha da ileriye taşımak için yeni projeler, iş birlikleri ve etkinliklerle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Birlikte daha güçlü, daha yenilikçi ve daha sürdürülebilir bir otomotiv sanayisi inşa etmek için çalışacağız.
TAYSAD Hakkında
Türk otomotiv tedarik sanayinin tek ve en yetkin temsilcisi konumundaki Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği TAYSAD, 1978 yılında 14 girişimci tarafından kuruldu. “Tasarım, Teknoloji, Tedarik gücü ile dünyada ilk 10” vizyonuyla faaliyetlerine yön veren TAYSAD, otomotiv tedarik sanayi firmalarından oluşan 538 üyesi ile, 27 milyar dolarlık iş hacmi, 14,8 milyar doları aşkın ihracat ve 250 binin üzerindeki istihdam ve 220 adet Ar-Ge ve Tasarım Merkezi ile ülke ekonomisine değer katmaktadır. 114 üyesinin 55 ülkede 300’den fazla tesis yatırımı bulunan TAYSAD, Avrupa Otomotiv Tedarik Sanayicileri Derneği CLEPA’nın üyesi olup, ISO 9001:2015 ve ISO 27001:2013 sertifikalarına sahiptir. www.taysad.org.tr
Sosyal Medya:
LinkedIn, Instagram, Twitter, Facebook ve Youtube: taysadturkey