Tatmetal, 6 Kıtada 70’den Fazla Ülkeye İhracat Gerçekleştiriyor
Tatmetal Genel Müdürü Remzi Örnek: `Türkiye’nin 54’üncü büyük sanayi kuruluşu olarak ülke ekonomisine güç katmaya devam ediyoruz.`
Tatmetal, 6 Kıtada 70’den Fazla Ülkeye İhracat Gerçekleştiriyor
Tatmetal Genel Müdürü Remzi Örnek: ‘25 yıldır sürdürülebilir büyüme stratejisiyle, Türkiye’nin 54’üncü büyük sanayi kuruluşu olarak ülke ekonomisine güç katmaya devam ediyoruz’
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Remzi Örnek: 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde tamamladığım lisans eğitimimin ardından yüksek lisansımı Edinburgh Napier Üniversitesi’nde yaptım. Yüksek lisansımda alanım doğrultusunda CAD/CAM Software Engineering konusunda çalışmalar gerçekleştirdim. Kariyerime Polikim Kimya’da başladım. Ardından Arçelik, Galsan Plastik, Assan-Hanil Otomotiv ve Assan Alüminyum’da Genel Müdür olarak görev aldım. Tatmetal Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Ocak 2020’den bu yana Genel Müdür olarak görev yapıyorum.
SUBCONTURKEY: Tatmetal’in kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Remzi Örnek: 1996 yılında kurulan Tatmetal, 25 yıllık bilgi birikimi ve deneyimi ile Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticilerinden birisidir. Kaliteli ürün ve hizmet anlayışı ile istikrarlı büyümemizi sürdürüyoruz. Ürünlerimiz üretim zincirinde hammadde anlamında kritik bir yer tutuyor. Ürettiğimiz ürünlerle otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi birçok sektörün dışa bağımlılığını azaltıyoruz. Teknolojilerimizle sektörde lider bir rol oynuyor, insana ve çevreye duyarlı üretimimizle global açıdan kaliteli ve verimli çalışma parolasını benimsiyoruz. Bu sorumlulukla, kurulduğumuz günden bugüne, başta doğduğumuz topraklar olan Karadeniz Ereğli'ye, kentimize, bölgemize, topluma, ülkemize ve nihayetinde ihracatla dünyanın dört bir yanına değer üreterek değer katıyoruz.
SUBCONTURKEY: Tatmetal olarak ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Tatmetal’in sektöründeki konumunu değerlendirir misiniz?
Remzi Örnek: Son teknolojileri kullandığımız üretim tesislerimizde; yıllık asitleme kapasitesi 1,5 milyon ton/yıl olan PLTCM hattımızda sıcak haddelenmiş asitlenmiş ve soğuk haddelenmiş sac üretebiliyoruz, yıllık üretim kapasitesi 750 bin ton/yıl olan galvaniz hatlarımızda galvanizli sac ve 200 bin ton/yıl olan boya hattımızda da boyalı sac üretimi gerçekleştiriyoruz. Tatmetal olarak ürettiğimiz katma değerli ürünlerimiz ile tarımdan yenilenebilir enerjiye, beyaz eşyadan otomotive hemen her sektöre hizmet ediyoruz. Hizmet verdiğimiz sektörlerin başında; taşıt araçları, dayanıklı tüketim, inşaat, enerji ve makine-ekipman geliyor. Çelik ticaretindeki deneyimimiz ve bilgi birikimimizle bugün Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticilerinden biriyiz. Güçlü altyapımız, yıldan yıla artan üretim kapasitemiz, çevikliğimiz ve ürün çeşitliliğimiz sayesinde global pazarda da öne çıkıyoruz.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz?
Remzi Örnek: Üretimimizin yaklaşık yüzde 35’ini ihraç ediyoruz. İhracatımızın içinde en büyük payı Avrupa Birliği ülkeleri alıyor. Bugün 6 kıtada 70’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminin tüm zorluklarına rağmen ihracatımıza devam ettik ve bu yıl da ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmeye devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: Pandeminin etkisini hem firmanız hem de sektörünüz açısından değerlendirir misiniz?
Remzi Örnek: Geçen yıl itibarıyla hayatımıza giren pandemi sadece üretim piyasalarında değil, küresel ekonomide de birçok olumsuz etki bıraktı. Bu, zorlayıcı bir dönem olmasına rağmen biz Tatmetal olarak üretim ve sevkiyatlarımızda hiçbir sorun yaşamadık. Bu süreçte hammadde tedarik ağındaki tedarikçilerimizi çeşitlendirmeye yöneldik. Bu dönemde üretim hacmimizi arttırdık, hatta pandemiye rağmen yatırımlarımızı sürdürmeyi başardık. 1.5 milyon ton üretim kapasiteli Tandem (PLTCM) yatırımını Mart 2020’de devreye alarak verimliliğimizi ve ürün kalitemizi artırdık. Bu süreçte hem üretimde hem de satışta ivme kaybetmeden pazardaki güçlü oyunculardan biri olduğumuzu gösterdik.
Ülke ekonomimizin büyümesinde imalat sanayi, sanayide ise çelik lokomotif güçler arasında yer alıyor. Pandemi döneminde pek çok ülkede üretimin durması ve tedarikte yaşanan aksamalar nedeniyle Türkiye öne çıkarak Avrupa'nın en büyük, dünyanın 7. büyük üreticisi konumuna yükseldi. Çelik endüstrisindeki büyüme, güçlü yerel tüketim sayesinde gerçekleşiyor. Türkiye’de çelik tüketimi 2020 yılında %13,2 artarak 29,5 milyon ton seviyesine yükseldi ve orta ve uzun vadede bu artışın sürmesi bekleniyor.
SUBCONTURKEY: ISO 500 sıralamasında bu yıl da yükselişinizin süreceğini düşünüyor musunuz?
Remzi Örnek: İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl gerçekleştirdiği İSO 500 araştırmasının 2020 sonuçlarına göre, Tatmetal olarak geçen yıl 74. sırada yer alırken bu yıl 20 sıra birden yükselerek 54’üncü sırada yerimizi aldık. Bu konumumuz bizim için çok kıymetli. Bu başarıyı bu yıl 25. kuruluş yıl dönümümüz olduğu için daha da anlamlı buluyoruz. 25 yıldır sürdürülebilir büyüme stratejisiyle, Türkiye’nin 54’üncü büyük sanayi kuruluşu olarak ülke ekonomisine güç katmaya devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konusunda çalışmalarınız ve yatırımlarınız var mı?
Remzi Örnek: Şu anda birçok sanayi kuruluşunda olduğu gibi bizim de öncelikli gündemimizde dijitalleşme ve Endüstri 4.0 var. Üretimde verimlilik sağlamak için birbirine entegre olabilen teknolojileri yakından takip ediyor, uyguluyor, proseslerimizi yazılımsal, donanımsal ve mekanik anlamda yeni altyapılarla güncelliyoruz. Bu doğrultuda üretim bandımızda da hibrit bir kültürün hâkim olduğunu söyleyebiliriz. Endüstri 4.0 vizyonunu tüm yatırımlarımıza uyguluyoruz. Bu çerçevede 2020 Mart ayında entegre şekilde çalışan Sürekli Asitleme ve Tandem Soğuk Haddeleme hattımızı (PLTCM) devreye aldık. Bu hattımız sayesinde verimliliği, kaliteyi ve üretim kapasitemizi artırıyoruz. Aynı zamanda kalite yönetimi için QMS dediğimiz kalite yönetim modülümüz üzerinde çalışmaktayız. Makinelerimiz birbirine veri aktarırken aynı zamanda devamlı öğrenen yapay zekâ modeliyle ürün reçetelerini geliştiriyor.