Takım Tezgahlarında Üretim Yüzde 31,8 Arttı
Takım tezgahları sektöründen 8 ayda 1 milyar doları aşan rekor yurt içi satış rakamı
Takım Tezgahlarında Üretim Yüzde 31,8 Arttı
Takım tezgahları sektöründen 8 ayda 1 milyar doları aşan rekor yurt içi satış rakamı
Takım tezgahları sektörü 8 ayda ihracatını yüzde 40.6 artırdı
Takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), TÜİK’in sanayi ve dış ticaret verileriyle hazırladığı sekiz aylık sektör performansını açıkladı. Dış ticaret verilerinden kullanıma, ihracat ve üretime kadar birçok performansa yer verilen çalışmada en çok dikkat çeken veri yüzde 47,1’lik artışla 1,06 milyar doları aşan yurt içi satış rakamı oldu. Takım tezgahları sektörü 2021 yılı Ocak ila Ağustos dönemini kapsayan sekiz ayda ayrıca toplam üretimi yüzde 31,8, ihracatını yüzde 40,6 artırdı. Takım tezgahları sektörünün 1 milyar doları aşan yurt içi satış rakamı ile yeni bir rekor kırdığını belirten TİAD Başkanı Fatih Varlık, pandemide üretimin Türkiye’ye kayması ve sanayi yatırımların devam etmesinin sektörün yakaladığı ivmede etkili olduğunu söyledi.
Takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), sektörün ocak ila ağustos arası döneminde gerçekleştirdiği performans rakamlarını açıkladı. 8 ayda yurt içi satışını (kullanım) 1,06 milyar dolara taşıyan sektör; üretimini yüzde 31,8 artırarak 553,5 milyon dolara, ihracatını yüzde 40,6 artırarak 388,3 milyon dolara taşıdı.
Sektör yeni bir rekora imza attı
Otomotivden havacılığa, savunmadan medikale, beyaz eşyadan kalıpçılığa kadar tüm sanayilerin itici gücü olan takım tezgahları sektörünün yurt içi satış rakamlarıyla yeni bir rekora imza attığını belirten Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, “Pandemide, dünyanın ana tedarikçisi olan başta Çin, Hindistan ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkede üretimin durma noktasına gelmesi, Türkiye sanayisinde ise çarkların durmaması ve yatırımların devam etmesiyle bu ülkelerin siparişleri ülkemize kaydı. Üretim yönelmesinin olumlu sonuçlarını hem sanayi üretimimizdeki büyüme hem de takım tezgahlarına yapılan yatırımlarda net bir şekilde hissettik. Sanayi yatırımlarının devam etmesinin yanı sıra Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Gümrük Vergisi özelinde atılacak olumlu adımlarla pandemide yakaladığımız yeni pazarları koruyabilir, mevcut pazarlarımızı büyütebilir ve yeni pazarlara açılabiliriz. Tüm bu beklentilerimizin olumlu yönde gelişmesiyle birlikte sektör olarak yıl sonunda yurt içi satışlarımızın 1,5 milyar dolara çıkacağını öngörüyoruz.”
Sac şekillendirme makinelerinden 348,5 milyon dolarlık üretim
Sektör ürün gruplarının da değerlendirildiği çalışmada; sac şekillendirme makineleri (Presler) 348,5 milyon dolarla üretimde ilk sıraya yerleşti. 244,5 milyon dolarla en yüksek ihracatı da gerçekleştirilen sac şekillendirme makinelerinin yurt içi satış rakamı 237,7 milyon dolar oldu. 8 aylık dönemde 90,3 milyon dolarlık üretimin yapıldığı sac işleme makineleri 63,3 milyon dolar ihracat, 105,5 milyon dolarlık yurt içi satış rakamlarına ulaştı. İşleme merkezleri, 255,9 milyon dolarlık yurt içi satış rakamı ile 8 ayda en yüksek rakama ulaşan ürün grubu oldu.
İhracatta yüzde 63 ile en büyük pay sac şekillendirme makinelerinin
Belirtilen dönemde makine türlerine göre ihracat rakamlarında yüzde 63 ile en büyük payı sac şekillendirme makineleri alırken onu yüzde 16 ile sac işleme makineleri takip etti. İhracatın illere göre dağılımında ise Bursa, Eskişehir ve Bilecik yüzde 41, İstanbul yüzde 28 pay aldı. İzmir yüzde 7, Konya ve Karaman yüzde 7, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova yüzde 5, Ankara ise yüzde 4 oranında ihracat gerçekleştirdi.