Suyla Çalışan Araba Ürettiler
Türk Hava Kurumu Mühendislerinin yaptığı çalışmayla, motora istenilen oranda gönderilen hidrojen sayesinde yanan yakıtın yüzde 30’u azaltılıyor.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ünsal Ban, 2 yıllık projenin sonuna gelindiğini söyledi. Rektör Ban, “Mühendislik Fakültemiz öğretim üyelerinin çalıştığı bir projeydi. Çeşme suyuyla hidrojen üretilecek. Hidrojen üretmek için gerekli enerji egsoz atık ısısından elde edilecek. Aracın içinde hidrojeni depolamıyoruz. Gaz tankı yok. Aracın içinde üretirken, gerekli enerjiyi de aracın içinden sağlıyoruz. Üniversite olarak Ar-Ge’ye her koşulda önem verdiğimizin altını çizmiştik. Bu başarılarımıza öğrencilerimizde ortak olmuştur. Üniversitemizin uluslararası boyutta patent başvuruları yapacak yeniliklere imza atması bize gurur vermiştir” dedi.
Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği’den Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin’in başında bulunduğu projeye tam 2 yıl emek verildi. Dr. Şahin, “Dünyada ilk kez egsoz atık ısısından üretilen elektrik hidrojen üretiminde kullanıldı. Hidrojen üretmek için ise yalnızca çeşme suyuna ihtiyaç oluyor. Ayrıca bu otomobilden çıkan atık gazların yüzde 80’i azalıyor. Çevreci ve yeşil bir teknoloji yaptığımız çalışma. Otobüslerde ve şehir içi ulaşımda aynı sistem başarı ile uygulanabilecektir. Motor dizaynı değişirse yakıtın yüzde 70’i sudan karşılanabilir. Aracın testlerinin yapılacağı alt yapının Üniversitede bulunması oldukça önemli. Dünyada ilk kez, motora gönderilecek hidrojen yakıtı aracın içerisinde normal sudan üretebilecek.
Bu üretim için gerekli enerjiyi egzoz atık ısısından elde eden bir sistemin geliştirilmiş olmasının gururunu yaşıyoruz ve imkan verildiğinde Türkiye’nin yeni nesil aracını yapmaya da talibiz” diye konuştu.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
23.09.2013