M. Göker Sarp
Süreç İyileştirme ve ERP İlişkisi
İşletmelerin çoğunlukla süreçleri yerine, yeni ERP sistemlerinin özelliklerine odaklandıklarını gözlemliyoruz.
Sağlıklı süreçler kuruluşunuzu kârlı olarak yapılandırmanıza ve çeviklik kabiliyetinizi artırmanıza yardımcı olur. Müşterilerden gelen geri bildirimlere hızlı tepki verebilmek size rekabet avantajı sağlar. Bu nedenle süreçlerinizi iyileştirmeyi, organizasyonunuzun temel bir stratejisi olarak düşünmelisiniz.
ERP sistemleri verilerinizi depolayan, mevcut süreçlerinizi yürütmenize, verimliliğini ölçmenize olanak sağlayan bir dijitalleşme aracıdır. Ancak bugünkü teknolojisiyle bozuk veya etkisiz olan süreçlerinizi sizin yerinize düzeltemez, bunların farkına varmanızı sağlar.
Değişim kültürüne açık olan kuruluşlarda süreçleri iyileştirmek daha kolay gerçekleşir. Ancak kurum kültürü oluşmamış ve süreçlerini standartlaştırmamış kuruluşlarda süreç iyileştirme çalışmalarının alışkanlık haline gelmesi zaman alacaktır.
Süreçlerinizi standartlaştırmanıza yönelik motivasyon kaynaklarında biri de ERP geçişleridir. ERP geçişi yapmış bir firma süreçlerini standartlaştırmak ve kurumsallaşmak üzere adım atmış demektir.
Süreç iyileştirme çalışmalarını ekip olarak yaparsanız işletmenizde ekip ruhu gelişecek, süreç iyileştirme herkesin işinin bir parçası olacaktır. Bu sayede süreçlerin ve sonuçlarının izlenebildiği ve düzenli olarak gözden geçirilip güncellenebildiği sürekli iyileştirme ortamını da teşvik etmiş olursunuz.
“Araştırmalara göre, belirsiz ve verimsiz sistemler bir işletmenin gelirinin yaklaşık üçte birine kadar kayıplara yol açabilmektedir.”
Bizim büyüklüğümüzde veya sektörümüzde olmaz veya gerekli değil diye düşünmeyin. Her büyüklükte ve her sektördeki işletmelerde süreçler iyileştirilebilir. Birkaç basit adımla dahi işletmenizi daha da etkili ve etkin hale getirebilirsiniz.
Süreçlerinizi iyileştirmeye ilk olarak, seçtiğiniz herhangi bir sürecinizin haritasını çıkartarak başlayabilirsiniz. Sürecinizin haritasını çıkartmak, sürecinizi uçtan uca net bir şekilde görmeniz için harika bir yoldur. Bu yolla süreçlerinizde birden fazla gereksiz adım yer alıyorsa bu gereksiz adımları da temizlemiş olacaksınız. Ayrıca bu sizi diğer süreçlerinizi de elden geçirmek için motive edecektir.
Her bir aşamanın tedarikçisini, girdilerini, çıktılarını ve müşterilerini görünür hale getirirseniz, süreçlerinizin ana hatları da operasyonlarınızı nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda size birçok fikir verecektir. Bunun için SIPOC * diyagramından faydalanabilirsiniz.
Başarılar…
(*) SIPOC: Tedarikçi, Girdi, Proses, Çıktı ve Müşteri kelimelerinin İngilizcelerinin (Supplier, Input, Process, Output, Customer) baş harflerinden oluşmaktadır.
Sipoc diyagramı bir sürecin girdi ve tedarikçilerini, prosesin kendisini, çıktılarını ve müşterilerinin şematik olarak gösterildiği bir süreç iyileştirme metodolojisidir. Bu gösterimin, sürecin daha iyi anlaşılmasına ve sürecin iyileştirilmesi için gerekli olan noktaların saptanmasına katkısı büyüktür.