SUN BaÄŸlantı Elemanları, Yapacağı Makina Yatırımları Ä°le Üretim Kapasitesini %50 Artıracak
2014 yılında makina yatırımı yaparak üretim kapasitesini %50 oranında artıracaklarını söyleyen Sun Bağlantı Elemanları Genel Müdürü Sunullah Gündoğ, 2015 yılında SUN markası ile %50 iç pazara, %50 dış pazara satış yapmak istediklerini belirtti.
Sun BaÄŸlantı’nın kuruluÅŸundan bugüne kadarki hikayesini anlatır mısınız?
Sunullah GündoÄŸ: SUN, 2012 yılında kuruldu. Müşteri memnuniyetini temel alan bir anlayışı önüne koyan SUN, faaliyete geçtiÄŸi andan itibaren kurumsallaÅŸmayı temel ilke edindi. Ä°lk yılında, kurulan organizasyon yapısı, sunulan kurumsal hizmet ile fabrika ve ana yan sanayilere hizmet vermeye baÅŸladı. 2012 yılının sonunda, Türkiye’nin ana firmalarının aranan firması olmaya baÅŸladık ve çeÅŸitli proje iÅŸlerini üstlenerek, kalite, uygun fiyat ve müşteri memnuniyetini ilke edinerek hedeflerimize, doÄŸru fizibilite ile ilerlemeye devam ediyoruz. 2013 yılında mevcut olan iÅŸ potansiyelimizi artırarak planladığımız adetlere ulaÅŸtık ve bugünümüze geldiÄŸimizde ise otomasyonu ön plana çekerek adet sayılarımızı 2 katına çıkarmaya çalışıyoruz. Keyif alarak huzurlu bir ÅŸekilde hikayemizin içine yeni karakterler koyarak yolumuza devam ediyoruz. Sanayi var olduÄŸu sürece bizim hikayemiz bitmez. ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Belgesi ile kurumsal anlayışı, çaÄŸdaÅŸ iÅŸletme modeli, kalite normları, etik deÄŸerleri, güveni esas alan yaklaşımla sektörde saygın bir konuma ulaÅŸtık.
Ürünleriniz ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Sunullah Gündoğ: Üretimini yaptığımız başlıca ürünler dünya normlarına uygun veya teknik resime uygun olarak ürettiğimiz özel ve düz rondelalar, ve pres baskı olarak üretimini yaptığımız bağlantı elemanları. Mevcut teknolojimize göre günlük üretim miktarı tam kapasite olduğu takdirde 280.000 adet parça üretimi yaptığımızı ve 2014 yılında makina yatırımı yaparak üretim kapasitemizi %50 civarında arttıracağız.
Hangi sektörlere ürün veriyorsunuz? Beyaz eşya sektörüne üretiminizin yüzde kaçını beyaz eşya sektörü için üretiyorsunuz?
Sunullah GündoÄŸ: SUN, BaÄŸlantı elemanları sektöründeki üretim faaliyetlerine standart ve özel üretim ürünlerlerle baÅŸlayan ÅŸirketimiz, yıllar içinde Beyaz EÅŸya, Binek Otomobil, Ticari Araç, Enerji Sanayi, Ä°nÅŸaat ve Savunma Sanayine üretim yapmaya baÅŸlamıştır. Sanayide ihtisaslaÅŸma ve esneklik, iÅŸletmelerin bünyesinde araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve üretme imkânları bulunması ile mümkündür. Yıllık yaklaşık 200 ton sac ve diÄŸer metalriyeller iÅŸleme kapasitemiz var. Ãœretimimizin yaklaşık % 55’i beyaz eÅŸya sektörü için üretiyoruz. Bu sayede kendi mamul üretimimizde kullandığımız sac ve diÄŸer metalriyellerin sarfiyatımızın yanında, sektörden gelen taleplerine de cevap vermekteyiz.
İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Sunullah GündoÄŸ: Türkiye’nin küreselleÅŸme ve serbest ticarete girmesinden sonra, dünyada mevcut bütün pazarlar bizim hedefimizdedir. Uzun yıllardır ihracatın içindeyiz ilk ihracatımızı 2013 yılında gerçekleÅŸtirdik. Åžu ana kadar girmediÄŸimiz pazarlara gelecek 5 yıl içinde girip, SUN markasını bu pazarlara yerleÅŸtirmek ve marka güvenilirliÄŸini onlara da sunmak en büyük hedefimizdir. 2015 için hedefimiz %50 iç pazar, %50’de dış pazar satış ÅŸeklindedir.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz arasında neler var? Yeni ürünler için ürün geliştirme faaliyetleriniz oluyor mu? Yoksa sadece standart ürünler mi üretiyorsunuz?
Sunullah Gündoğ: Önümüzdeki dönem hedeflerimiz arasında müşteri portföyümüze benzer sektörlerden yeni firmalar katarak özellikle yurtdışı ihracatımızı arttırmak, mevcut müşterilerimizin iş hacmini genişleterek sürdürülebilir işbirliğimizi uzun vadede korumak, daha yüksek teknoloji ile (otomasyon sistemleri) üretim yaparak ve imalat yöntemlerimizi geliştirmek, müşterilerimize en kaliteli ürünü, zamanında, uygun fiyata imal etmek şirketimizin başlıca hedefleridir. Amacımız sektöründe lider, kurumsal ve sürdürülebilir bir işletme olmaya devam etmektir. Faaliyetlerini ürün geliştirme, proses geliştirme, genel ürün araştırmalar olmak üzere üç ana başlıkta toplayıp yakın vadede Ar-Ge faaliyetlerini ilerleterek geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda, hedefimiz, mevcut sektörlere yönelik yeni ürünler geliştirmek, kullanılan prosesleri geliştirerek maliyeti düşürmek, verimi artırmak ve çevreyi daha fazla koruyarak müşterilerine entegre çözümler sunmaktır. Müşterilerine katma değer yaratmanın yanı sıra, yeni sektörlere yönelik pres baskı parçalar üretmek ve ileri teknolojilere girmek de hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Genele baktığımızda üretimimizin yaklaşık % 70’i özel ürün üretimine giriyor. Faaliyetlerimizde bu yönde aranan özel isim olmaya göredir.
Sun Bağlantı olarak 2014 yılının ilk 3 ayı nasıl geçti?
Sunullah GündoÄŸ: SUN, 2014 yılının ilk çeyreÄŸinde büyümesini sürdürdüğü ancak küresel ekonomik geliÅŸmeler ve Türkiye’nin genel ekonomik faaliyetlerdeki yavaÅŸlamanın da etkisiyle büyüme hızının düştüğünü gözlemledik, sektörümüze baÄŸlı olarak büyümemiz 2014’te de devam edecek ancak büyüme hızımızda düşüş görüleceÄŸi gibi etkilemesine neden olduÄŸu saptadık. Tüm bu veriler ışığında da, Türkiye baÄŸlantı elemanları sektöründe de yılın ilk 3 ayında bu olumsuz geliÅŸmenin etkileri hissedilmeye baÅŸlandığı ve sektörde büyüme hızının gerilediÄŸi sonucuna Sun BaÄŸlantı Elemanları olarak vardık.
Bağlantı elemanları ve Beyaz eşya sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sunullah GündoÄŸ: BaÄŸlantı elemanları sektörü son derece kapsamlı ve detaylı bir sektör. Bugün baÄŸlantı elemanları sektöründe bulunan firmaların daha iyi gündemi takip etmesi gerekiyor. BESÄ°AD’ın bu konuda biraz daha etkin olması gerektiÄŸini düşünüyorum. Endüstrinin olduÄŸu her yerde baÄŸlantı elemanı olduÄŸu için önü çok açık. Kullanım alanı çok fazla, bu anlamda iÅŸimizi geliÅŸtirmek ve yatırım yapmak zorundayız. Sektörün sıkıntılarından bir tanesi hammaddedeki fiyatların dengesizliÄŸidir. Bu fiyat deÄŸiÅŸikliÄŸini müşteriye anında yansıtamıyorsunuz, bir süreç geçmesi gerekiyor. Yerli üreticilerin bu konuda yeni yatırımlar yapması gerekiyor. Hammadde de dışa bağımlı kalmamamız için yerli üreticilere de görevler düşüyor. YetiÅŸmiÅŸ insan gücü ve hammadde sorunu bütün sektörümüzün ortak sorunlarıdır. Zaman içerisinde yapılan yatırımların sektörü daha iyi bir noktaya getireceÄŸine inanıyorum. Türkiye de beyaz eÅŸya sektörü, geliÅŸen teknolojisi, her geçen gün artan üretimi, ihracat kapasitesi ve bunlara baÄŸlı olarak geliÅŸen yan sanayi, servis, bayi aÄŸları ve istihdam imkanları açısından Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Dış ticaretteki serbestleÅŸme iç pazarda ithal ürünlerin serbestçe yer almasını saÄŸladığı gibi, Türk ürünlerinin de yabancı pazarlara tarife ve kota gibi engellerle karşılaÅŸmadan girebilmesi yolunu açmıştır. Otomotiv sektöründe de ana sanayiler ve buna paralel olarak yan sanayiler de geliÅŸmeye devam ederek üretimlerini artırarak Türk ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadırlar.
Eklemek istedikleriniz varsa onları da öğrenebilir miyiz?
Sunullah Gündoğ: Sektörümüzde sadece fiyata endeksli bir rekabetin ön planda olması çok üzücüdür ki kalite hep gölgede bırakmıştır. Aslında kaliteyi satın almak inanın ucuzu satın almaktan daha karlıdır. Yapacağımız gelişmelerle daha nitelikli alanlara yönelmek hep hedefimiz olacaktır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.07.2014