SSAB Türkiye, Raylı Sistemler Sektörüne Uzun Ömürlü ve Hafif Vagonları Üretenlerin Tedarikçisi
SSAB Türkiye, 2022 Yılında Yüzde 20 Büyüme Sağladı
SSAB Türkiye, Raylı Sistemler Sektörüne Dayanıklı, Uzun Ömürlü ve Daha Hafif Vagonları Üretenlerin Tedarikçisi
Dünyada son çeyrekte bir yavaşlama olmasına rağmen SSAB Türkiye olarak bu yavaşlamayı hissetmediklerini ve 2022 yılında toplamda %20’lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini söyleyen SSAB Türkiye ve İsrail Satış Operasyonlarından Sorumlu Ülke Müdürü Halim Karaoğlan, 2023 yılında bazı sektörlerde varlıklarını daha fazla artırmayı hedeflediklerini, demiryolu sektörünün de bunlardan bir tanesi olduğunu belirtti.
RailwayTurkey: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Halim Karaoğlan: 2007 yılından bu yana SSAB’de çalışmaktayım. 2019 yılından bu yana da SSAB Türkiye ve İsrail Satış Operasyonlarından Sorumlu Ülke Müdürü olarak çalışıyorum.
RailwayTurkey: SSAB’ın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Halim Karaoğlan: SSAB, yüksek mukavemetli ve aşınmaya dayanıklı çelikler konusunda uzmanlaşmış küresel pazarda öncü uluslararası bir çelik şirketidir. İsveç, Finlandiya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan fabrikalarında üretim yapmakta olup yıllık yaklaşık 9 milyon tonluk çelik üretim kapasitesine sahiptir. Dünya genelinde 16.000’nin üzerinde çalışana sahiptir. Dünyanın 50’den fazla ülkesinde bulunan satış ağı ile en çok bilinen Hardox®, Strenx® markalı ürünlerini yerel stoklarından müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.
RailwayTurkey: Türkiye yapılanması ve faaliyetleri hakkında da bilgi verir misiniz?
Halim Karaoğlan: SSAB 1997 yılından itibaren İstanbul’da kurulu kendi şirketi ile Türkiye’de faaliyet göstermektedir. Türkiye’nin her bölgesinde bulunan Bölge Müdürlerimiz aracılığı ile müşterilerine her zaman yakın olmaya gayret göstermiştir. İzmir ve Mersin’de bulunan depoları ile 1 tondan 1000 tona kadar her hacimdeki müşterisine hizmet etmektedir. Daha büyük çaplı çalışan müşterileri ile Türkiye’nin her bölgesindeki limanlara da teslimat yapabilmektedir.
Satışa ek olarak SSAB müşterilerinin nihai ürünlerini daha nitelikli hale getirebilmek amacı ile yoğun teknik destekler de sağlamaktadır. Bu destekler sadece SSAB’nin ürünlerinin nasıl kullanılacağı ile ilgili değil aynı zamanda müşterimizin ürünlerinin nasıl daha rekabetçi hale getirebileceği ile de ilgilidir. Sadece bu maksat ile Türkiye’de 2 adet Teknik Gelişim Müdürü istihdam etmekteyiz.
RailwayTurkey: Demiryolu sektörü toplam satışlarından ne kadar pay almaktadır? Özellikle Türkiye’de demiryolu sektöründe kullanılan ürünlerinizin tercih edilme nedenleri nelerdir?
Halim Karaoğlan: Demiryolu sektörü bizim henüz emekleme aşamasında olduğumuz bir sektördür. O nedenle henüz yüzdelerle ifade edilecek bir satış hacmimiz oluşmamıştır. Ancak demiryolu sektörünün bizi daha uzun ömürlü ve daha hafif vagonlar üretmek için tercih edeceğine inanıyoruz.
RailwayTurkey: 2022 yılı nasıl geçti? Global ve Türkiye satışları açısından değerlendirir misiniz?
Halim Karaoğlan: 2022 yılı hem Türkiye hem de globalde çok başarılı bir yıl oldu. Dünyada dördüncü çeyrekte bir yavaşlama olmasına rağmen Türkiye olarak bu yavaşlamayı hissetmedik ve toplamda bir önceki yıla göre %20’lik bir büyüme gerçekleştirdik. Daha sevindirici olan taraf bu büyümenin tüm sektörlerden gelmiş olmasıydı.
RailwayTurkey: 2023 yılı hedefleriniz nelerdir?
Halim Karaoğlan: 2023 yılı globalde ve Türkiye’de belirsizliklerin çok olduğu bir yıl. Ancak biz Türkiye olarak 2022’ye benzer bir yıl olmasını bekliyoruz. 2023 yılında bazı sektörlerde varlığımızı daha fazla arttırmayı hedefledik; demiryolu da bu sektörlerden bir tanesi.
RailwayTurkey: SSAB olarak Türkiye hedefleriniz nelerdir? Türkiye’de yatırım planlarınız var mı?
Halim Karaoğlan: Türkiye’deki müşterilerimizin ürünlerini daha hafif ve daha dayanıklı hale getirerek Avrupa’da ve dünyada daha rekabetçi olmaları için yoğun desteğimizi sürdüreceğiz. Bu sayede müşterilerimizin ciroları içinde ihracat payının sürekli artmasını hedeflemekteyiz. Ayrıca nitelikli sac konusunda Türkiye sanayisinin dünyadaki uygulama örneklerini takip eden değil, dünya tarafından takip edilen bir coğrafya olması için çalışacağız. Raylı sistemlerdeki hafifletme çalışmaları bu doğrultudaki önemli çabalarımızdan bir tanesi.
RailwayTurkey: Raylı sistem araçlarına yönelik ürünleriniz için ek yatırımlarınız olacak mı?
Halim Karaoğlan: SSAB ürünlerini daha kaliteli, daha dayanıklı ve daha çevreci hale getirmek için sürekli yatırım yapan bir çelik firmasıdır. Fosil yakıtsız çelik üretim metodunu dünyaya ilk olarak tanıtan ve pilot üretimini gerçekleştiren bir firmadır. Yaptığımız yatırımlar faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerdeki, raylı sistemler de dahil, müşterilerimize sağladığımız ürünlerimizi etkilemektedir.
RailwayTurkey: Eklemek istedikleriniz var mı?
Halim Karaoğlan: Raylı sistemlerdeki çabamız bundan 15-20 sene önce damper ve treyler sektöründe yapmış olduğumuz hafifletme çabamızın aynısıdır. Her iki sektördeki nihai ürünler tasarım ve kullanım şekline göre büyük benzerlik göstermektedir. Damper ve treyler sektöründe ilk yıllarda hafifletmeye bir miktar direnç olsa da yıllar içinde bu sektörde kullanılan sacların nerede ise tamamı yüksek mukavemetli ve aşınma saclarına dönüşmüş, üreticiler ürünlerini tüm dünyada yüksek kalite beklentisi olan müşterilerine pazarlayabilmiştir. Bu dönüşümün bir benzerinin raylı sistemlerde de olması kaçınılmazdır