SKP Makina ve Kalıp, İkinci Fabrika Yatırımına Başladı
İkinci fabrika yatırımına başladıklarını söyleyen SKP Makina ve Kalıp Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Sönmez...
SKP Makina ve Kalıp, İkinci Fabrika Yatırımına Başladı
Beyaz eşya ve otomotiv sektörüne verdiği hizmetleri ayrı lokasyonlardan yapmak için ikinci fabrika yatırımına başladıklarını söyleyen SKP Makina ve Kalıp Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Sönmez, Temmuz ayında tasarım merkezi için de başvuru yapacaklarının bilgisini verdi.
SUBCONTURKEY: Sizi tanıyabilir miyiz?
Ramazan Sönmez: 1981 yılında iş hayatına başladım. Bir firmanın tasarım bölümünde 14 yılı yetkin tasarımcı ve 5 yılı da yönetici olmak üzere 19 yıl profesyonel olarak çalıştım. Girişimcilik ruhumun ve hayallerimin yönlendirmesi ile 1998 yılında firmadaki görevimden ayrılarak iki arkadaşımla birlikte SKP Makina ve Kalıp’ı kurduk. Bir ortağım 1998 yılında, diğer ortağım da 2019 yılında ayrıldı. Bugün SKP Makina ve Kalıp Sanayi Ticaret Ltd. Şti.’nin tek sahibi olarak çalışmalarıma devam etmekteyim.
Evli ve iki çocuk babasıyım, büyük oğlum makine mühendisi Toykan Sönmez’i ve küçük oğlum ekonomi son sınıf öğrencisi Atakan Sönmez’i şirketimizde geleceğe hazırlamaktayım.
SUBCONTURKEY: Firmanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman ve nerde kuruldu? Bugün geldiği noktada fabrika alanı, çalışan sayısı, üretim kabiliyeti gibi konularda bilgi verir misiniz?
Ramazan Sönmez: SKP Makina ve Kalıp, 1998 yılının Mayıs ayında, İzmir 5. Sanayi Sitesinde kuruldu. İmalat sanayi içinde faaliyete geçtiği ilk günden bugüne kadar, amaç ve hedefleri doğrultusunda oluşturduğu felsefeye uygun olarak, şeffaflık ve dürüstlük ilkesine sadık kalarak, müşterileri ile bütünleşerek ve onların çözüm ortağı olarak yıllardır kesintisiz ve kaliteli hizmetler vermenin mutluluğunu yaşamakta, atılan sağlam temeller üzerinde geleceğe güvenle ve emin adımlarla ilerlemektedir.
100 metrekare ile başladığımız bu serüven, Manisa Organize Sanayi Bölgesinde 6.500 metrekare kapalı alan ve 130 çalışma arkadaşımızla devam etmekte olup, bugün, Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki yeni yatırımımız olan 10.000 metrekare arazimize yeni fabrika binamızın inşaat çalışmalarına başlamış bulunmaktayız.
Firmamız, sac üzerine uzmanlaşmış olup, otomotiv, beyaz eşya ve metalin olduğu her alanda; ihtiyaç duyulan sac kalıpları ile metal sac parçalara şekil verilmesi, üretilmesi ve parçaların birleştirilmesi konusunda butik üretim dahil kesintisiz hizmet vermektedir.
Üretim alt yapımız 3 bölüm ile birbirini tamamlamaktadır.
Birincisi kalıp üretim bölümü; 2000 yılında beyaz eşya firmalarına kalıp üretmek üzere devreye alınmış, 2003 yılında yurtiçi otomotiv firmalarına da kalıp üretmeye başlanmış ve 2011 yılından itibaren de Almanya’da otomotiv sektörünün önde gelen firmalarına, progresif, transfer ve tandem kalıpları üretmektir.
İkincisi, yapılan kalıpların preslendiği bölüm; bu bölümümüzde 26 pres ve maksimum 500 ton ve 3 metreye kadar kalıplarla, 0,5-4 mm kalınlıkta ve bant genişliği 800 mm olan saclarla, kompakt açıcı/doğrultucu/sürücüleriyle gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı firmalar için baskı işlemleri yapılmaktadır.
Üçüncü hattımız esnek üretim bölümde ise; lazer, punch, Abkant ve panel bender makinalarımız ile 1500x3000 ebatlarında plaka sacların kesim ve büküm işlemleri yapılmaktadır. Gereklilik halinde, bu parçaların varsa MIG, TIG ve punta kaynak işlemleri ve özel toxlama, perçinleme sistemleriyle birleştirmeleri ve dış tedarikçilerimiz ile de yüzey koruma işlemleri yapılmaktadır.
Uzun yıllara dayanan deneyim ve birikimlerimizi imkânlarımız ölçüsünde güncel teknolojiler ile birleştirip, kendimizi sürekli geliştirip, yenileyerek müşterilerimize kaliteli, ekonomik ve hızlı hizmetler sunmaya devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar ve çalışmalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Ramazan Sönmez: Az öncede bahsettiğim gibi, Manisa OSB’de 10.000 metrekare yeni bir arazi yatırımı daha yaptık. İkinci fabrikanın yatırım amacı; beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine vermekte olduğumuz hizmetleri ayrı lokasyonlardan yapmaktır. Yeni arazinin projeleri tamamlandı, kısa sürede inşaatına başlanması için gerekli çalışmaları yapıyoruz.
Yine bu yılın ilk çeyreğinde özel bir proje için Panel Bender (Büküm Merkezi) ve 6 KW Fiber lazer yatırımları yapıldı. Birbiri ile kompakt çalışabilen bender ve fiber lazer tezgâhları ile yeni preslerimizin Şubat 2020’de kurulumları tamamlanarak kullanımına başlandı.
Sistem geliştirme ve iyileştirme çalışmalarımız kapsamında; üretim uygulama, iyileştirme ve izlenebilirlik ile ilgili projemiz ve yatırımlarımız tamamlandı.
Ayrıca, 2021 yılında devreye almayı planladığımız; 630 tonluk 4 metre eksantrik pres hattı ile 1.000 tonluk hidrolik deneme presinin görüşmeleri devam etmektedir.
Viessmann Manisa’nın önderliğinde yürütülen Vi2geather tedarikçi geliştirme projesi kapsamında, Ino Tec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı (Sayın Hayati Çağlar’ın) yönetiminde, SKP ve VİESSMANN yetkililerinin katıldığı çalıştaylar yapıldı. Bu çalışmaların amaç ve hedefleri doğrultusunda şirketimiz yöneticileriyle birlikte 10 yıllık stratejik planlarımız ve sistemde sürdürülebilir iyileştirmeleri yaptık. Ayrıca, bu çalıştaylar esnasında Kaizen, 5S ve yalın üretim konuları uygulamalı olarak incelenmiş, ilgili tüm çalışanlarımızın katılımı sağlanmış ve bilgileri güncellendi. Belirli bir program dâhilinde çalışmalarımız devam etmektedir.
SKP, ISO 9001-2015 ve IATF 16949-2016 kalite sistem belgelerinin yanında, kaynaklı birleştirme isteyen müşterilerimize daha sistematik, güvenilir ve kontrol edilebilirlik için belgelendirme başvuruları yapıldı, tüm eğitimleri alındı. Nisan 2020’de denetimi planlanmıştı ancak Covid-19 sebebiyle bir süre ertelemek zorunda kaldığımız ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi Standardını şirketimize bu yıl içersin de kazandıracağız. Temmuz 2020 içersinde tasarım merkezi için başvurumuzu yapacağız. 2020 yılının ikinci yarısında şirketimizin Limited yapısını Anonim Şirket’e dönüştüreceğiz.
SKP Makina ve Kalıp, Endüstri 4.0 ve Dijitalleşmeye Önem Veriyor
SUBCONTURKEY: Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konusunda yatırımlarınız oldu mu?
Ramazan Sönmez: ProjesisMOM ile ortak bir proje yaparak Operasyonel Üretim Yönetimi ürününü 3 ayrı fazda devreye almayı planladık
1. Faz MES Üretim Uygulama ve İyileştirme Sistemini; MES ürünüyle beraber; üretim iş merkezi (makine, hat vb.), operatör, zaman, kalıp vb. metriklerde online izlenmesi. Duruş, kalite, hız bazında metriklerin online tutulması ve OEE bazında raporlanması, ayar duruşları izlenerek iyileştirilmesi, kapasite kullanımının kontrolü, fabrikada oluşacak israfların online izlenmesi ve alarmların notebook, tablet ve cep telefonlarına iletilmesi gibi fabrikanın dijital olarak yönetilmesine yönelik fonksiyonları aktif olarak kullanılmaya başlandı.
2. Faz da ATS – Üretim İleri İzlenebilirlik Sistemini Eylül 2020’de devreye alacağız. ATS – İleri İzlenebilirlik sisteminde; bütün mamul ve yarı mamullerin, hem hammadde lotları açısından malzeme izlenebilirliği, hem de hangi makinede, hangi operatör tarafından, hangi araçlarla, ne zaman üretildiği vb. kimin kontrolü yaptığı gibi bilgiler online olarak toplanarak, raporlanacak.
3. Faz da ise, FCP-Sonlu Kapasite Çizelgeleme Sistemlerini de 2020 yılı sonuna kadar devreye alacağız. FCP – Sonlu Kapasite Çizelgeleme Sisteminde; siparişler, müşteri ve mamul özellikleri açısından optimize edilerek online olarak üretim çizelgelemesi, planlama süreçleri, hızlı, hatasız ve kolay revize edilebilecek hale gelecek.
Ayrıca: Planet Yazılım danışmanlığında E-flow BPM yazılımına yatırım yaparak, süreçlerimizi standart hale getirmek, süreçleri mobil cihazlardan dahil olmak üzere yönetmek, ölçmek, sistem üzerinde operatörlerin yaptıkları standart işlemlerin, yazılım tarafından yapılarak hata yapma payını azaltmak ve şirket kültürümüzde yer alan değişim ve sürekli iyileştirmeye, zaman olarak kaynak yaratmasını hedefliyoruz.
SUBCONTURKEY: Salgın döneminde süreci nasıl yönettiniz?
Ramazan Sönmez: Yurt dışı ile çalışmalarımızın yoğun olması sebebi ile tüm dünyayı yakından takip ediyor olmanın avantajını gördük ve önce çalışma arkadaşlarımızdan oluşan Covid-19 komitesini kurduk. Komite, çalışanlarımızın sağlığı için anketler geliştirip, yurtdışı seyahatleri, yurtdışından gelenler ile yakınlıkları ve ilişkileri hakkında sürekli bilgi topladı. Bu bilgiler değerlendirilerek öncelikle; 65 yaş üstü dâhil, kronik rahatsızlıkları ve bebekleri olanlar izne gönderildi. Çalışmaya devam eden arkadaşlar için mesaiye ilk başlama noktası olan servis araçlarına binmeden kontroller yapılmaya başlandı ve fabrika girişinde gelen herkesin ateşi ölçüldü. Her çalışana hijyen malzemeleri verildi, lavabo başlarına el yıkama görselleri asıldı, maskeler dağıtıldı, eğitimler verildi, vardiyadaki çalışan sayıları azaltıldı ve iş sonuna kadar gerekli tüm kuralların uygulanması ve uyulması için önlemler alınıp, takipleri yapıldı. Bu çalışmalar bugün de sürdürülmektedir.
Komite, uzaktan çalışma yapabilecek arkadaşlarımızın Haziran ayı sonun kadar evden çalışmalarını başlattı. İşbaşı yapmak zorunda olan arkadaşlarımız için 2’şer haftalık dönemler halinde döngüsel çalışmalar başlatıldı, şirket içinde çalışan sayısı yarıya düşürülerek, üretimi ve sevkiyatı aksatmayacak şekilde programlar yapıldı.
Salgının Türkiye ve hatta Manisa’da yoğun şekilde görülmesinden sonra, çalışma arkadaşlarımızın servislere bindikleri andan itibaren sosyal mesafelerini her an korumalarını sağlayıp, tüm sağlık korunma ekipmanlarını gün içerisinde belirli periyotlarla yeniledik, çalışma ortamlarını sürekli dezenfekte ettik ve bu önlemleri uygulamaya devam etmekteyiz.
Tüm görüşmelerimizi, iç görüşmelerimiz dahil, müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz ile online olarak yaptık. Umut ediyorum ki, insanlık bu dertten en kısa zaman da kurtulacak, ancak, bunun için sosyal mesafemizi korumayı ve başta ellerimiz olmak üzere temizliğimize dikkat etmemiz çok önemli.