Silverline, Merzifon OSB’de Elli Bin Metrekare Kapalı Alanda Üretim Yapıyor
Gümüş Grup bünyesinde Merzifon’da bulunan fabrikasında ürettiği aspiratör, davlumbaz ve camlı ocaklarını dünyanın dört bir yanında 74 ülkeye ihraç eden Silverline, 2020 yılında ilk büyük 300 sanayi firması arasına girmeyi hedefliyor.
Gümüş Grup Yatırım A.Ş. Satınalma Direktörü Erhan Esen, Silverline olarak tedarikçilerini iş ortakları olarak gördüklerini bu felsefe ile birlikte gelişerek, birlikte büyüdüklerini belirtti. Erhan Esen, mevcut tedarikçileri için şuan devrede olan tedarikçi portalının yakın zamanda yeni başvuru yapacak tedarikçilerinde kullanabileceği altyapısıyla devreye alacaklarını belirtti.
Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Erhan Esen: 1978 Malatya doğumluyum. Malatya Fen Lisesi’ni bitirdikten sonra üniversite eğitimim için İstanbul’a geldim. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunuyum. Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi üzerine yüksek lisans çalışmasına başladım. Çalışma hayatımın ilk 3 yılında satış pazarlama alanında bulundum. Daha sonrasında masanın diğer tarafına geçme kararı alarak kariyerime satınalma mühendisi olarak devam ettim. Gümüş Grup ailesine 2004 yılında katıldım ve 2014 yılından itibaren Gümüş Grup’un Satınalma Direktörlüğü görevini yürütüyorum.
Gümüş Grup ve Silverline markası hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
Erhan Esen: Gümüş Grup, 2011 yılında kuruldu ve 11 şirketi bünyesinde bulundurmaktadır. Gümüş Grup sadece kendi bünyesindeki firmalara Satınalma, Finans, İnsan Kaynakları, IT, Bütçe, Controlling, Muhasebe ve Reklam-Tanıtım alanlarında hem stratejik hem de operasyonel yönetim hizmeti vermektedir. Gümüş Grup, merkezi yönetim felsefesinin ürünüdür.
Kuruluşunda Dünyalı Olmak Hedefi Var
Silverline ise hayatına 1994 yılında Merzifon’da 1500 metrekare alanda 25 kişi ile başladı. İlk kurulduğu gün dahi vizyonunda Dünya‘da önde gelen ve yaşama keyif katan güvenilir bir marka olmak vardı. Bu amaçla yola çıkıldı. Kuruluşumuzdan bu yana yerel kalmak değil “dünyalı olmak “ felsefesi ile ilerledik ve bugün 70 ‘i aşkın ülkede ürünlerimiz kullanıcısıyla buluşuyor. Avrupa en önemli pazarımız.
Gümüş Grup, toplam 1753 çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Bu rakamın 1119 ‘u Silverline bünyesindedir. Silverline‘da 807 mavi yaka 312 ‘de beyaz yaka çalışanımız var. Genç ve dinamik bir ekibe sahibiz, yaş ortalamamız 32. Kırkdokuz bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 103 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz.
Herkesin mutfak da keyifli zaman geçirmesini sağlamak için çekici yaşam alanları oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sebeple ürettiğimiz ürünler yeni nesil, inovatif, çevreye duyarlı, kullanıcı dostu ve modern yaşam stiline uygun dizaynlıdır. Biz aspiratör, davlumbaz ve ankastre cam ocak üretiyoruz. Üretmediğimiz diğer elektrikli mutfak ürünlerini de yine aynı kriterlere uygun olarak yurtiçi ve yurtdışından temin ederek, Silverline markası altında müşterilerimize sunuyoruz.
Ankastre ocak üretimine 3 sene önce başladık. GM Teknik Cam Sanayi adında yine Merzifon‘da temperli cam üreten bir fabrikamız var. Bu fabrikamızın ürünlerini davlumbazlarımız da kullanırken, bu gücü ocak üretiminde de kullanmak istediğimiz için ankastre cam ocak üretimine başladık.
Bunlar haricinde granit evye konusunda dünyadaki ilk üç büyük üreticiden biri olan Alman Schock markasının Türkiye distribütörüyüz. Türkiye’deki tek dağıtıcısı konumundayız.
Silverline, 2006 yılından itibaren Borsa İstanbul ‘da işlem görmektedir ve %40’ı halka açık bir firmadır.
2018 yılında 1,2 milyon adedin üzerinde üretim yaptık. Ürünlerimizin yaklaşık %50’sini ihraç ediyoruz. Silverline, kendi ürün gamında Avrupa’daki ilk 5 üreticiden biridir ve dünyada 74 ülkeye ihracat yapmaktadır. Türkiye’de 400’e yakın satış noktasında Silverline markası ürünlerinin satışı gerçekleşmektedir. Ayrıca 40‘a yakın sadece Silverline ürünlerini kullanıcıya ulaştıran Silverlineshop diye adlandırdığımız münhasır bayimiz var.
2018 yılında üretim adetleriniz bir önceki yıla göre artış gösterdi. Fakat buna rağmen, son iki çeyrekte yaşanan iç piyasalardaki durgunluğun etkisi ile büyüme oranımızın beklentilerimizin altında kaldığını söyleyebilirim.
Yılın son 2 ayında yapılacak ÖTV desteğinin yansıması nasıl olur?
Erhan Esen: 2017 yılında ÖTV desteğinin büyük etkisiyle, durağan geçeceğini düşündüğümüz yılı çok başarılı bir şekilde bitirdik. Genel olarak Ankastre sektöründe Aralık ayında başlayan yavaşlama Şubat ayına kadar devam eder. İnşaat ve bahar sezonunun açılması ile birlikte yükselişe geçer. 2018 yılının son iki ayını kapsayan ÖTV indimi elbette sektör için çok değerli. Bu genel sektör sezonsallığına çözüm olabilir. Fakat ekonomik olarak da durağan bir dönem geçirdiğimiz bu dönemde ÖTV indiriminin 2019 yılında da devam etmesini ve sanayiciye destek olunmasını bekliyoruz. Bu desteğin devam etmesini arzu ederiz.
Silverline, 2019 Yılına 35 Milyon TL’lik Yatırımla Giriyor
Yakın zamanda yeni yatırımlarınız oldu mu?
Erhan Esen: Silverline’ın, büyümesinin altındaki temel nedenlerden biri de kazandığını tekrar yatırıma yönlendiren bir firma olmasıdır. Her sene mutlaka irili ufaklı yatırım kalemleri bulunur. 2018 yılının son çeyreğinde başlayan bir yatırımımız var. 2019 yılının bahar aylarında tamamlanmasını bekliyoruz. Merzifon fabrikamıza yapılan bu yatırımın toplam maliyetinin 35 milyon TL olacağını bütçeledik.
Silverline, Yenilikçi-İnovatif Ürünleri İle IFA’da Yer Aldı
IFA 2018 fuarına katıldınız. Fuar sizin açınızdan nasıl geçti? Hedeflediğiniz başarıyı sağladınız mı?
Erhan Esen: Tüketici elektroniğinin ve Beyaz Eşya‘nın buluştuğu dünyanın en önemli fuarı olan IFA ‘da en son teknolojilerimizi ve yeni ürünlerimizi müşterilerimizle, potansiyel müşterilerle ve tüketiciyle buluşturmak için bizde bu fuarda yerimizi aldık. Markamızın bilinirliğini arttırmak, marka imajını güçlendirmek ve gücümüzü göstermek için bu sene geçen senelerden farklı olarak yepyeni bir ürün konsepti ve stand tasarımı ile boy gösterdik. Fuar alanımızı yeni stand tasarımımızla birlikte büyüttük. Sunacağımız ürünlerin hikayesini, tüketici faydasını ve rekabetten farklılaştığımız konuları odak noktamız yapan bir anlatım hedefiyle yola çıktık. Özellikle nesnelerin interneti (IOT), akıllı ürünler, standartların dışında farklı materyal kullanımlarımız, aydınlatma çözümlerimiz ile çok ön plana çıktık. Hem eski hem de potansiyel müşterilerimizin büyük beğenisini topladık. Sektörümüzdeki tüm aktörlerle çok yoğun temaslarımız oldu. Bu anlamda IFA 2018 bizim açımızdan çok başarılı geçti.
Firma olarak Ar-Ge ve ürün geliştirme konusundaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Erhan Esen: Silverline’ın Türkiye’de marka olabilmesinin temel yapı taşlarından biri Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarıdır. Bakıldığında genel olarak Türkiye’de Ar-Ge’ye harcanan paranın toplam cironun küçük bir kısmı olduğu görülür, Silverline bu genel değerlendirmenin dışında kalmaktadır. Son 3 yıldır Ar-Ge konusunda çok ciddi yatırımlarımız var. 2017 yılında Bakanlık onaylı Ar-Ge Merkezi haline geldik. Şuanda Merzifon’da Ar-Ge bölümümüzde 45 kişi çalışmaktadır. 30‘u beyaz yaka, 15‘i ise teknik personeldir. Ar-Ge binası yatırımımızı tamamladık. Ar-Ge’ye ekipman ve işgücü olarak yatırımlarımız devam edecek. Yatırımlarımıza kararlılıkla devam ederken, Ar-Ge, inovasyon, kalite, tasarım, marka ve tüketiciler stratejimizin odağında bulunuyor. Hızla gelişen bir teknoloji devrimine tanık oluyoruz. Yapay
zeka, akıllı robotlar, nesnelerin interneti ( IOT ), big data, bulut teknolojisi dünyamızı dönüştürmeye devam ediyor. Teknolojideki bu dönüşümü iş modelimize entegre etmek stratejik önceliklerimizden biri. Türkiye’de ve dünyada öncü olabilmek icin Ar-Ge’ye kesintisiz yatırım yapıyoruz. İnovasyona ve gelişime verdiğimiz önemin bizi rekabette öne taşıyacağına inanıyoruz.
Silverline, Almanya’dan Sonra İtalya’da da Kendi Markasıyla Satış Yapıyor
Silverline olarak 2023 yılı hedefleriniz nelerdir?
Erhan Esen: Öncelikle kendimize 2020 yılı hedefi koyduk ve 2020’de Türkiye’de ilk büyük 300 sanayi firması arasına girmek istiyoruz. 2023’e kadar bu büyüme ivmesiyle devam etme arzumuz var. 2006 yılından beri Almanya’da kendi markamızla satış yapar durumdayız. Silverline kalitesi ve markası Almanya’da kendini ispat etti. İtalya ankastre ürünlerin ve tasarımın merkezidir. 2018 yılı başında İtalya’da Silverline markamız ile satış yapmaya başladık. Almanya ve İtalya’da kendi şirketlerimizle satış odaklı faaliyetlerimiz sürüyor. 2023‘e ihracatımızın oranını yükselterek, dünyada bilinirliğini arttırmış bir marka olmak hedefi ile yürüyeceğiz.
Merzifon’a yatırım yapma gerekçeniz nedir?
Erhan Esen: Kurucu başkanımız Sn. İbrahim Atay, kurucu aile Amasya Gümüşhacıköylü’dür. Yönetim Kurulumuzun kendi doğup büyüdüğü topraklara yatırım yapmak istemesi, yöreyi endüstri ve üretim anlamında geliştirme idealleri bu yatırımın gerçekleşme sebebidir. Şu an Merzifon bizim üretim üssümüz konumundadır. Grubun faaliyet alanlarına ait üretim tesisleri de Merzifon ‘ da bulunmaktadır. Silverline, Timay&Tempo ve GM Teknik Cam bölge için istihdam, sanayi üretimi ve ekonomisi bakımından çok önemi bir yere sahiptir.
Lokasyon itibarıyla tedarikçi konusunda sorunlar yaşıyor musunuz?
Erhan Esen: Tedarikçilerimizin büyük bir kısmı Marmara Bölgesi‘nde faaliyet gösteriyor. Sayıca daha az olsa da Ankara, Manisa, Eskişehir, Manisa, Eskişehir ve Samsun ‘ da da tedarikçilerimiz var. Böyle olunca hammaddeyi Merzifon ‘ a getirmek, üretim yapmak, ürünlerimizi tekrar tüm Türkiye’ ye ve ihracat ülkelerine ulaştırmak için ekstra bir lojistik maliyetini üstlenmek zorunda kalıyoruz. Diğer bir problemde, tüm bu tedarik zincirinde ulaşımdan kaynaklı zaman kaybı olarak karşımıza çıkıyor. Tüm dünyada hız sizi rekabette öne taşıyan önemli unsurlardan biri. Müşteriye daha hızlı ulaşmak sizi rekabette öne çıkarıyor. Bu aradaki zaman kaybını hem üretim verimliliğimizi hem de tedarikçilerimizin reaksiyon hızını arttırarak kapatmaya çalışıyoruz.
Lokasyon konusunda yaşadığımız diğer sıkıntı ise, bize hizmet edecek fabrikamıza yakın konumda yan sanayinin yok denecek kadar az olması olarak karsımıza çıkıyor. Yaklaşık 4 senedir bu konu ile ilgili özel bir çalışma yapıyoruz. 4 sene öncesine kadar tamamen entegre bir tesis iken, stratejik olarak bazı yarımamul girdilerini dışarıdan temin etmeye karar verdik. Üretim adetlerinizi arttırmak için doğrudan yatırım yerine, zaten bu yatırımı daha önce yapmış yan sanayi ile bir sinerji oluşturmayı en mantıklı yol olarak görüyoruz. Öncelikle çevre illerden, İstanbul, Bolu ve Eskişehir ‘ den destek alarak yola çıktık. Artan iş ve ürün hacmi, ürün hasarlanma riskini görünce farklı bir yol denemeye karar verdik. Kendi içimizde yetişen arkadaşlarımızı, bize tedarikçi olması teşvik ediyoruz. Şirketimizin üretim kültürünü ve kalite beklentimizi benimsemiş tecrübeli arkadaşlarımızı, dışarıdan bize yan sanayi olarak hizmet vermeleri konusunda desteklerimiz ve çabalarımız var. Elbette ki şunu biliyoruz; güçlü bir yan sanayimiz olduğu sürece hem üretim adetleri hem de verimlilik hususunda büyük bir atılım gerçekleştireceğiz. Her şeyi kendi içimizde çözmek, biz yapacağız demek pazar karşısında bizi hantallaştırıyor, bu bilinçteyiz.
Gümüş Grup 1200 Tedarikçi İle Çalışıyor
Satınalma Departmanınızla ilgili bilgi verir misiniz? Kaç tedarikçi ile çalışıyorsunuz?
Erhan Esen: Şirketler Grubumuzda Merkezi Satınalma Yönetimine geçtikten sonra ekibimiz çok hızlı büyüdü. Direktörlüğümüzün altında şuan 5 ayrı departman var. Stratejik Satınalma diye adlandırdığımız ve kendi içinde 3 ayrı uzmanlık alanına bölünmüş, hammadde satın almamızı gerçekleştiren bir ekip var.
Genel Gider satınalmalarını yöneten bir ekibimiz var.
İş ve Tedarikçi Geliştirme ekibimiz var. Bu bölüm tüm yatırım satınalmalarını, yan sanayi tedarikçi ilişkilerini yönetiyor.
Kendi üretim tesislerimizde üretmediğimiz, kendi markamız ile yurtiçi ve yurtdışı tedarikçilerden bitmiş ürün tedarik eden bir ekibimiz var.
2018 yılının başında da lojistik departmanını Satınalma Direktörlüğü‘nün altında konumlandırdık. Baştan uca alımından lojistik unsurla beraber son müşteriye teslim edene kadarki süreçte bir değer zinciri yaratmak istiyoruz.
Satınalma Direktörlüğümüz bu yönde evrimleşiyor ve önümüzdeki günlerde bu gelişimi devam ettirecek.
Bütün Grubun satın alma stratejik ve operasyonel yönetimini yapıyoruz. Şirketlerimize kesilen tüm faturalardan biz sorumluyuz. Belirttiğim 5 departmanın içerdiği ürün kategorilerinin temini için 1200’ün üzerinde bizimle çalışan tedarikçimiz var. Satın alma ekibi olarak 21 kişiyiz. Satın alma konusunda merkezimiz İstanbul’da ve Merzifon fabrikalarımızda da satın alma direktörlüğüne bağlı olarak çalışan üç arkadaşımız var.
Silverline Tedarikçi Portalını Devreye Alacak
Satınalma süreçlerinde yaşadığınız sorunlar var mı? Yeni tedarikçilerden beklentileriniz ve sizinle çalışmak isteyen tedarikçiler neler yapmalı?
Erhan Esen: Her satın almacının istediği gibi doğru fiyatla, doğru zamanla, doğru adette ürün almak istiyoruz. Biz tedarikçilerimizi iş ortaklarımız olarak görüyoruz. Sürdürülebilir, şeffaf, karşılıklı kazanç prensibi çerçevesinde ve en önemlisi etik kurallara sonuna kadar saygılı bir iş ortaklığı kurmak ve geliştirmek istiyoruz. Beklentimiz bu felsefeye uygun hareket etmeleri, başta da belirttiğim gibi doğru fiyat ile, doğru kalite ve doğru zamanda teslimat gerçekleştirmeleri oluyor.
Satınalma süreçlerimiz, hedeflerimiz ve stratejilerimiz doğrultusunda yapılan analizler neticesinde, aday tedarikçiler, “Tedarikçi Devreye Alma / Değerlendirme” sürecinden geçer. Gümüşgrup tarafından talep edilen malzeme, yarımamul veya ürünü üretme kabiliyetine sahip teknik altyapısı, maliyet uygunluğu kategori satınalma uzmanı, tedarikçi geliştirme uzmanı ve yöneticisi tarafından değerlendirilen aday tedarikçi olumlu raporlanır ise deneme sürecine alınır.
Bu deneme sürecinde tedarikçimizin termin, kalite ve fiyat performansı takibe alınır. Geliştirme açık yönleri ve güçlü yönleri tespit edilir. Tedarikçimiz ile bu bilgilerin tamamı büyük bir şeffaflıkla paylaşılır ve var ise bu gelişim sürecinde tedarikçi yalnız bırakılmaz, beraber hareket edilir. Biz tedarikçimiz ile beraber büyümek, beraber gelişmek istiyoruz. Çünkü çok net biliyoruz ki, Silverline’ı başarıya ulaştıran en önemli konulardan biride doğru tedarikçiler ile çalışmak, en iyi kaliteyi doğru satış fiyatı ile müşterilerimiz ile buluşturabilmemiz oldu.
Şu anda mevcut tedarikçilerimiz için geliştirdiğimiz ve kendi sistemimiz ile entegre olmalarını sağlamayı amaçlayan bir tedarikçi portalımız var. 2019‘da bu portalı kullanan tedarikçi sayımızı arttırmak ve geliştirmek istiyoruz. Ve yine 2019‘da bu portalı bize tedarikçi olmak isteyen yeni firmalara da açmak arzusundayız. Bu portal sayesinde yeni tedarikçi adaylarımız bize çok daha hızlı ulaşacak ve kendilerini tanıtabilecekler.
16.01.2019