Siemens Türkiye’de Tramway Fabrikası Kuruyor
• Uluslararası piyasada büyüme fırsatları
• Fabrika 2018 yılında açılacak
Giderek büyüyen kentsel toplu taşıma pazarına yatırım yapan Siemens, Gebze’de yeni bir tramvay fabrikası kuruyor. şirket, üretim ve tedarik zincirini Türkiye’de yerelleştirerek hem ihale süreçlerinde daha avantajlı bir konumda olmayı hem de uluslararası siparişler için önemli oranlarda maliyet kontrolü sağlamayı hedefliyor. Raylı sistemler endüstrisi uluslararası üretim ağlarına giderek daha fazla bağlı hale geliyor. Bu durum özellikle değişen rekabet koşullarıyla karşı karşıya kalan tramvay pazarı için de geçerli bulunuyor. Türkiye’de yerli üretici partnerleriyle proje bazlı işbirlikleri yapan Siemens, yeni fabrikasında ilk araçların üretimini 2018 yılı başında gerçekleştirmeyi planlıyor. Önümüzdeki yıl Türkiye’de 160. yılını kutlayacak olan Siemens’in yeni fabrikası, yaklaşık 30 milyon Euro yatırımla hayata geçecek.
Kentsel toplu taşıma sektörünün yıllık büyüme oranı şu anda yaklaşık yüzde 3 seviyesinde bulunuyor. Bilinen üreticilerin yanı sıra Doğu Avrupa ve Asya’dan gelen birçok yeni tedarikçi de tramvay piyasasına dâhil oluyor ve söz konusu tedarikçiler daha düşük üretim maliyetlerini avantaja çevirebiliyor. Dünya pazarına hizmet sunan çok sayıda tedarikçinin Batı Avrupa dışında da üretim tesisleri bulunuyor. Siemens de kendi fabrikası ve Türkiye’deki yerel tedarik zinciriyle tramvay pazarındaki rekabetçiliğini güvence altına almayı hedefliyor. Son yıllarda modern araç platformları geliştirerek başarılı bir şekilde pazara sunan Siemens’in Raylı Sistemler Bölümü Yöneticisi Jochen Eickholt, Siemens’in Türkiye’de kurduğu yeni fabrikasıyla ilgili olarak; “Avenio serisi tramvaylarımız başarısını birçok ülkede kanıtladı. şimdi bu başarımızı global pazarda da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefi de en iyi şekilde burada, Türkiye’deki fabrikamızda başaracağımıza inanıyoruz” dedi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis de ulaşım sektörünün Türkiye’nin yakın geleceğinde yüksek büyüme potansiyeline sahip alanlardan biri olduğunu belirterek “Yüksek hızlı trenler ve hafif raylı sistemler başta olmak üzere şirket stratejimiz gereği ulaşım alanındaki büyümemizi birkaç fazda gerçekleştirilecek şekilde planladık. Bu fabrika bu stratejinin ilk fazını oluşturuyor. Önümüzdeki yıl Siemens olarak Türkiye’deki 160. yılımızı kutlayacağız ve böyle önemli bir yatırımla Türkiye ekonomisine değer katmaya devam edecek olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Kurulacak fabrikamızda üretilecek araçlar, hem ülkemizde hem de yurtdışında bir çok ülkede kullanılacak. Fabrikamız, Siemens Ulaşım Bölümü için önemli bir üretim merkezi konumunda bulunacak ve ihracat geliri ile de ülkemiz için ek katma değer yaratacak” dedi.
Siemens AG (Berlin ve Münih), 165 yılı aşkın süredir mühendislikte mükemmellik, inovasyon, kalite ve güvenilirlik yönleriyle öne çıkan uluslararası bir teknoloji şirketidir. 200’den fazla ülkede faaliyet gösteren şirket elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalleşme alanlarına odaklanmaktadır. Enerji ve kaynak verimli teknolojilerde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Siemens aynı zamanda, off-shore rüzgar türbini inşasında, enerji üretimi amaçlı kombine çevrim türbini tedarikinde ve enerji iletimi çözümlerinde lider konumda bulunmaktadır. Siemens ayrıca, altyapı çözümleri ile endüstri için otomasyon ve yazılım çözümlerinde de öncülük yapmaktadır. şirket, bunun yanında önemli medikal görüntüleme sistemleri (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans vb.) tedarikçilerindendir ve laboratuvar diagnostiği ile birlikte klinik IT alanlarında da lider konumdadır. 30 Eylül 2014’te sona eren 2014 mali yılında şirketin devam eden faaliyetlerden elde ettiği toplam satış geliri 71,9 milyar euroya, devam eden faaliyetlerden net kârı ise 5,5 milyar euroya ulaşmıştır. Eylül 2014 sonu itibariyle Siemens’in dünya genelindeki toplam çalışan sayısı yaklaşık 343.000’dir.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
15.12.2015