Siemens Türkiye Akıllı Şebekeler Bölümü Ürün Satış Yöneticisi
Neden Siemens SIPROTEC 5?
1988 yılında duyurulan ve halen tüm imalatçılar tarafından benchmark ürünü olarak tercih edilen SIPROTEC 4 serimiz, yerini, modern dünyanın ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayarak daha da ileriye taşıyan SIPROTEC 5 ailesine bırakıyor. Yeni SIPROTEC 5 koruma rölesi ürün ailesini geliştirmemizin altında yatan başlıca sebepler şu şekilde sıralanabilir:
1. Otomasyonda ortaya çıkan yüksek güvenlik seviyelerinin gerçekleştirilebilmesi.
2. Haberleşme ve otomasyona yönelik olarak IEC 61850 Edition standardının talep ettiği gereksinimlerin farklı opsiyonlar ile sağlanabilmesi.
3. Müşterilerimizin ihtiyaçları ve taleplerinin yanı sıra, oluşan teknolojik gelişmelere bağlı olarak donanımsal ve yazılımsal pek çok yenilik ve esneklik getirilmesi gerekliliği.
SIPROTEC 5 hangi sektörler için geliştirildi?
Siemens’in enerji sektöründeki uzmanlığının en önemli göstergelerinden biri olan SIPROTEC koruma rölelerinin yeni üyesi SIPROTEC 5, şu an iletim, dağıtım ve endüstri sektörlerine yönelik portföye sahip bulunuyor. 2013 yılı sonuna kadar şu anki ürün gamını daha da genişleterek enerji üretim sektörlerine yönelik yeni modelleri de piyasaya sunarak tüm sektörlere yönelik ürün yelpazemizi tamamlamış olacağız.
SIPROTEC 5, hem donanım hem de yazılım anlamında pek çok yenilik getiriyor, bunları özetleyebilir misiniz?
SIPROTEC 4’e göre çok sayıda yenilik getiren SIPROTEC 5 ailemiz, kullanıcılarına büyük esneklik sağlayan avantajlar getiriyor. Bunları donanım ve yazılım olarak ayırdığımızda ise karşımıza şu tablo çıkıyor:
Donanımsal yenilikler
• SIPROTEC 5 serisi rölelerimiz ile tamamen ayrı ayrı konfigüre edilebilen cihazlar oluşturmak mümkün hale geldi. Tamamen modüler yapıda olan ürünler, modül ilaveleri ile müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu sayıda özelliği, devreye almamız olanaklı hale geliyor. Bunları, giriş/çıkış kontağı, LED, haberleşme portu, akım/gerilim ölçü trafosu girişi, analog (mA) giriş/çıkış bulunuyor. Modüler yapının getirdiği esneklik, ihtiyaçların tam olarak karşılanabilmesini sağlarken, optimum yatırım maliyetinin oluşturulmasını da amaçlıyor.
• SIPROTEC 5 rölelerinin arkasında yer alan tüm terminaller çıkarılabilir yapıda tasarlandı. Bu da, montaj aşamasında kolaylık sağlamanın yanında, herhangi bir arıza esnasında değişimin de son derece hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesine zemin oluşturuyor.
• Toz ve neme karşı en yüksek seviyede korumalı olarak üretilen SIPROTEC 5, bunu rölelerin üzerinde herhangi bir açıklık ya da delik bulunmaması sayesinde gerçekleştiriyor. Röleler, ayrıca tüm sıcaklığın röle kasası üzerindeki soğutma kanalları ile dışarıya atılmasını sağlayan özel bir tasarıma sahip. Modül ilaveleri için hiçbir şekilde cihazın açılmaması, elektriksel parçalar ile temasa gerek duyulmaması, SIPROTEC 5’e muadil ürünler karşısında büyük bir avantaj sağlıyor. Bu sayede, mal ve can güvenliği açısından yüksek standartlara ulaşılabiliyor.
• Ürünlerimizde bulunan tak-çıkar ve değiştirilebilir haberleşme modülleri, her türlü konfigürasyona uygun haberleşme altyapısını kurma olanağı sunuyor. Bunun dışında, otomasyon sistemlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanan IEC 61850 protokolünün Edition 1 ve Edition 2 sürümlerine tam uyumluluk sağlanıyor.
• SIPROTEC 5’le birlikte gelen, yeni ilave edilebilen ölçüm hassasiyeti yüksek ölçü trafosu akım girişleri sayesinde, çok daha detaylı ve hassas enerji kalitesi ölçümleri gerçekleştirilebiliyor.
Yazılımsal yenilikler
• SIPROTEC 5’in sektöre sunduğu yazılımlar çok sayıda avantajı beraberinde getiriyor. Örneğin koruma fonksiyonları, DIGSI 5 yazılımı ile röleye ilave edilebiliyor.
• Kullanıcılar, tasarımdan montaja, devreye almaya ve işletmeye kadar geçen süreçlerde tek bir araçtan faydalanabiliyor. Ayrıca, sık kullanılan uygulamalar için hazır şablonlar oluşturabiliyor, primer ve sekonderekipmanın tek hat çizimi üzerinde grafiksel gösterim sağlanabiliyor. Bununla birlikte farklı uygulamalar için kapsamlı kütüphane olanağı da yine SIPROTEC 5’le gelen yenilikler arasında bulunuyor.
• Hiçbir test cihazına ihtiyaç duyulmaksızın kablaj, haberleşme modülü, analog girişler, kontrol fonksiyonları, kesici testi, protokol testi ve en önemlisi olduğunu düşündüğüm koruma fonksiyonları testini gerçekleştirmek olanaklı hale geliyor. Koruma fonksiyonları, test aşamasında akımlar ve gerilim değerleri, büyüklük, faz açısı ve frekans değiştirilerek simüle edilebiliyor.
• Tüm sitemin tek hattı DIGSI 5 içinde çizilebiliyor. İlave olarak primerekipmanın röle ile olan bağlantıları gösterilebiliyor ve ELCAD gibi çizim programlarından çizim transferi gerçekleştirilebiliyor.
• Röle, hem devreye alma hem de test aşamasında girilen aşırı akım eğrileri, mesafe koruma kademe eğrileri, trafo diferansiyel tutuculuk eğrileri gibi tüm verileri grafik olarak göstererek bunları test aşamasına yansıtabiliyor.
• IEC 61850 standardının temelini oluşturan, topoloji ve cihaz tanımlamalarını içeren ICD, CID ve SCD dosyaları otomatik olarak oluşturuluyor. Böylece ayrı bir detay mühendisliğe gerek kalmıyor.
• Yapılan tüm lojik parametreler IEC 61131-3 standardına göre gerçekleştiriliyor. Bu sayede, temel lojik bilgisine sahip olan herkes, röle üzerinde lojik parametreleme yapabiliyor.
• Sistem, stabilitesini daha net izleyebilmek açısından fazör ölçüm ünitesi rölelere entegre edilebiliyor, bununla birlikte tüm bu bilgiler IEC 61850 protokolü ile aktarılabiliyor
Siemens Akıllı Şebekeler Bölümü (Nuremberg), enerji dağıtım şirketleri, şebeke operatörleri, endüstriyel tesisler ve şehirlere akıllı enerji şebekelerinin geliştirilmesi için gerekli ürün ve çözümlerden oluşan, uçtan uca bir ürün portföyü sunmaktadır. Akıllı Şebekeler, iki yönlü bir enerji ve bilgi akışını sağlar. Akıllı Şebekeler, daha fazla sayıda yenilenebilir enerji kaynağının şebekeye entegrasyonu için gereklidir. Ayrıca, enerji dağıtım şirketleri, Akıllı Şebekeler’de elde ettikleri veriler sayesinde tesislerini daha verimli işletebilirler. Akıllı Şebekeler’in sağladığı verileri analiz eden yazılım çözümleri önem kazanmaya devam edecektir. Bu nedenle, Akıllı Şebekeler Bölümü, yazılım ortaklarından temin ettiği sistemlere ek olarak kendi içinde geliştirdiği teknolojileri kullanmaktadır.Daha detaylı bilgi için lütfen şu adresi ziyaret ediniz: http://www.siemens.com/smartgrid
Haberin Kaynağı : 3CPR
25.06.2013