Schunk Türkiye, Yıl Sonunda Yüzde 55 Büyüme Hedefine Ulaşacak
Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez, sorularımızı yanıtladı.
Schunk Türkiye, Yıl Sonunda Yüzde 55 Büyüme Hedefine Ulaşacak
Schunk Türkiye olarak her yıl ortalama yüzde 30 büyüme sağladıklarını ve gösterdikleri bu başarıdan dolayı Schunk global tarafından 2015 yılında Ortadoğu’nun merkez üssü seçildiklerini belirten Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez, ‘Schunk Türkiye olarak, Schunk global içerisindeki payımızı daha da artırarak uzun vadede Türkiye'de üretim yapan bir şirket konumuna gelmeyi hedefliyoruz’ dedi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Emre Sönmez: 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2002-2007 yılları arasında Mühendislik Yönetimi üzerine yüksek lisansımı yine İTÜ çatısı altında yaptım. 2019 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi’nde Yönetici Sertifika Programı’nı tamamladım. 6 yılı aşkın süre Altınay Robot Teknolojileri’nde Proje Geliştirme ve Satış departmanında çalıştıktan sonra yolum Schunk Türkiye ile kesişti. 14 yıldır Schunk Türkiye’de görev alıyor, Türkiye ve Ortadoğu Ülke Müdürü pozisyonunda çalışıyorum. İngilizce ve Almanca olarak iki dil biliyorum. Verimli üretim süreçleri ve yüksek teknoloji otomasyon sistemleri hakkında çalışmalar yürütüyorum.
SUBCONTURKEY: Schunk’un kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Emre Sönmez: Schunk, 1945 yılında Almanya Stuttgart’da Friedrich Schunk tarafından bir aile şirketi olarak kuruldu. Makine atölyesinde başlayan hikâye, Heinz-Dieter Schunk liderliğinde yükselişini sürdürerek tutma sistemleri ve bağlama teknolojilerinde küresel öncü ve pazar liderliğine kadar ulaştı. Bugün dünya çapında 50’den fazla ülkede yüzde 100 sermayeli iştirakleri ve dağıtım partnerleriyle faaliyet gösteren ve Kristina I. Schunk ve Henrik A. Schunk tarafından yönetilen Schunk’un 9 fabrikada ve 35 ülkedeki şirketinde 3 bin 500'den fazla çalışanı bulunuyor. Yüzde 68 ihracat payı ile robotlu otomasyon ekipmanları, CNC tezgâh iş parçası bağlama sistemleri ve takım tutucuları alanında dünya lideri olan Schunk’un “takım tutucu ve iş parçası bağlama sistemleri” ve “otomasyon’’ olmak üzere iki ayrı ana faaliyet alanı bulunuyor.
SUBCONTURKEY: Schunk Türkiye ne zamandır faaliyet gösteriyor?
Emre Sönmez: 2007 yılında Türkiye pazarına giriş yapan Schunk, teknoloji öncüsü bir marka olarak dünya pazarındaki gücünü kısa sürede Türkiye’ye yansıttı. Schunk Türkiye olarak her yıl ortalama yüzde 30 büyüme sağladık ve gösterdiğimiz bu başarıdan dolayı Schunk global tarafından 2015 yılında Ortadoğu’nun merkez üssü seçildik. Faaliyetlerimizi; İstanbul Anadolu (İstanbul-Bolu), İstanbul Avrupa (İstanbul-Edirne), Bursa Bölgesi (çevre iller), İzmir Bölgesi (çevre iller), Ankara Bölgesi (Bolu-Sivas), Konya Bölgesi (çevre iller), Batı Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Güneydoğu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere 11 bölge üzerinden yürütüyoruz. Bu bölgelerde ana sanayideki pek çok firma ve yan sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarına yönelik ürün ve çözümler sağlıyoruz.
SUBCONTURKEY: Schunk, Türkiye’de ağırlıklı olarak hangi ürünlerle ön plana çıkıyor?
Emre Sönmez: Schunk olarak globalde satışı yapılan tüm ürünler Türkiye pazarında da satılıyor. Dünya genelinde robot şirketlerine en yüksek oranda gripper satışı gerçekleştiren marka olma özelliğimizle öne çıkarken, Türkiye pazarında otomatik takım değiştiricinin adet bazında en çok kullanıldığı marka konumundayız. Talaşlı imalat alanında da manyetik tabla ve hidrolik takım tutucuda pazar lideriyiz. Ayrıca şirket olarak dünyanın en kapsamlı tutucu portföyünü pazarın kullanımına sunuyoruz. Otomatik taşıma sistemlerinde, endüstriyel robotlarda ve manipülatör sistemlerinde kullanılan bu tutucular; standart, yarı özel ve uygulamaya özel olmak üzere hemen hemen tüm sektörlere hizmet ediyor.
Schunk’un pazarda güçlü olduğu bir diğer ürün ise robotik takım değiştiriciler. Üretimde taşıma ve montaj uygulamalarında yüksek esneklik için takım değiştiriciler kullanılıyor. Değişim sıklığına ve operatörden bağımsız uygulama yapılma ihtiyacına göre otomatik takım değiştirici veya manuel takım değiştirici olmak üzere iki farklı seçeneği ile pazarda fark yaratıyor. Türkiye pazarında talaşlı imalat sektörü için müşterilerimize sunduğumuz birçok standart ve özel çözümlerin yanı sıra; manyetik tabla, hidrolik takım tutucularımız ve 3 Eksen, 5 Eksen mengenelerimizle de müşterimize çözüm ortaklığı yapıyoruz. Manyetik tablalarımız Türkiye’deki hemen hemen her kalıp imalatçısında kullanılıyor. Aynı zamanda, demiryolu ray ve vagon imalatçılarından ağır sanayiye kadar CNC tezgâh kullanımı olan her alanda müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Üretimin tüm safhalarında kullanılabilen manyetik tablalarımızın kullanımı tek bağlama ile iş parçasının 5 farklı yüzeyini işleme imkânı sağlayarak tezgâh duruş sürelerini minimize ediyoruz ve oluşabilecek hatalı iş parçası bağlamalarının da önüne geçiyoruz.
5 eksen tezgâhlarda hassas işleme konusunda müşterilerimizin ilgi duydukları ve yine birçok alanda iş ortaklarımızın projelerinde yüksek verim ve hassasiyetle kullandığımız mengenelerimizi çeşitli boy ve özellikleriyle kullanıma sunuyoruz. Mengenelerimizin, iş parçası üzerinde çok ufak yüzeylerden dahi yüksek sıkma kuvvetine sahip olması, yüksek hassasiyet değerlerinde problemsiz çalışması ve kompakt yapısı sayesinde işleme proseslerinde yüksek talep gören bir ürün olarak öne çıkıyor.
İş bağlama sistemlerimizdeki üstün ve kaliteli ürünlerimizi, işleme noktasında hidrolik takım tutucularımızla tamamlayarak, müşterilerimize komple çözüm sunuyoruz. Hidrolik takım tutucularımızın sıkma torklarının rekabetsiz değerlerde olması kaba ya da finish fark etmeksizin tüm üretim proseslerinde kullanıma imkân sağlarken, hidrolik takım tutucumuzun çalışma prensibinden dolayı, işleme sırasında oluşabilecek titreşimleri absorbe edebilme özelliği sayesinde kesici takım sarfiyatında yarı yarıya avantaj sağlıyor. Müşterilerimize, manyetik tabla ve mengene gibi iş bağlama sistemlerimizle birlikte hidrolik takım tutucularımızla da yüksek kalite ve verimliliği düşük maliyetlerle sunuyoruz.
SUBCONTURKEY: 2021 yılının ilk 9 ayını geçen seneye göre değerlendirir misiniz? Yıl sonu hedefleriniz nelerdir? Büyüme hedefinize ulaşacak mısınız?
Emre Sönmez: Schunk Türkiye olarak ilk 9 ayımızı oldukça verimli geçirdik. Elde ettiğimiz satışlardan ve aldığımız geri dönüşlerden mutluyuz. Yıl sonunda yüzde 55 büyüme hedefine ulaşmayı öngörüyoruz. Alanında dünya lideri olan markamızın ürün ve hizmetlerini her yıl olduğu gibi geliştirmeye ve müşterilerimize satış sonrası teknik servis için en verimli şekilde hizmet vermeye odaklanacağız.
SUBCONTURKEY: Türkiye’nin global anlamda Ortadoğu’nun merkez üssü seçilmesi ilerisi için bir yatırım düşüncesi olduğunu gösteriyor mu? Türkiye’de üretim için yatırım planları var mı?
Emre Sönmez: Schunk Türkiye olarak, Schunk global içerisindeki payımızı daha da artırarak uzun vadede Türkiye'de üretim yapan bir şirket konumuna gelmeyi hedefliyoruz. Çünkü Türkiye gerek jeopolitik konumu gerek nitelikli iş gücü gerekse dinamik ve genç nüfusuyla potansiyeli ve yatırım getirisi çok yüksek bir pazar. Dolayısıyla Schunk Global’de Türkiye’nin bir üretim merkezi olması ve kapasiteni artırarak dünyanın her noktasına ürünlerini taşıması önümüzdeki dönemde gündeminde yer alabilir. Schunk Türkiye’nin şu anda Türkiye ve Orta Doğu bölgesinde ondan fazla bayi ve satıcısı bulunuyor. Önceliğimiz Türkiye genelinde yayılımını artırmakla birlikte yeni bayi ağları aracılığıyla güney ve doğu bölgelerinin yanı sıra Körfez ülkelerinde de yoğunlaşmak.
SUBCONTURKEY: Schunk Türkiye olarak 2022 hedeflerinizden bahseder misiniz?
Emre Sönmez: Sektördeki lider konumumuzu güçlendirmeyi ve 2021 yılında gösterdiğimiz başarılı performansı 2022 yılında da korumayı amaçlıyoruz. Yakın gelecekte Türkiye organizasyonunu daha da büyüterek çok daha fazla şirkete inovatif ürün ve çözümlerimizle katma değer sağlamayı planlıyoruz. 5 yıl içinde de mevcut organizasyonu en az iki katına, genel merkez içindeki payımızı ise 10 yıl içinde yüzde 1,5’ten yüzde 2,5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Havacılık ve savunma sanayi gibi çok sayıda sektördeki faaliyetlerimizi artırma hedefimizin yanı sıra farklı sektörlere de odaklanmayı planlıyoruz. Bu bağlamda, 2021 yılında çok kritik iki sektör olan gıda ve medikal sektörünü markajımıza almıştık, 2022 yılında da bu sektörlerdeki yatırımlarımıza hız kazandıracağız. Ayrıca dijitalleşmeyle birlikte artan mobilitenin etkisiyle elektrikli araçların yaygınlaşmasından dolayı pil üretimini ve montajını da destekleyecek ürünler geliştirmeyi sürdüreceğiz.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularında KOBİ’lere ne tür mesajlar vermek istersiniz?
Emre Sönmez: Schunk Türkiye olarak yeni endüstri çağında dijitalleşmenin KOBİ’ler için bir can simidi görevi gördüğüne inanıyoruz. Dünyanın yaşadığı teknolojik kabuk değişimi karşısında üretimde, yönetimde ve iş yapış şekillerinde dijital alt yapılardan bağımsız geleneksel yöntemlerle sürdürülebilir bir kalkınmadan bahsetmek mümkün görünmüyor. Çünkü sahada ve operasyonel süreçlerde dijitalleşen firmalar, az kaynakla maksimum verim elde ederek etkinlik seviyelerini üst noktalara taşıyabiliyor. Kısa ve uzun vadeli kazanımları maksimum seviyeye ulaşırken üretim kapasiteleri de aynı oranda artış gösteriyor. Bu noktada KOBİ’ler gerçek bir büyüme ve sürdürülebilir bir başarı elde etmek istiyorsa dijitalleşme ve Endüstri 4.0’ın gerekliliklerine karşı daha yenilikçi bir perspektif benimsemeleri ve adaptasyon süreçlerini hızlandırmaları gerekiyor. Biz Schunk Türkiye olarak dijital alt yapılarımız ve uygulamalarımızla büyük ya da küçük ölçekli fark etmeksizin tüm firmalara çözüm ortaklığı yaparak yüksek katma değer sağlıyoruz. Örneğin; yakın bir zamanda müşterilerimizin ürün uygulamalarını geliştirmek ve ürün testleri yapmak için CoLab’ı ve üreticilerin bir kamera sistemi vasıtasıyla merkeze bağlanarak talaşlı imalattaki işleme proseslerini izleyip bilgi alabilecekleri Technical Center’ı (Teknik Merkez) hayata geçirdik. Buna ek olarak; farklı ürün ve makinelere ait 4 binden fazla uygulama görseli bulunan Dijital Uygulama Merkezi’miz ile müşterilerimize farklı ülkelerdeki benzer uygulamaları gösteriyor, böylece diğer uygulamalardan haberdar olmaları sağlıyoruz.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Emre Sönmez: Schunk Türkiye olarak otomotiv sanayisi başta olmak üzere havacılık, savunma sanayi, metal işleme ve plastik gibi çok sayıda sektöre çözüm sunuyoruz. Sanayiye yüksek katma değer sağlamakla kalmıyor, bir aile şirketi olmanın getirdiği hassasiyetle toplumda aktif rol oynuyor ve kaynaklarımızı sürdürülebilir bir şekilde kullanıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz bölgelerin sosyal, ekonomik ve ekolojik ihtiyaçları karşısında kendimizi sorumlu hissediyor, attığımız adımlarla sosyal sorumluluk çalışmalarına hayat veriyoruz. Teknolojik gelişmeleri çok yakından takip ediyor, ürün ve hizmetlerimizi dünyaya uygun şekilde hızla dijitalleştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye'de varlığımızı daha da güçlendirmek ve üretim yapan bir şirket konumuna gelmek için hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz.