Satış Pazarlama - Dijital Pazarlama Seçenek ve Dönüşümleri
Arma Bağlantı Sistemleri A.Ş. Satış Yöneticisi Kerem Sazlıdere: Satış Pazarlama - Dijital Pazarlama Seçenek ve Dönüşümleri
Satış Pazarlama - Dijital Pazarlama Seçenek ve Dönüşümleri
Pazarlama her şirketin diğer birimler gibi önemli çalışma alanlarından biridir. Pazarlamayı doğru ve etkili yapan bir şirket işini de büyütmüş olur.
Pazarlama, ürün veya hizmetlerin satışını artırmak amacıyla yapılan faaliyetleri ifade eder. Geleneksel pazarlama, ürünlerin tanıtımı, fiyatlandırması, dağıtımı ve satışı için ikili ilişkiler ve sıcak temas vb. klasik yöntemleri kullanırken, dijital pazarlama ise internet ve diğer dijital kanalları kullanarak pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirir.
Satış pazarlama seçenekleri, işletmenin hedef kitlesi ve ürün/hizmetlerine göre değişebilir.
Kimi firmalar birebir yöntemleri izlerken kimi firmalar dijital satış pazarlama seçeneklerini uygular.
Doğrudan satış, ağızdan ağıza satış, online satış , telefonla satış , sponsorlu reklam satış ortaklığı, pazarlama kampanyaları, mağaza satışı , E-ticaret , işbirlikçi pazarlama , etkinlik pazarlaması ve sosyal medya pazarlaması vb. gibi bir çok seçenekten yararlanmak mümkündür.
Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı ürünün hedef kitlesi, işletmenin vizyonu ve pazarlama bütçesi gibi faktörlere bağlıdır. İşletmeler farklı satış pazarlama seçeneklerini kullanarak müşteri tabanını genişletmeyi hedefledikleri gibi potansiyel müşterilere en iyi şekilde ulaşmak ve satışlarını arttırmak için söz konusu yöntemleri bir arada da kullanabilirler.
Bazı müşteriler bire bir ürünü görmek ister. Bazı müşteriler ise resim, teknik döküman vb. dokümantasyonlardan ilerlemeyi tercih edebilir.
Dijital Pazarlama ve Satış
Aslında dijital pazarlama kavramı özellikle ilk bilgisayar ile tanışanların hatırlayacağı üzere 90’lı yıllarda yeni yeni ortaya çıkıyordu. Bu dönemlerde internet henüz gelişmemiş olmakla beraber yeni bir teknolojiydi ve dijital pazarlamalar çok kısıtlı ve sınırlıydı. Ancak basit web siteleri ve banner reklamları gibi yöntemler mevcuttu.
2000’lerin başladığı dönemlerde ise internet ve dijital teknolojiler hızla gelişmeye başladı. Dijital pazarlama stratejileri de bununla beraber gelişmeye başladı. Arama motoru, sosyal medya pazarlaması, içerik pazarlaması, e-ticaret ve mobil pazarlama gibi dijital pazarlama stratejileri ortaya çıktı.
Bununla beraber yazılımcılar daha farklı içerikler üretmeye başladılar. Cep telefonlarında da gelişmeler yaşandı. 2008 yılında ilk IOS ve 2009 yılında ilk Android gibi mobil işletim programları ile bu pazarlama seçenekleri ve reklamları devamlı elimizde tuttuğumuz telefonlarda karşımıza çıkmaya başladı. Arama motoruna yazdığımız bir kelime ile ilgili tüm reklamlar bir anda bu dijital pazarlama yazılımları ile karşımıza çıkarak bizlere farklı bir pazarlama seçeneği olarak sunulmuş oldu.
Konuya farklı bir örnek ile yaklaşırsak balık dijital pazarlamada bir metafor olarak kullanılabilinir. Balık, denizlerin derinliklerinde potansiyel müşterileri temsil eder ve dijital pazarlama stratejilerini de işletmelerin ürünlerini bu müşterilere ulaştırmak için bir olta gibi kullandıklarını düşünebiliriz.
Dijital pazarlama bağlamında balık metaforu ayrıca işletmelerin müşteri verilerini çekmek ve ilgi çekici içeriklerle hedef kitlelerin ilgisini çekmek içmek için farklı farklı dijital kanalları kullanmaları açısından da kullanılabilinir. Doğru stratejiler ile müşteri potansiyeli başarı ile yakalanabilir.
Dijital pazarlama teknikleri ve olması gerekenler arasında ise;
Arama motoru optimizasyonu, sosyal medya yönetimlerinin profesyonelce yapılması , etkileyici ve ilgi çekici içeriklerin üretilmesi , kullanıcı odaklı düşünülüp doğru reklam stratejisi ile etkili bir iletişimin sağlanması, doğru hedef kitlenin seçilmesi, nereye ne zaman ve nasıl reklam vereceğimizin planlanması , viral içerikler hazırlanarak sosyal medyada paylaşım yapılması gibi bir çok argüman sunulabilir.
Klasik ve Dijital Pazarlamada Avantaj ve Dezavantajlar
Klasik pazarlama ağızdan ağıza pazarlama sistemi olup eski yıllardan beri süre gelen en etkili pazarlama biçimlerinden biridir. İnsanların sizden bahsetmesi, başka insanlar ile firmanızı konuşması ağızdan ağıza pazarlamaya örnektir. Alıcı hem firmayı hem de karşısındakini tanıma fırsatı bulduğundan güvenilir bir pazarlama seçeneğidir.
Online satış ise internet üzerinden gerçekleştirilen satışları ifade eder. İnternet mağazası veya e-ticaret siteleri aracılığıyla gerçekleştirilen satışlar, online satışa örnek olarak gösterilebilir. Online satış, müşteri tabanını genişletmek ve işletmenin çevrimiçi varlığını arttırmak için popüler bir seçenektir.
Telefon ile satış telefon aracılığıyla müşterilere ürün ve hizmetler hakkında bilgi vererek satış yapılmasıdır. Fakat son dönemlerde tele satışlarda yaşanan müşteriye yanlış bilgi verme , aldatma , dolandırma vb. unsurlardan kaynaklı olarak güvenilirlik oldukça azalmıştır. Artık çoğu insan bu tarz bir görüşmede direkt olarak telefonu kapatarak numarayı engellemektedir.
Dijital satış, ürün veya hizmetlerin dijital kanallar aracılığıyla müşterilere sunulması ve satılmasıdır. Dijital satış, son yıllarda hızla gelişen e-ticaret sektörünün bir parçasıdır. En büyük avantajlarından biri, ürün ve hizmetlerin dünya genelindeki potansiyel müşterilere erişebilmesidir. Dijital pazarlama ve reklam teknikleri, hedef kitleye ulaşmak için etkili bir yol sunar. Ayrıca, dijital satış işlemleri, müşteriler için daha hızlı ve daha kolay bir alışveriş deneyimi sunar.
Dijital satış dezavantajına bakarsak ürünlerin fiziksel olarak müşteriye sunulmadan önce deneyim edilememesidir. Ayrıca online alıveriş yapan müşteriler arasında güvenlik endişeleri de olmaktadır.
Aslında dijital yaşamın içinde olan kişiler dijital pazarlamanın gıda sektörü haricinde sonsuz olduğunu görebilir. Sebebinde ise bazı örnekler mevcuttur. Bir ayakkabı firmasının mağazaya gitmeden ayağınızda görebilmeniz için yapılmış yazılımı, bir gözlük firmasının mağazaya gitmeden yüzünüzde nasıl duracağını göreceğiniz yazılımı , bir boya firmasının evi boyatacağınız zaman duvarlarınızın nasıl görüneceği gibi bir çok örnek çalışmalar , uygulamalar mevcuttur. Bu dijital pazarlama örnekleri müşteriyi çekme konusunda oldukça etkilidir.
Dijital Pazarlama Riskleri
Tabi ki bunlarla beraber bir de dijital pazarlamada ve satışta güvenlik riskleri mevcuttur.
Dijital pazarlama faaliyetleri, müşteri verilerinin toplanması ve işlenmesi gibi hassas bilgiler içerir. Bu nedenle, veri güvenliği açısından bir risk oluşabilir. Veri sızıntıları, kimlik avı saldırıları ve diğer siber suçlar, bir işletmenin müşteri verilerini tehlikeye atabilir ve itibarını zedeleyebilir. Dijital pazarlama faaliyetleri, yasal uyumluluk gerekliliklerine uygun olarak yapılmalıdır. Bu nedenle işletme hukuki riskler ile karşı karşıya kalabilir. Dijital pazarlama faaliyetleri, sosyal medya gibi açık platformlar üzerinden gerçekleştirildiğinde, olumsuz geri bildirimler ve yorumlar gibi itibar kaybına neden olabilecek riskler taşır. Olumsuz yorumlar ve eleştiriler işletmenin itibarını zedeleyebilir.
Örnek verecek olursa mevcut sosyal medya platformu olan İnstagram reklamları çoğunlukla dolandırma amaçlıdır. Sponsorlu reklam dolandırıcılığı had safhada olup tanıdık isim ve /veya firmaların isimlerini kullanarak birçok mağduriyet yaşanmıştır. Bu da dijital pazarlamada kullanıcılar için kimlik avı ve banka bilgilerinin çalınması gibi çok büyük riskler oluşturmaktadır. Dijital satış kanallarından bir ürün alınacaksa güvenilir bir web sitesinden almak önem arz etmektedir. İnternet üzerinde firma araştırma yapılması uygun olacaktır. Birçok kişi dijital pazarlamadan oldukça faydalanmakta ancak web sitelerinin güvenliklerini sorgulamamaktadır.
Arma Bağlantı olarak dijital dünyada etkinliğimizi daha üst seviyelere çıkarmayı hedeflemekteyiz.
Buna paralel olarak dijital dönüşümde hızımızı arttırıyor, web sitemizi yenileyerek daha da güçlendiriyoruz.
Dijital pazarlama ve yapay zeka, son yıllarda birçok işletmenin kullandığı teknolojiler arasına girmiştir. Bir çok dijital pazarlama tekniğini kullanan Arma Bağlantı olarak bizler de bu süreçte yerimizi alarak firmamızı ileri seviyelere taşımaya çalışıyoruz.
Bazı programlar ile müşterilerin ilgi alanlarını analiz ederek onlara kişiselleştirilmiş pazarlama mesajları gönderimi sağlanabilir. Daha önce ürün alan müşterilere benzer ürün önerileri verilebilir. Bu şekilde ürünlerimize erişimi kolaylaştırabiliriz.
Arma Bağlantı dijital dönüşüm ile iş süreçlerini yeniden tasarlayarak iyileştirme çalışmaları içerisindedir.
Bu dönüşüm işletmemizin daha verimli ve daha müşteri odaklı hale gelmesine yardımcı olacaktır.
Dijital Dönüşüm ve Pazarlama İle Karbon Ayak İzi Azaltımı
Dijital dönüşüm, pazarlaması olan bir işletmenin dijital teknolojileri kullanarak süreçlerini yeniden tasarlaması ve verimliliği arttırmasıdır. Dijital dönüşümün karbon ayak izine etkisi ise işletmelerin kullandığı teknolojilere, enerji tüketimine ve veri depolama yöntemlerine bağlıdır.
Bulut bilişim hizmetleri kullanımı, sanal sunucu kullanımı, enerji verimliliği teknolojisi kullanımı ve sürdürülebilir web tasarımı ile bu etki sağlanabilir
Arma Bağlantı Sistemleri A.Ş.
Kerem Sazlıdere - Satış Yöneticisi