“Sanayimizin Gelişmesi İçin Kalıpçılar Korunmalı”
Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş. Onursal Başkanı Avni Tarakçıoğlu: “Sanayimizin Gelişmesi İçin Kalıpçılar Korunmalı”
1976 yılında; İstanbul’ da Kalıp Sektörünün merkezi olan Süleymaniye’ de, kalıp sevdasıyla faaliyetlerine başlayan Güvenal Kalıp, sektördeki 40 yılı aşkın deneyim ve tecrübesi ile Kalıp sektörüne hizmet veriyor.
Kalıp sektörünün duayen ismi Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş., Onursal Başkanı Avni Tarakçıoğlu sektörle ilgili yapmış olduğu değerlendirmelerde:
“GÜVENAL GRUP”: Plastik ve Sac / Metal Kalıpların oluşumunu sağlayan enstrümanların, üretim sektörüne destek sağlayan ürünlerin satışında, Standart ve Özel Kalıp Takımlarının geniş ürün yelpazesini stoklarında sürekli tutarak, yenilikçi çalışmalarını AR-GE desteği ile ve Kalite Kontrol seyrinde üretim yapan firmalarımızla birlikte sektöre 40 yıldır hizmet vermekteyiz.
Merkezi İstanbul / Topçular’ da bulunan Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş. çatısı altında üç ayrı bölgelerdeki satış yerlerimiz ve Dış Ticaret firmamızla, Anadolu Sanayi Bölgelerinde 10 ayrı teknik ofislerle – Talaşlı İmalat Makinaları satışlarını da yapan müşteri hizmetlerini önemseyen 2. Kuşak yönetiminde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Satıştaki deneyim ve tecrübemizle müşterilerimize daha kaliteli ürünleri, ekonomik fiyatlar ile hızlı bir şekilde sunabilmek için GTH üretim bandımızı ekledik, Kalıp Takımları ( Kolon-Burç vb. ) Hazır / Özel ve Standart Kalıp Seti İmalatlarımızı, teknoloji donanımlı atölyelerimizde kalite kontrol seyrinde sunmaktayız. Bu da sektörümüze fiyat istikrarı – ürün çeşitliliği ile kalite standartı sağlamaktadır.
1980 yılında kalıp elemanları işinin kurucusu olarak başlayan çalışmalarımızı geliştirerek sektörün okulu olduk. Sektörde bilinen diğer firmaların birçoğu Güvenal’ın eğitimli elemanları ile oluşup kalıp sektörünün büyümesine katkı sağlamıştır.
Sektördeki liderliğimizle; Doğru – Verimli – Hızlı ve Ekonomik çalışmalarla kalıp üretimine katkıda bulunmaktan onur duyuyoruz. 2012 yılından sonra oluşan Uzakdoğu rekabetinde sektörümüz adına “Ucuz Kalıp Fiyatları” politikasını desteklemek için çok önemli görevler aldık, fiyatlarımızı revize edip, alışılmış eski sistemlerin yerine yeni pratik / hızlı daha ucuz kalıp takımları üreterek farklı AR – GE çalışmalarımız ile birlikte kendini adamış güvenilir firma örneğini tecrübeli çalışmalarla daha da geliştirmek istiyoruz.
Kalıp, üretimin anahtarıdır. Üreten makinalar kalıp ile birleşerek obje oluşumunu sağlar. Tüm sanayi kollarında olmazsa / olmaz önemini korur, gelişmeyi de birlikte sağlar. Yıllarca verilen çabalar ile yükselen Türkiye Kalıpçılığı, dünya genelinde önemli kalıp üreticileri ile yarışır durumdaydı. Bu da ülkemiz sanayisinin büyümesinde mihenk taşı izlenimindedir. Yükselen kalıp sektörümüzde son yıllardaki durağan uzun süren ekonomik kayıplar seyrinde, azalan destekler / ilgisizlik ve rekabet koşulları üreten kalıpçıları yormuştur ve hızla kaybolma süreci sürmektedir. Zor olan çalışma ortamı, ekonomik problemlerle taşınamaz durumdadır. Desteklenmeyen sektör bugün ithalat ile hırpalanıyor ise gelecekte aranır pozisyonunu oluşturmak çok zor ve uzun yılların kaybını yaşatacaktır. Dünya genelindeki sanayisi yüksek ülkelerin tamamında kalıpçılık üst seviyede koruma altındadır. Çünkü, sanayileşmede kalıp üretimi “mutfak” pozisyonu görevi taşır. Bu özelliği ile de Ar–Ge konumunu geliştirir, üretimi hızlandırır, arttırır ve çeşitliliği sağlar.
Kalıpçılık mesleği; ülke parasının değer korumasına katkı sağlayarak inovasyonu da destekler.
Nedir bu kalıpçının sorunları? Yorumlayalım;
Kalıp mesleğinin geleceği olacak çırak, kalfa yok oldu. Eleman bulunamıyor, ustalar bitiyor ( Sanat Okullarının desteği yok )
Kalıpçılık kazançlı bir iş değil ki, yeni bir sistem oluştursun, dolgun bir ücret ödensin. Bunlar da yok.
Yeni teknolojiler döviz kurlarının dengesizliği çelik ve hammadddenin pahalı oluşu seyrinde çeşitlilik azalmaktadır.
Kiralar çok yüksek, sanayi bölgeleri rant sisteminde kontrolden çıkmış. İthalat sistemi bilinçsiz şekilde virüs olmuş, kalıp sektörünü bitiriyor. En önemlisi vergi sisteminde “Lüks Tüketim” değerlerinde yarışmamız haksızlıktır. KDV oranı incelenmeli, vergilerin yüksek oluşu ile ödeme zorluğu yaşanıyor.
Kalıp İthalatı; özellikle ülkemizin sanayicileri, bilinen güçlü lokomotif firmalar, kalıp endüstrisini iyi bilirler ancak onlar da kalıp üreticilerinin önünü kapatıyorlar. İthal ettikleri kalıpların tamirlerini bile vefasız şekilde yine sektöre yaptırıyorlar. Yeni iş bekleyen kalıpçımız zor pozisyonda, ayakta kalma ümidi ile sabrediyor.
Kalıp İmalat Makinaları çok pahalı. Ülkemizde üretici yok, USD ile temini mümkün. Leasing ( USD kredili ) uzun vade ile alınabilir ancak verimsizlik durumuna güvenip kalıpçılarımız yatırım yapamıyor.
Bu şekilde yatırımlar durduruldu. Çok sorunlar var! Bir de kalıpçıları dinlemek lazım. Sanayi odalarımızla çalışmalar yapılmalı. 40 yıllık serüvenim ile birlikte sevdalı kalıpçı ustalarımızla sürekli çareler arıyoruz. Derneğimiz var. UKUB ( Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği ) iyi niyet çerçevesinde çalışıyorlar ancak kalıp atölyelerinde iş yok, moraller bozuk ve sektörde nakit para kayboldu. Herkes birbirine borçlu, vadeler çok uzun. Cari hesaplar çok yüksek. Beklenti kuyruğu çok uzuyor. Basit bir çözüm örneğini şahsım adına sunacağım; kalıp ithalatının denetime girmesi gerekir. Kota ve vergi konulabilir. Getirisiyle kalıp sektörü desteklenebilir ( düşük faizli kredilerle ). Bu şekilde borçlara ödeme kolaylığı sağlanabilir.
Sanayimizin gelişmesi için kalıpçılar korunmalı. Gelecek kuşağın işsiz kalmaması için. İstihdamın en büyük payı sanayidedir. Üretmeyip / tüketelim ancak nereye kadar. Güçlü stoklara sahip değiliz ki, güncel yaşıyoruz, herkes tüccar olup satış yapsın. Ancak alan olmayınca, çoğalan tüccar kime ne satabilir, geleceğe yatırım lütfen…
Güvenal A.Ş., yeni hedeflerinde yurtdışı çalışmalarını daha çok önemseyecektir. 2017 yılında 5 yurtdışı fuar (inşaata girmeyi düşünmüyoruz) katılımı planlıyoruz. İşimizi geliştireceğiz. Mevcut yapımızı kontrol edeceğiz. İç yapı sistemimizi daha uzman şekilde koordine edip, müşteri hizmetlerini daha çok önemseyeceğiz. Yeni katalog çalışmalarımız devam edecek.
Sektörümüzdeki sorunları anlatış şeklimde piyasa dili kullandım. Garpisenmesin, işini çok seven insanların düşünce yapısı böyle seyrediyor. Hoşgörü lütfen.
“Sağlıklı – Mutlu Nice Yıllar dilerken, umudun yeşereceği 2017 diliyorum” dedi.
05.05.2017