Sanayide Geleceğe Hazırlanma Sohbetleri - 5
Doruk Yönetim Kurulu Üyesi & ProManage Genel Müdürü Aylin Tülay Özden: Sanayide Geleceğe Hazırlanma Sohbetleri–5
Sanayide Geleceğe Hazırlanma Sohbetleri - 5
Bir önceki sohbetimizde; üretimde en yüksek faydayı sunan, kolay, kendi kendini finanse de eden dijitalleşme yol haritasını tanımlamış; reaktif işletmelerin önce proaktifleşmesi yani MES/MOM gibi dijital araçlar yardımı ile işletmedeki iş yapış kültürünü tüm ekibi ile birlikte verilere dayalı, şeffaf, çevik, sistematik hale dönüştürmesi devamında darboğazları daha iyi giderebilmek için de prediktif uygulamalardan destek almasının ideal olduğunu yaşanmış tecrübelerin ışığında paylaşmıştık.
Proaktifleşen bir işletmede birim zamandaki üretim miktarının eski duruma oranla tipik olarak %100 arttığını yani iki katına çıktığını belirtmiş, bu birim zamandaki işçilik, fabrika genel giderleri, enerji maliyeti v.s. eski giderler ile aynı olduğu için de fabrikanın birim ürün maliyetinde eskisine oranla ciddi iyileşme olduğu, üretim ve teslimat hızının arttığı, işleyişin sistematikleşmesi nedeni ile kalite, teslim süresi maliyet avantajı sayesinde tercih edilen tedarikçiye dönüşmüş olduğunu vurgulamıştık.
Bu vesile ile, dijitalleşmiş sanayicilerimiz ile Ağustos ayının başından bu yana ST Endüstri Radyo da “Dijitalleşen Sanayiciler Anlatıyor” İsimli bir söyleşi programı yapmakta olduğumuzu tekrar hatırlatmak ve gerek ST Endüstri Radyo web sitesinden gerekse ProManage youtube kanalından rekabetçilikte sıçrama yapan bu firmalarımızın yöneticilerinden kendi kazanım ve deneyimlerini, tavsiyelerini dinlemenizi de kuvvetle öneririm.
Peki MES/MOM + ERP sistemleri kullanarak dijitalleşen işletmelerde neler değişir ve ne kazançlar sağlanır bunları irdeleyelim:
Süreçler ile yönetim: Dijitalleşmek en temel anlamda iş akışlarının otomatikleşmesini sağlar. IT temelli yazılıma dayalı sistemler kullanılarak yapıldığı için, belli bir akışa uygun ilerlemenin garanti altına alınması, akışa ilişkin doğru verilerin sistem üzerinden bir sonraki aşamaya doğru ve hızlı iletilmesi, bu verilerin zamanla sistemlerde birikmesi ile de geriye dönük analiz ve incelemelerin yapılarak iyileşmeye açık nokta ve darboğazların belirlenerek giderilmesi ve işleyişin performansının sürekli artırılabilmesini sağlar.
Aynı dili konuşma: İşleyişte elde edilen verilerden “performans göstergeleri” denilen 300 civarı önemli parametre dijital sistemler tarafından sürekli hesaplanır ve operatörlere, yetkililere ekranlar, mobil uygulamalar ile gösterilir, periyodik raporlarda yer alır. Bu durum en temel anlamda işletmede terminolojiyi netleştirir ve herkesin aynı dili konuşmasını sağlar.
Aynı resme bakma: Doğru ve anlık verilere dayalı olarak herkese sunulan KPI ve durum bilgileri sayesinde işletmede genel resim netleşir, herkesin gördüğü aynı verilere dayalı bir iletişim ortamı kurulur. Departmanlar ve kişiler arasındaki iletişim, diyalog, işbirliği ortamı kuvvetlenir.
Ortak Hedefe İlerleme: Firmanın stratejik ve operasyonel hedefleri; MES/MOM sistemindeki üretim miktarı, hızı, performans, maliyet, kalite oranı, kapasite kullanım oranı, arıza oranı (FR), arıza sıklığı (MTBF), süresi (MTTR) , TEEP, OEE ve alt bileşenleri; bunların iş istasyonu, müşteri veya ürün bazındaki hedef değerleri v.s. gibi, yüzlerce KPI ın hedef değerlerine dek kırılımlanır. İşletmede KPI’lar ve hedefleri sürekli görünür olduğu için işleyişi daha da iyileştirmek için motivasyon yükselir.
İnovasyon/Yenileşim ve Gelişme Kültürü: Hedefler ve gerçekleşen değerler arasındaki farklılıklar işletmedeki mavi ve beyaz yakalı herkes tarafından anlık olarak görünür olduğu için işi yapan her düzeyden kişi kendi iş alanındaki aksama ve darboğazları gidermek ve performans göstergelerine ilişkin hedefleri tutturabilmek için önerilerini sunmaya başlar. İşletmede “kaizen”ler, sahiplenme ve genel performans çok artar.
Kalite Oranında Artış: Üretimde, kalite planları anlık olarak yerine getirildiği, kalite oranı ve kalite ölçüm sonuçları dahil pek çok değer dijital uygulamalar tarafından anlık olarak izlendiği ve sürekli hedef değerler ile karşılaştırıldığı için kalite hedeflerinden sapmalar anında farkedilir ve hızla giderilir. Kök nedenleri ortadan kaldıracak kaizenler ile de desteklenen bu durum sonucunda işletmede kalite oranında ciddi artış, “ppm” terminolojisine geçiş garanti altına alınır.
Birim Süredeki Üretim Miktarında Artış: İşletmede anlık verilere dayalı yönetim sayesinde daha detaylı planlama yapılabilmesi, darboğazları, zaman ve kalite kayıplarını azaltan çok sayıda iyileşitirmeler yapılması nedeni ile üretim makineleri daha az bekleme yaşar, iş değişimleri daha kısa sürer, makineler daha uzun süre boyunca durmadan kaliteli üretim yapar ve birim süredeki üretim miktarında artış yaşanmaya başlar. Bu durum çoğu zaman üretim miktarının eskiye oranlar iki katına çıkmasına dek ilerler. ( Eski sohbetlerimizde işletmede hiçbir iyileştirme faaliyeti yapılmıyor ise genel verimliliğin dünya ve Türkiye ortalaması olarak %40’lar mertebesinde olduğunu, WCMin %85’i hedef kabul ettiğini paylaşmıştık. Radyo sohbetlerimizde dijitalleşen sanayicilerimiz de bu rakamları doğrulayan ifadeler paylaşmışlardır. )
Maliyetlerde İyileşme/Faaliyet Karlılığında Artış: İşletmedeki tüm genel giderler aynı olmak kaydı ile birim süredeki üretim miktarındaki iki katına varan artış, birim maliyetlerde kayda değer bir iyileşme sağlar. Dijitalleşen sanayiciler faaliyet karında %70’lere varan artış elde ettiklerini ifade etmişlerdir.
Sürdürülebilir Büyüme ve Kurumsallaşma: İşletmeler sistemler ile yönetilmeye başlayıp işleyiş şeffaf, denetlenebilir ve hesap verebilir hale geldiğinde kişilere bağımlılık azalır; nitelikli kişilerin firmaya bağlılığı artar. Kurumsallaşma ve sürdürülebilir büyüme garanti altına alınır.
Müşteri Memnuniyetinde Artış, Tercih Edilen Tedarikçi Olma: Kalite, teslimat hızı, üretim performansı konularında sürekli gelişen ve iyileşen işletmede müşteri memnuniyeti artar. Aynı zamanda verilere dayalı analizler ile şeffaf biçimde ve anlık farkındalık ile yönetilen bir fabrika olunduğunun ispatı, müşteride güven inşasını kolaylaştırır, tedarik zincirinde üst seviyelere çıkmayı ve tercih edilen tedarikçi olmayı garantiler.
Şirketin Değerinin Artması: Yüksek kaliteli üretim yapan, çevik, hızlı, sistemler ile yönetilen, şeffaf, büyük OEM’lerin tercih ettiği tedarikçi olan bir üretim firmasının piyasa değeri artar. Bütün bunlar dijitalleşen ve dijital sistemler ile işleyişini mükemmelleştiren üretim firmalarının elde ettiği kazanımlar.
Bir sonraki yazımızda en kolay nasıl başlayıp ilerleyebiliriz bunların yöntemlerini anlatarak devam edeceğiz. Güzel bir ay geçirmenizi dilerim…
Sevgi ve saygılarımla.