Şahıs Şirketleri ve 1 Kişinin Çalıştığı İşyerleri de Teşvikli İşçi Çalıştırabilecek
Mesleki eğitim alanların teşvikli çalışabileceği işyerleri kapsamı genişledi
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) uygulamasında kapsam genişledi. Her ilde işverenin talepleri doğrultusunda açılan UMEM kurslarından mezun olan gençleri sanayi yanında hizmetler ve tarım sektörlerindeki şirketler de istihdam edebilecek. Ayrıca şahıs şirketleri ve bir kişinin çalıştığı işyerlerinde de istihdam edilebilecekler. Gençlere yüzde 18 sosyal güv
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri –UMEM Beceri 10 projesi altında mesleki eğitim alanların yüzde 18 oranında sosyal güvenlik prim indirimli çalıştırılabileceği işyerlerinin kapsamı genişletildi. 2010 yılında başlayan ve bugüne kadar 150 binden fazla gencin mesleki eğitim aldığı UMEM Beceri 10 projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve TOBB arasında yeni bir protokol imzalanarak proje kapsamı genişletildi.
Yeni protokolle, 1 kişinin çalıştığı şirketler ve şahıs şirketleri dahil, sanayi, tarım ve hizmetler sektöründeki bütün fi rmalar kapsama alındı. Bu şirketler, UMEM kapsamında mesleki eğitim görmüş gençleri istihdam ettiklerinde 4,5 yıl süreyle sosyal güvenlik primi işveren payı teşviki kullanabilecekler. Uygulamayla gençlerin istihdam piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması, şirketlerin de ihtiyaç duyduğu gençleri kendilerinin yetiştirmesi amaçlanıyor. UMEM kapsamında İŞKUR işbirliğiyle ilgili ilin ihtiyaç duyduğu işgücünü yetiştirmek üzere kurs açılıyor. Kursun müfredatına iş dünyası katkı sağlayabiliyor. Hatta eğitmenler fiili olarak şirket çalışanları arasından atanabiliyor, uygun olan mekanlar var olması koşuluyla kurs işletmelerde açılabiliyor.
Kurs süresince kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası İŞKUR tarafından yatırılıyor ve gençlere 25 TL cep harçlığı veriliyor. Bu kurslarda yetişenler istihdam edildiğinde de sigorta prim teşviki uygulanıyor.
“Çırak” alırsanız cep harçlığı İŞKUR’dan
Öteyandan, İŞKUR’un “işbaşı eğitimi” çalışmaları da hızlandı. UMEM programının bir başka fonksiyonu olan uygulamayla işveren İŞKUR aracılığıyla ya da kendi belirlediği kişileri eğitmek üzere çırak olarak işyerinde istihdam edebiliyor. İstihdam edilen genç eğitim süresince 20 TL İŞKUR’dan ücret alıyor ve iş kazası ve meslek hastalığı sigortası İŞKUR tarafından yatırılıyor. İşveren ihtiyaç duyduğu kalifi ye elemanı böylece düşük maliyetle kendisi yetiştirme imkanı buluyor.
Haberin Kaynağı : PLASFED
26.06.2014