Sağlıklı Rekabet, İyi Üretim ve Profesyonel Pazarlama
Plastik sanayicilerinin büyük bir kısmı KOBİ’lerden oluşuyor. Herkesin aklına esnek, kolay adapte olan ve hızlı hareket eden şirketler olduğu varsayımı hakim. Gelin görün ki durum hiç de öyle değil. Küçük şirketler, nitelikli personel, tedarikçilere ve müşterilere ulaşım zorlukları, pazarlama ve yeni ürünlere geçiş zorlukları yaşanıyor. Buna yeni idari zorunluluklardan kaynaklı ek maliyet artışları da ek
Ancak yakınmak yerine çözüm üretmek için çalışmamız gerekiyor. Bu konuda hızlı olmak zorundayız. B sorunları aşmanın en önemli yolu birlikte hareket etmek. APSD ve kardeş dernekler, federasyonumuz PLASFED bu yönde bir kurumsal kapasite oluşturmaya başladı. Bizim de ciddi çabalarımız oldu ve yakın zamanda bunların meyvelerini toplamaya başlayacağız.
Öncelikle, acil sorunlarımız arasında bulunan sigorta, iş güvenliği düzenlemelerine uyum konusunda başarılı girişimlerimiz oldu. Paydaşlarımızla birlikte işyerlerinin sigorta sorununu aşmak için ortak hareket edeceğiz. Yaptığımız girişimler sonucu, iş güvenliğine yönelik planlanan KOBİ desteğinden yararlanma sözünü aldık. Buna ihtiyaç olduğu da ortada. Değerli meslektaşlarımız,
Pazarlama sorunu gün geçtikçe daha önemli olarak ortaya çıkıyor. Elbette şirketler birbirinin rakibidir ve her zaman işin doğası gereği bir yarış vardır ancak bu yarışın yıkıcı hale gelmemesi gerekli. Yeterli yatırımı yapmamış, ürün yenilemekte ve yeni taleplere uyumda geri kalmış bir yapının, sadece şu veya bu yolla sağladığı ucuzluklarla kendisini de aslında çok zorlayacak yollarla rekabet etmeye çalışmasını anlamak mümkün değil. Sadece plastik sektörü değil, birçok sektörde bu haksız rekabetle karşı karşıya kaldığımız bir gerçek. Buna karşılık dürüst çalışan, etik kurallara uyan şirketlerimizin de zaman zaman zorlandığı da bir gerçek. Profesyonel yöntemlerle hem yurt içinde, hem de yurt dışında pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi bu şirketlerimiz açısından önemli. KOBİ’ler olarak bu konuda mevcut desteklerden yararlanmak ve yoğunluğu artırılmış yeni destek programları görmek istiyoruz. Bu programları uygulayabilecek yeterli kurumsal kapasitemiz var. Paydaşlarımızla birlikte UR-GE programları oluşturmak için çalışmaya başladık. Kardeş derneklerimizin bu alandaki faaliyetlerine de katılmamızın yararlı olacağının farkındayız.
Son olarak, sıklıkla vurgulanan nitelikli elemanlara yönelik bir durumdan söz etmek istiyorum. Kalifi ye elemanlara olan ihtiyaç her zaman için var. Verimlilik, iş güvenliği, ürün kalitesi açısından bu hususun önemini anlatmaya gerek yok. Bu konuda sıkıntılarımız olduğu da bir gerçek ancak bütün imalat sanayiinde olduğu gibi kalifi ye elemanların işyeri değişim hızı, aslında bu sorunun ne kadar derin olduğunu gözler önüne seriyor. Ülkemiz ve sektörümüz büyüyor ama büyüme hızındaki yavaşlama eğilimleri de dikkatimizde. APSD olarak sektörümüzde faaliyet gösteren herkese ve ülkemize güveniyoruz, bu güven içinde çalışıyoruz. En büyük sermayemizin de bu olduğunu düşünüyoruz. Saygılarımızla.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
11.09.2014