Sabır Gerektiren Bir Süreç: Markalaşma
Her ürün ya da hizmet sunan işletmenin dilinde markalaşmak var. Peki gerçekten marka olmanın ne demek olduğunu biliyor muyuz?
Sabır Gerektiren Bir Süreç: Markalaşma
Her ürün ya da hizmet sunan işletmenin dilinde markalaşmak var. Peki gerçekten marka olmanın ne demek olduğunu biliyor muyuz? Ya da markalaşma sürecine hak ettiği kadar değer veriyor muyuz?
Pazarlama Bütünleşik Bir Yapı Gerektirir
Kabul etmek gerekir, marka olmak her zaman tercih sebebidir. Tercihin sebebi de aslında markanın konumlandığı olgudur. Nedir bu olgu? İşletmenin, mevcut veya potansiyel müşterisinin aklında canlanan karşılıktır. Bu, işletmenin verdiği hizmetin ya da ürünün kaliteli olması olabilir, ucuz olması olabilir, teknik servisinin iyi olması ya da elemanların çok yetenekli olması olabilir. Müşteri temsilcilerinin veya satış ekibinin iletişiminin çok iyi olması olabilir. Çok tecrübeli olan bir firmanın sahip olduğu bilgi birikimi olabilir. Aslında marka, işletme için de müşteri için de akıllarda ve düşüncelerde yer eden bir değerdir. Müşterinin tercihi de her zaman, işletmenin sağladığı bu değer ile kendine katacağı değerdir. İşletmenin bu değeri ortaya çıkarması da “Bütünleşik Pazarlama İletişimi” ile mümkündür. Bütünleşik Pazarlama İletişimi; halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme, doğrudan pazarlama ve satın alma noktası iletişimi gibi bileşenlerin entegre çalışmasıyla birlikte gerçekleşebilir. Bu da işletmelerin marka oluşturma sürecini destekler.
Marka Olmak Bir Kimlik Taşımaktır
Firmaların tüketicinin zihninde konumlanması sabır gerektiren ve kolay bir süreç değildir. Titizlikle işlenecek bir strateji ve takip edilecek bir haritası gerektirir. Hedeflenen konumlandırmaya gelebilmek yani marka olabilmek için şirketin bir kimliği olmalıdır. Bu kimlik sembolik, kişilik, kültür, davranış gibi farklı öğelerden oluşur. Bu ögelerin bütünü, markanın yansıyan yüzü olacaktır ve marka yolculuğu boyunca tüm aksiyonlar bu kimliğe uygun olarak hareket etmek gerekir. Marka yolculuğunun son durağında sadakat oluşturmak yatar. Bu durağa varana kadar ise, bilinirlik, farkındalık, performans, duygusal aşama gibi farklı adımlar mevcuttur. Marka kimliğimiz mevcut ve potansiyel müşterilerimiz tarafından bilinmeli, bize ihtiyaçları olduğu durumlarda farkımızda olmaları, bizden aldıkları hizmet ya da ürün ile ilgili performans bakımından memnun kalmaları, yaşadıkları deneyim zihinlerindeki bir olguda yer edinerek duygusal olarak bir bağ kurmalıdırlar. Tüm bu adımları başarıyla sağlayabilirsek onların sadakat duydukları bir konuma erişebiliriz. Tüm bunları yaparken de reklam, dergi, sosyal medya, satış temsilcisi gibi pazarlama araçlarıyla anlatmak istediğimiz değere uygun iletilerle sürekli olarak onlarla iletişime geçmeliyiz.
“Değer” Kazandırır
Tüm bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birinin “sabır” olduğunu iyi bilmeliyiz. Kısa vadede yapılan çalışmalar meyvelerini vermiyor gibi gözükse de markalaşma süreci uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, adım adım ve bir plan dahilinde hareket edilmelidir. Pazarlama araçları iyi belirlenmeli ve doğru yerde kullanılmalıdır. 2021’de Türkiye, Almanya ile neredeyse aynı miktarda beyaz eşya üretmiştir. Fakat Almanya bu üretimden 7 milyar Euro kazanç elde ederken, Türkiye’nin kazancı 3 milyar Euro civarlarındandır (https://www.statreport2021applia-europe.eu). Aradaki fark Almanya’nın bu alanda markalaşmasından dolayı kattığı değerdir. Marka işletmenize değer katar, mevcut veya potansiyel müşteriniz de bu değeri satın alır, yetenekli insanlar bu değer için sizin şirketinizde çalışmak ister.
Satış para kazandırabilir fakat pazarlama ve marka olmak değer kazandırır.
Barış Tan
Barış Tan Hakkında:
Barış Tan, 8 yılı aşkın bir süredir farklı reklam ve iletişim ajanslarında global ve lokal bir çok marka için yaratıcı reklam metinleri yazan ve iletişim stratejileri geliştiren Pazarlama ve İletişim Danışmanıdır. İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde Reklamcılık ve Tanıtım yüksek lisansını yapmıştır.