Rüzgarda Yeni İptaller Yolda
Toplamda 32 milyon liralık teminat tehlikede, firmalar yargıya gidecek.Rüzgarda yeni iptaller yolda
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji sektöründe lisans sahibi olmasına karşın, yatırım sürecini başlatmamış olan projelerin lisanslarını iptal etmeye başladı. Aralarında Boydak Holding ve Rona Yırcalı’nın da bulunduğu yatırımcıların toplam 32 milyon liralık teminatı geri verilmeyecek. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nden (TÜREB) Dünya Gazetesi'ne yapılan açıklamada yakın bir zamanda büyük firmaların projelerinde iptallerin yaşanacağı ifade edildi. Lisansları iptal edilen firmalar ise konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.
Geçen yıl TBMM’den geçerek yasalaşan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'na göre elektrik üretim lisansı alan şirketlerin yatırımlara başlanması için 6 aylık süre verilmiş, bu süre de 2 Mayıs 2014 tarihinde dolmuştu. Sürenin ardından EPDK projeleri tek tek ele almaya başladı. Bu kapsamda ilk etapta gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyen 8 projenin lisansı iptal edildi. Aralarında Boydak Holding ve Rona Yırcalı’nın da bulunduğu yatırımcıların lisanslar iptal edildiği belirtilirken EPDK'nın kararına göre toplam 32 milyon liralık teminat, irat kaydedilecek. TÜREB'den Dünya Gazetesi'ne yapılan açıklamada, 2 Mayıs sendromu bu yılın başından beri devam eden bir süreçti. Lisansların iptalleriyle yenilenebilir enerji sektörü büyük bir yara aldı ifadeleri yer aldı. Geçmişe dönük bir yasa tasarısı beklerken, lisans iptallerinin yaşanmasının kafaları karıştırdığına vurgu yapılan açıklamada, Lisansı iptal edilen firmalar durumu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Bu yaşananlar yeni yatırımcının da iştahının kaçmasına neden olacak. 87 proje var. İptallerin devam edeceği yönünde bilgiler var. Söylenen o ki büyük projelere sahip firmalar iptal yaşayacak. 1.5 milyon dolar üzerinde yatırımlar tehlikede denildi.
Yeni gelen belediye başkanları işlem yapmadı
Özellikle rüzgar sektöründe izin süreçlerinin çok uzun olması bu iptallerin yaşanmasında kritik bir rol oynadığını belirten TÜ- REB açıklamasında, Rüzgardaki izin süreçleri 2-3 yıl alıyor. Bu süre zarfında sadece yatırımcıdan kaynaklanmayan sıkıntılar yaşanıyor. Kamudan kaynaklı sıkıntılar da var. Bu yılki yerel seçimler yatırımların hızını çok etkiledi. Yeni gelen belediye başkanları 2 Mayıs tarihine kadar hiç bir işlem yapmadı.Başvuru yapan firmalar mağdur oldu ifadelerini kullandı.
Rüzgarda üretim ikiye katlandı TÜREB'in
6 ayda bir açıkladığı rüzgar istatistikleri raporuna göre Türkiye'deki toplam rüzgar kurulu gücü, 2012’de 2.312 MW iken, 2013’te 2.958 MW’a çıktı. 2014’ün ilk yarısında ise 3.424 MW kapasiteye ulaşıldı. İşletmedeki rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu güç bakımından yüzde 74’ü Ege ve Marmara bölgelerinde bulunuyor. Balıkesir'in iller bazında kurulu güç bakımından 767 MW ile birinci olduğu raporda, 613 MW ile İzmir ikinci, 393 MW ile Manisa üçüncü sırada yer alıyor.Raporda işletmede olan santrallerin yatırımcılara göre dağılımında 401 MW ile Polat enerji ilk sırada, 320 MW ile Demirer Enerji onu izliyor. Üçüncü sırada 295 MW ile Bilgin Enerji ve dördüncü sırada 235 MW ile Eksim var.
Bu yılın ilk 6 ayında 87 proje
2014 yılı ilk altı ayında 87 proje ile toplam rüzgar kurulu gücü 3.424MW kapasiteye ulaşırken, inşası devam eden 39 RES'in toplam kurulu gücü 1.162MW'ı buluyor. İnşaası devam eden santrallerde en büyük pay 221MWile Borusan EnBW’e ait. Sonra 165 MWile Güriş ve 103 MWile Bereket Enerji geliyor.
Haberin Kaynağı : Sedefed
21.08.2014