“Rekabetçi Kalabilmek İçin Verimliliği Yükseltmeliyiz”
Tezmaksan A.Ş. Genel Müdürü Hakan Aydoğdu: “Rekabetçi Kalabilmek İçin Verimliliği Yükseltmeliyiz”
Tezmaksan A.Ş. Genel Müdürü Hakan Aydoğdu: “Rekabetçi Kalabilmek İçin Verimliliği Yükseltmeliyiz”
Tezmaksan olarak yılın ilk yarısında üretim kapasitesini yüzde 100 oranında artırdıklarını belirten Tezmaksan A.Ş. Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, 2024 yılı taleplerini karşılamak adına 15 milyon Euro yatırım bedeliyle bu yıl içerisinde Sivas’ta yeni fabrikayı devreye alacaklarını açıkladı. Sektörün ihracatının ilk 6 aylık dönemde yüzde 15,2 büyüyerek 400 milyon dolara ulaştığını da kaydeden Aydoğdu, rekabetçi kalabilmek için verimliliğin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Takım tezgahlarında Türkiye’nin yakaladığı sektörel büyüme rüzgarının firma olarak kendilerini de olumlu yönde etkilediğini kaydeden Tezmaksan A.Ş. Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Yılın ilk altı aylık periyodunda beklediğimiz, planladığımız ve bütçelediğimiz satış adeti, ciro ve üretim hedeflerini olumlu anlamda aşmış durumdayız. Bu süreç içinde hem adetsel hem de cirosal büyümeyi başardık ve bu sayede üretim kapasitemizi bir önceki yıla oranla yüzde 100 artırdık. Şu aşamada mevcut üretim yaptığımız fabrikamızın kapasitesi 2024 yılında gelen talepleri karşılamak adına kâfi gelmeyecek görünüyor. Bu sebeple Sivas fabrika yatırımızı yapmıştık. Sivas’taki fabrika yatırımımız devreye alındığında bugünkü veriler ile kıyasladığımızda üretim hacmimizin 2024 yılında yüzde 300 artmasını öngörüyoruz” diye konuştu.
Yeni fabrika ile üretim kapasitesinin yüzde 300 artırılması planlanıyor
Halihazırda bir buçuk yıldır aralarında Almanya, ABD, Belçika ve Çekya’nın da yer aldığı 34 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Hakan Aydoğdu, yeni yatırım ve hedeflere dair “Türkiye’de pazar lideri olduğumuz takım tezgahları satışında, pazar payımızı büyütmek doğrultusunda ciddi hedefimiz var. Keza CubeBOX ürünlerimiz de marka, model fark etmeksizin hem yeni hem de kullanımda yer alan CNC tezgahlara yönelik otomasyon çözümleri olduğu, bu ürün için yurtiçi satış ve ihracat hedeflerimizi de dahil ettiğimizde, büyümemizin bu alanda daha fazla olacağını öngörüyoruz. Bu yıl en önemli yatırımımız Sivas’ta 15 milyon Euro’luk techizat ve 37 milyon 500 bin TL’lik inşa bedeliyle açılışını gerçekleştireceğimiz fabrikamız olacak. Bunun yanı sıra, fabrika inşaat yatırımımızın 1. fazı olan 10.000 metrekarelik kapalı alan tamamlandı ve üretime geçildi. Şu an 2. faz olan 18.000 metrekarelik ilave üretim alanımınız inşaatı devam etmektedir. İnşaatımız tamamladığında, üretim kapasitemiz, yüzde 300 oranında artacaktır. Şu an yeni üretim tesisimizde 15 kişilik mavi yakalı çalışanımız bulunmaktadır. Üretim proseslerimizde katma değer yaratmayan, rutin işleri robotlara yaptıracağımızdan dolayı bundan sonraki dönemlerde mavi yakalı personel sayımız oransal artmayacak, tesisimizde beyaz yakalı çalışan sayımız ağırlıklı olacaktır” şeklinde konuştu.
2 milyon TL’lik yatırımla sektörel dijital pazaryeri kuruldu
Parkurda Platformu’nu 2 milyon TL’lik yatırım ile büyüttüklerini ve kullanıcılarla Pazaryeri olarak güncellenmiş halini yılsonu buluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Hakan Aydoğdu, “Sektör özelinde ilk olma özelliğini taşıyan ve tüm Türkiye’deki tedarikçilerin kendi online mağazalarını açarak ürünlerinin satışını vakit kaybetmeden yapabileceği platform, ilerleyen süreçte Avrupa ve Amerika kıtasında da hizmete girecek. Özellikle otomasyon çözümlerimiz ile ihracatta yaşadığımız büyüme ve daha fazlasını da yapabilme potansiyelimiz, Tezmaksan olarak bizi katma değerli ürünler vasıtası ile ülkemize sağladığımız nitelikli katma değeri gördükçe büyüme konusunda daha da iştahlı hale getiriyor” dedi.
Sektör ihracatı yüzde 15 artış gösterdi
Türkiye talaşlı imalat sanayine CNC satış, servis, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eğitim konularında hizmet verdiklerini belirten Hakan Aydoğdu, takım tezgahları sektörünün 2023 yılı ilk altı aylık performansına dair bilgiler de paylaştı. Sektörde 2021 yılı ile başlayan parabolik büyümenin, 2023 yılının ilk altı ay verilerine bakıldığında devam ettiğine dikkat çeken Hakan Aydoğdu, “Sanayicimiz özellikle Avrupa’da yaşanan üretim düşüklüğünden dolayı ve gelen talep doğrultusunda, olumsuz koşullarla karşılaşsa dahi yatırım yapmaktan imtina etmiyor. Bunun sonucu olarak da 6 aylık verilere göre üretimin yüzde 10 artarak 574 milyon dolara, ihracatın ise yüzde 15 artarak 400 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Yılın ikinci yarısı için şu anki sonuçlar gayet tatmin edici seviyede. Ancak burada en önemli olan husus bu büyümenin sürdürülebilir kılınması. Bu konuda da yapılması gerekenler oldukça net. Tek bir cümle ile özetlemek gerekirse rekabetçi kalabilmemiz adına verimliliğimizi yükseltmemiz gerekiyor” dedi.
Türkiye’de sanayi işgücünün 29 olan yaş ortalaması gelişim için büyük fırsat sunuyor
2022 yılında Türkiye’nin takım tezgâhları ihracatının 744 milyon dolar, üretiminin ise 1,05 milyar dolar ve kullanımının 1,88 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Hakan Aydoğdu, sektörün mevcut durumuna dair ise şunları paylaştı: “1950’li yıllardan beri bilgisayarlı kontrollü makine üreten ve yeşil mutabakata en uygun sektör takım tezgâhları konumunda. Sektör olarak baktığımızda çok iyi ama anlık yaşıyoruz. Regülasyonlar her gün değişebiliyor. Her gün başka bir sorunla karşı karşıya kalabiliyoruz fakat sektörümüz özellikle son iki yıldaki yüksek büyüme ivmesini sürdürmeye devam ediyor. Bununla birlikte 2023 yılı sona erdiğinde takım tezgahları kullanımının 2 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Sektörümüzün dünyadaki durumuna baktığımızda Avrupa’da otomasyona yatırım yapma zorunluluğu olduğunu görüyoruz ve orada üretimi desteklemek adına ciddi teşvikler veriliyor. Sanayici için bizde de teşvikler mevcut ama firmalar henüz bunun öneminin tam olarak farkına varmış değil. Esasında otomasyona yatırım yapsak ya da üretimde takım tezgahlarına yönelsek rekabetçi piyasada daha güçlü oluruz. Bunun yanı sıra var olan otomasyon çözümlerini daha da ileri taşıyıp karanlık fabrikalarla üretim birim maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor. Ülkemizi ucuz iş gücü mantığından kurtarmamız gerekiyor. Hali hazırda ülkemizde sanayi işgücünün yaş ortalaması 29 ve bu büyük bir fırsat. Sanayici elindeki imkanları yeterince değerlendirememesine karşın takım tezgahları kullanımı 2 milyar doları bulacak. Bu da Avrupa’da üçüncü sıraya yükselmek demek.”