Promet Metal, HEFI Fuarında Sektörle Bir Arada Olacak
Ana üretim konusu fırın üst ızgaraları olan, bunun yanında çeşitli sac şekillendirme, tel, lama üretimleri ve yüzey temizleme ile elektrostatik emaye kaplama işlemleri de yapan Promet Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Taşpınar, 2017 yılında yaklaşık 4.000.000 adet parça ürettiklerini belirtti.
Kısaca firmanız hakkında bilgi verir misiniz?
Okan Taşpınar: Promet 1980 yılında İstanbul’da kuruldu. O yıllarda döküm olarak üretilen fırın üst ızgaralarında ki döküm kalite sorunlarını, maliyet yüksekliğini, üretimdeki çevresel sorunları ve ürün estetiği gibi problemleri görüp, bu sorunları aşmak adına Türkiye’de bu ürünü sac ve lama demirden tasarlayarak üreten ilk firma olduk. Deneme üretimleri ve prototip modeller, ana sanayimizin öncü firmaları tarafından değerlendirilip kabul gördükten sonra fırın sektörü hızlı bir dönüşüme sahne oldu ve Promet‘in günümüze kadar devam eden süreci başladı. İstanbul’da 200 metrekare alanda 8 kişi, 3-4 makine ile başlayan üretim, bugün Bolu’da 6000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere 20.000 metrekare alanda 150 personeliyle üretim yapmakta olup, Ar-Ge, kalıphane, elektronik punto kaynak, preshane, yüzey temizleme, elektrostatik emaye ve CNC gibi bölümlere sahiptir. Promet sanayimize ve ülkemize karşı üstlendiği sorumluluğun bilinci ile çıktığı yolda, kalite felsefesi, yeni ürün gamları ve inovatif fikirleri ile dünya markası olma yolunda attığı adımları pekiştirmeye devam etmektedir.
Promet ‘in ana üretimi fırın üst ızgaraları olup bunun yanında çeşitli saç şekillendirme, tel, lama üretimleri ve yüzey temizleme ile elektrostatik emaye kaplama işlemlerinden oluşmaktadır. 2017 yılını %15 büyüme ile yaklaşık 4.000.000 adet parça üreterek kapattık.
HEFI 2018 fuarına katılıyorsunuz. Fuara katılma amacınız, fuardan beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?
Okan Taşpınar: Promet olarak ülkemizde yapılacak bu fuara tabi ki katılacağız. Bu vesile ile uzun süredir İstanbul’da ilk kez yapılacak bu fuarın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eder sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Bu fuarda da mevcut ürünlerimizi sergileyecek olmakla birlikte sektörümüzün tüm bireyleriyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşayacağız.
Fuarın sektör için önemini değerlendirir misiniz?
Okan Taşpınar: Beyaz eşya sektörü, son 15 yılda büyük bir ivme ile büyümüş günümüze gelindiğinde beyaz eşyada Avrupa liderliğini ele geçirmiş ve bu unvanı başarılı bir şekilde devam ettirmektedir. Bu ünvan, ülkemizde sektörün öncü kuruluşlarının ve yardımcı sanayilerin kendilerini her anlamda fikri ve teknolojik olarak yenilemeleri ile gerçekleşmiştir. Bu arada yaygın olarak “yan sanayi” diye adlandırılan firmalarımızın aslında, çözüm ortağı gözüyle baktığımızda ”yardımcı sanayi’’ olarak adlandırılması gerektiğini düşündüğümden bu sıfatı özellikle kullandığımı belirtmek isterim. Ülkemizde birçoğunun KOBİ olarak adlandırıldığı, yardımcı sanayiler ana sanayinin hedeflerini kendi politika ve hedefleri ile birlikte değerlendirmiştir. Üretkenlik, kaynak yönetimi ve verimlilik, toplam kalite yönetimi, deneyim, sürekli değişim ve gelişim gibi değerleri gerçek anlamda bünyelerinde sindirmiş, bu değerlerini uluslararası standartlara ve şartlara bağlayıp bunları sürekli izleyerek etkinliğini artırmış ve tüm çalışanlarına bu değerleri aktarıp çalışmalarını bu yönde planlamıştır. Ana sanayimizin öncülüğünde bu değişim ve gelişimi gösteren yardımcı sanayiler bir bütünü oluşturmuş ve bu değer bizi Avrupa liderliğine taşımıştır. Bu tür fuar organizasyonları sayesinde yan sanayi firmalarının kendilerini daha iyi tanıtma fırsatı olacağının ve sektördeki gelişmelerden haberdar olma imkânı bulacağına ve liderliğine devam ettirmesi açısından önem arz ettiğine inanıyoruz.
30.03.2018