Polisan Kimya, 1 yılda “1 Milyon kWh” Elektrik Tasarrufuna İmza Attı
Polisan Kimya, ürün ve hizmet kalitesinden ödün vermeden enerji tüketimini azaltma çalışmaları çerçevesinde güncel teknolojilerle kurduğu Yeni Gümüş Katalizörlü Formaldehit Üretim Tesisini devreye alırken, Molibden Katalizörlü Formaldehit Tesisi’nde ise üretim prosesi teknoloji iyileştirmesi yaptı. İki yatırımla bir yılda yaklaşık 1 milyon KWh elektrik tasarrufu elde edilirken, yaklaşık 600 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine eş tasarruf sağlanmış o
Polisan Holding, sürdürülebilir yapısı ile grup şirketlerinde, ürün ve hizmet kalitesinden ödün vermeden birim hizmet veya ürün miktar başına enerji tüketimini azaltma çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çerçevede elektrik, su, yakıt, buhar, hava, azot gibi tüm enerji kaynakları, belirlenen enerji politikası doğrultusunda etkin kullanılırken, enerji tüketimleri kontrol altında tutulup, hesaplanan enerji kritiklik seviyeleri esas alınarak verimlilik çalışmaları yürütülüyor.
Polisan Holding ayrıca, yeni yatırımlarla gerek üretim teknolojileri gerekse üretim tesislerini yenileyerek ürün kalitesini arttırırken, maliyetlerini azaltıp, doğal kaynak kullanımını en aza indirmeye çalışıyor.
Yeni Gümüş Katalizörlü Formaldehit Üretim Tesisi Devreye Giriyor
Çalışmalar kapsamında Polisan Kimya’nın, yeni kurduğu gümüş Katalizörlü Formaldehit Üretim Tesisi, 2015 Aralık ayı sonu itibarıyla start-up fazına geçiyor.Mevcut tesislerini devreden çıkararak güncel teknolojilerle kurduğu yeni üretim prosesi ile aynı ürünü yüzde 30 daha düşük enerji ile üretecek ve yıllık 530.000 KWh enerji tasarrufu sağlayacak.
Molibden Katalizörlü Formaldehit Tesisi’nde Teknoloji İyileştirmeleri
Polisan Kimya, ayrıca 2015 yılı enerji verimliliği projeleri arasında yer alan mevcut ve gelecek enerji tüketimleri ile önemli enerji tüketimini etkileyen değişkenleri inceleme projesini tamamlamış ve Molibden Katalizörlü Formaldehit Tesisi’nde kullanılan katalizör tipini, üreticisi tarafından geometrik yapısı değiştirerek geliştirilmiş katalist ile değiştirmeye karar verdi.
Yeni molibden katalizör sistemi ile hava akışına dirençlerin azaltılması, yani basıncın aynı çalışma kapasitesinde yüzde 10 düşüşü, ayrıca aynı basınç ile yüzde 10 kapasite artışı, proses performansında artış ve enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 14 düşüş sağlamayı hedefliyor. Yüzde 14’lük enerji tasarrufu sadece bu iyileştirme projesi ile yaklaşık 465.000 KWh’lık tasarruf sağlayacak.
Böylelikle, yeni tesis ve teknoloji iyileştirmeleriyle bir yılda sağlayacağı yaklaşık 1 milyon KWh elektrik tasarrufu miktarı ile yaklaşık 600 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine eş tasarruf sağlamış olacaktır.
Enerji Yönetim Sistemi
Polisan Holding şirketlerinde kurulu olan Enerji Yönetim Sistemi’yle enerji etkinliği, kullanımı ve tüketimini kapsayacak şekilde, enerji performanslarını geliştirmekte ve sistemin sürekliliği sağlanıyor. Böylelikle ülke ekonomisine yük olan enerji konusunda sanayici olarak üzerine düşen görevleri yerine getiriyor.
Polisan Kimya bünyesinde kurulan enerji izleme sistemleri, uzaktan erişim ile anlık elektrik tüketimleri izlenebilir hale getirildi. Böylelikle birimlerin günlük, saatlik elektrik tüketimleri takip edilebileceği gibi sistem harmonileri, anlık pik değerleri gibi birçok konuda da izlenebilirlik oluşturuldu.
Ayrıca, 2012 yılında sektöründe gönüllü olarak Kurumsal Karbon Ayak İzi Çalışmaları başlatan ve faaliyetlerinden kaynaklanan enerji kullanımına bağlı karbon salınımını azaltan Polisan Holding, yarattığı tüm çevresel izleri en aza indirmeye devam edecek.
POLİSAN KİMYA
Polisan Kimya’da, Formaldehit ve Üre Reçineleri, Aus-32 (AdBlue©) ve Beton Katkıları üretimi gerçekleştirilmektedir. TÜV tarafından verilen ISO 9001 Kalite Güvence ve ISO 14001 Çevre Yönetim belgelerine ve AUS 32(AdBlue™) ve Beton katılarının gerektirdiği VdA ve CE sertifikalarına sahiptir. Formaldehit recineleri ve su bazlı tutkal üretimi yapmak üzere Türkiye’de kurulan ilk firma olan Polisan Kimya, 2013-2014 yıllarında yapılacak toplam 12 milyon dolar teknoloji yatırımıyla; şu anda 120 bin ton olan üretim kapasitesini, 150 bin tona yükselterek, üretimde maliyet avantajı elde etmeyi hedeflemektedir. Polisan Kimya ayrıca, zararlı egzoz gazlarını, su buharı ve zararsız nitrojene dönüştüren ve kamyon, otobüs, iş makinelerinde kullanılması zorunlu bir sıvı olan Adblue© üretimini gerçekleştirmektedir. Polisan Kimya, 2010 yılında başladığı üretimde bugün Alman Otomotiv Endüstirisi Vakfı (VDA) ve CE sertifikalarına sahip Türkiye’deki en büyük AdBlue© üretici ve satıcısıdır. Yüzde 30’un üzerinde pazar payına sahip olunduğu tahmin edilmektedir. Beton katkı kimyasalları üretiminde de, şu anda 40 bin ton olan üretim kapasitesinin 2013-2014 yıllarında yapılacak toplam 3 milyon dolar yatırımla 70 bin tona ulaşması hedeflenmektedir.
Haberin Kaynağı : Manifesto
28.12.2015