Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması Sonuçlandı
İhracata güç katacak ambalaj tasarımları ödüllendirildi.
Türk kahvesi ile birlikte cezvesini de alsak, kahvenin yanındaki lokum özel ambalajı sayesinde hep tazecik kalsa, sebze ve meyveler kolayca yıkayıp saklayabileceğimiz bir ambalajda sunulsa… Tasarımcılar ‘ambalaj’ deyip geçmediler ve hayatımızı kolaylaştıracak, yaratıcı fikirler geliştirdiler. 16 milyar dolarlık büyüklüğü ile Avrupa üçüncüsü olan Türk ambalaj sektörü, tasarıma yatırım yaparak 2023’teki 30 milyar dolarlık büyüklük ve 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacak.
Ambalaj sektörünün geleceğini tasarımda gören ihracatçılar, 1. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması ile yaratıcı fikirleri destekliyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) koordinatörlüğü ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) işbirliği ile bu yıl ilk kez gerçekleştirilen yarışmanın ödülleri Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılan törenle verildi.
Profesyonel ve Öğrenci ana kategorilerinde; Plastik Ambalaj Profesyonel ve Plastik Ambalaj Öğrenci, Metal Ambalaj Profesyonel ve Metal Ambalaj Öğrenci olmak üzere 4 kategoride 16 proje ödül almaya hak kazandı. Profesyonel kategorisinde birinci gelen tasarımın sahibi 15 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü 7 bin ve mansiyon 4 bin TL; öğrenci kategorisinde ise birinci tasarım 7 bin TL, ikinci tasarım 5 bin TL, üçüncü tasarım 3 bin TL ve mansiyon 2 bin TL ile ödüllendirildi.
Ödül törenine; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz katıldı.
Törende konuşan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ilk yıl olmasına rağmen ihracatçıların ve tasarımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirterek, yarışmada sunulan ürünlerin katma değer yaratacağını ve ihracat pazarlarında firmalara avantaj sağlayacağını ifade etti. Akyüz sözlerine şöyle devam etti: “Ambalajı estetik, lojistik, ergonomik ve ekonomik yönlerden ele alacak özgün ve yenilikçi tasarımların ortaya çıkartılması hedefiyle yola çıktık. Ambalaj sektörü geçtiğimiz yıl 3.6 milyar dolarlık ihracat elde etti. Sektör büyüklüğü ise 16 milyar dolara ulaşmış durumda. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’nın sektöre önemli kazançlar sağlayacağına inanıyoruz.”
Tören öncesinde, “Ambalaj Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım İlişkisi” , “Ambalajda Grafik Tasarım Dili ve Türkiye’de Ambalaj Tasarımı” ve “Ambalaj Tasarımında Geleceğin Trendleri” konularında da konferans düzenledi.
İşte ödül alan proje sahipleri…
Plastik Ambalaj Profesyonel Kategorisi:
Birincilik Ödülü: Duckling Bebek Şampuanı Ambalajı / Merve Bayram
İkincilik Ödülü: Tane / Gökçen Konka
Üçüncülük Ödülü: Cassette Şeffaf Bant Ambalajı / Ceren Demirağaç
Mansiyon: Snacking / Fatih Kurtcan
Plastik Ambalaj Öğrenci Kategorisi:
Birincilik Ödülü: Bas & Sula / Mehmet Berberoğlu
İkincilik Ödülü: Magnify / Tuğkan Kurtuluş
Üçüncülük Ödülü: Kedimi / Arzu Arukaslan
Mansiyon: Exa / Elif Kadayıf, Yaprak Deniz Kurt, Mustafa Eray Özdil
Metal Ambalaj Profesyonel Kategorisi:
Birincilik Ödülü: Kendinden Cezveli Türk Kahvesi Ambalajı / Alper Karadoğaner, Anıl Ercan
İkincilik Ödülü: A’zam-ı Hem-Sufre / Barış Ayan
Üçüncülük Ödülü: Sıyırıcılı Boya Ambalajı / Serkan Güneş
Mansiyon: Turkish Yoghurt Drink / Çağlar Genç
Delight / Merve Bayram
Metal Ambalaj Öğrenci Kategorisi:
Birincilik Ödülü: Süz / Muzaffer Berkay Alkışel, Utkan Kozalan
İkincilik Ödülü: Sieve Pack / Mustafa Ali Toğlukdemir
Mansiyon: Doku / Selin Özgür
DÜNYA VE TÜRKİYE AMBALAJ SEKTÖRÜ HAKKINDA
• Dünya ambalaj sektörünün büyüklüğü 670 milyar dolara ulaşmış durumda.
• Türkiye ambalaj sektörünün büyüklüğü 16 milyar dolar ve Türkiye bu rakamla AB’de 3. sırada yer alıyor.
• Türk ambalaj sektöründe yaklaşık 3 bin firma yer alıyor.
• Türkiye’nin 2013 yılı ambalaj ihracatı 3.6 milyar dolar. En çok ambalaj ihraç edilen ülkelerin başında Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, Hollanda, İtalya, İsrail, Rusya ve Yunanistan geliyor.
• Son beş yılda ortalama yüzde 6 oranında bir büyüme sağlayan ambalaj sektörü 191 ülkeye ihracat yapıyor.
• İhracatın yüzde 69’u plastik ambalaj, yüzde 18’si karton ambalaj ve yüzde 9’u ise metal ambalaja ait.
• Sektörün 2023 yılı hedefi 30 milyar dolarlık büyüklük ve 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmak.
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
15.09.2014