Plastik Üreticileri BirliÄŸi Gıdaları Ä°le Korumak Ä°çin Harekete Geçti
Proje kapsamında, gıda israfına yol açan süreçlerin belirlenmesi için teknik çalışmalar yapıldığı ve bu sonuçlara dayalı olarak çözümler üretileceği kaydedildi. Sağlıklı ambalajların ilk çözümlerden biri olarak ortaya çıktığı belirtilerek,
Proje hakkında bilgi veren Yavuz EroÄŸlu, atılacak bazı adımlar sayesinde milyonlarca ton gıdanın korunması ve ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸmasının mümkün göründüğünü vurguladı. Ambalajların gıdaları korumak ve ömürlerini uzatmakta baÅŸarısının bilindiÄŸini belirten EroÄŸlu, “Gıda israfı konusunda ne yazık ki, ülkemizdeki tablo Avrupa’dakinden farklı deÄŸil. Son verilere göre 12 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaÅŸadığı Türkiye’de, her yıl 3,6 milyar liralık ekmeÄŸin çöpe gitmesi, üretilen yaÅŸ sebze ve meyvedeki kaybın 16 milyar liraya ulaÅŸması ciddi ve çözülmesi gereken bir sorundur. sebze ve meyvenin çöpe deÄŸil, sofralara gitmesini saÄŸlayabilir. Ãœlkemizde her gün 10 milyon ekmek israf ediliyor. EkmeÄŸin ambalajlanması, daha uzun süre saklanmasını saÄŸlar” dedi. EroÄŸlu, okul sütü projesi, aÅŸevleri gibi büyük gıda programlarının artmasıyla Türkiye’de israfın da artma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiÄŸini vurguladı.
EUPC Gıdanı Koru Projesinden Tavsiyeler
EUPC proje kapsamında teknik düzenlemeler dışında, ilk olarak atılabilecek bazı idari düzenlemelere ilişkin öneriler geliştirdi. Buna göre, tüketiciler ihtiyaçlarından fazla gıda satın almama yönünde özendirilmeli. Bu amaçla, ambalaj kalitesi yükseltilmeli ve çok çeşitli ölçülerde ambalaj-paketlemelere imkan sağlanmalı.
Gıdaların üzerine ‘son kullanma tarihi’ ile birlikte ‘son tüketim tarihi’ de yazılmalı ve çift etiket uygulaması getirilmeli. Son kullanma tarihi yakın olan gıdalar indirimli fi yatla satılmalı. Böylece israf önlenmesi yanında ihtiyaç sahiplerine ucuz gıda eriÅŸim imkanı da saÄŸlanabilir.
Kamu yemek ihalelerinde yerel gıda üreten, kalan yemekleri ihtiyaç sahiplerine ve gıda bankalarına ulaştıran fi rmalara öncelik verilmeli.
Kritik Ãœrün “Gıda”da Vahim Tablo
Dünya’da 7.1 milyarlık nüfusun beslenmesine yönelik sorunlar artarak devam ediyor. Yeterli beslenemeyen geniÅŸ kitle yanında 1 milyar insanın açlık sınırında yaÅŸadığı hesaplanıyor. Bu vahim tabloya raÄŸmen Dünyada üretilen gıdanın üçte birinin tüketiciye ulaÅŸmadan bozulduÄŸu hesaplandı. Dünyanın en geliÅŸmiÅŸ ekonomik bölgesi olan Avrupa BirliÄŸi’nde de 79 milyon insanın fakirlik sınırında yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduÄŸu, 16 milyon kiÅŸinin gıda yardımına bağımlı olduÄŸu kaydedildi. Buna karşılık, Avrupa’da üretilen gıdanın tedarik zinciri, market ve restoran ve evlerde yarıya yakınının kullanılmadan bozulduÄŸu-israf edildiÄŸi ortaya çıktı.
Gıda İsrafına İlişkin Veriler
Dünya ölçeÄŸinde israf edilen gıda 1.3 milyar ton olarak tahmin ediliyor. En fakir bölge olan tüm Sahra-Altı Afrika Kıtası’nın gıda üretimi 230 milyon ton seviyesindeyken, geliÅŸmiÅŸ ekonomilerdeki yıllık israf 222 milyon tonu geçiyor. Stutgart Ãœniversitesi’nin araÅŸtırmasına göre Almanya’da yılda 11 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Çöpe giden bu miktarın yıllık deÄŸeri olan 235 Avro, 1,5 milyar insanın yıllık gelirinden daha fazla. Bir yıllık dünya tahıl ürününden yaklaşık 2,3 milyar ton- daha fazla gıda kayıp ve israf ediliyor.
Gıda kayıp ve israfı yalnızca gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de yaşanıyor. Bu ülkelerde, değer zinciri içindeki başta altyapı yetersizlikleri nedeniyle üretimden tüketime kadar kayıp ve israf yaşanıyor. Orta ve yüksek gelir seviyesine sahip ülkelerde ise gıda genellikle tedarik zincirinin son halkalarında israf ediliyor.
Gıda israfının yüzde 42’si evlerde gerçekleÅŸiyor. Bunun yüzde 60’ı kolay yöntemlerle önlenebilir durumda. Gıda üreticilerinin ürün yönetimi eksiklikleri nedeniyle yüzde 39 kayıp gerçekleÅŸiyor. Perakende sektöründe yüzde 5, catering sektöründe yüzde 14 kayıp-israf gerçekleÅŸiyor.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
13.01.2014