Plastik İşleme Etik Kurallar Endüstrisi İçin Oluşturuluyor
PAGDER, imalat sanayii için örnek olacak bir girişim başlatarak, plastik endüstrisi için örnekleri başta Birleşmiş Milletler olmak üzere üst düzey kuruluşlarda görülen etik kurallar belirlemek için harekete geçti. Etik kurallar, insan haklarından çevreye, dürüst rekabetten çocuk haklarına kadar bir dizi kuralı içeriyor.
Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kuralları” kurum ve kuruluşların gönüllü olarak kabulü şartıyla işlerlik
kazanacak. PAGDER tarafından oluşturulacak bir değerlendirme ve izleme sistemiyle yönetilecek. Etik kuralları
kabul eden ve değerlendirmeyi geçen şirketler özel olarak tasarlanmış logoları her türlü şirket iletişiminde
kullanabilecek.
Türkiye iş dünyasının köklü sivil toplum örgütlerinden Plastik Sanayicileri Derneği PAGDER, imalat sanayiinde örnek olacak bir girişimi hayata geçirdi. “Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kuralları” belgesini hazırlayan ve görüşe açan PAGDER, gönüllülük esasına dayanan uygulamayla, çağdaş iş yaşamına katkı vermeyi hedefliyor.
PAGDER tarafından uluslararası örnekleri dikkate alınarak, Türk iş dünyasına uygun biçimde hazırlanan Etik Kuralları belgesinde, dürüst ve adil rekabetten insan haklarına, çevreye duyarlılıktan sosyal sorumluluk ve çocuk haklarına bir dizi etik ilke kural haline getirildi. Plastik sektörü için oluşturulan etik kurallar, 5 bölüm altında toplandı.
Bölümlerde, insan hakları, cinsiyet eşitliği, çocuk hakları çevre duyarlılığı, rüşvet ve tekelcilik yaklaşımları, çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi alanlarda, şirketlere çağdaş iş yaşamının gereği olan bir dizi gönüllü uyumu öneren kurallar belirlendi. Belgenin ilk dört bölümde kabul esasları ve etik kurallar sayılırken, son bölümde kuralları kabul ettiğini beyan edenlere yönelik izleme ve değerlendirme mekanizması oluşturuldu.
PAGDER Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kuralları’nın Bölümleri,
1. Genel yönetmelikler
2. Antitröst ve rekabet yasası yönergeleri
3. Küresel yönergeler
4. Etik ve sosyal ilkeler
5. Etik kurallarının gözetilmesi olarak sıralandı.
Benzer bir gönüllü girişim Birleşmiş Milletler tarafından Küresel İlkeler Sözleşmesi Global Compact programıyla devam ediyor.
Etik Kurallara Saygılı Olduğunu İlan Eden Şirketler Özel Logoyu Kullanabilecek
PAGDER Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kuralları belgesini kabul etmek tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak tasarlandı. Ancak bu belgeyi ve ilkeleri kabul ettiğini beyan eden şirket ya da kuruluş PAGDER tarafından oluşturulacak bir değerlendirme ve izleme mekanizmasından geçecek. Sonuçta, ilkelere uygun olduğu belirlenen şirket, her türlü görsel malzemesinde ve iletişim araçlarında, özel olarak tasarlanan logoyu kullanabilecek.
Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kuralları’nın yayınlanmasıyla ilgili değerlendirme yapan PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci, “Etik kurallarımız, çağdaş iş yaşamının bütün unsurlarını içeriyor. PAGDER olarak bizim bu kuralları oluşturarak kabulümüz, sorumluluk duygumuzun sonucudur. Umuyorum, bu girişimimiz ve sorumlu hareketimiz takdir edilir, kabul görür” dedi.
Bu şirketler PAGDER tarafından da ilan edilecek. Etik Kuralların tanıtımıyla birlikte, kamuoyunda ve iş dünyasında logoyu taşıma hakkına sahip şirketlerin gönüllü olarak kendilerini kurallarla bağlaması prestijini taşıması hedeflendi.
PAGDER Başkanı Semerci: Dürüst Çalışan, Saygın Şirketlerin Bilinmesi, Takdir ve Tercih Edilmesi Gerekir.
Kurallar, çağdaş yaşamın ana unsurlarını oluşturan kurallar ile dürüst rekabeti temel alan iş yaşamına yönelik etik davranışları içeriyor. PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci, yayınlanan belgeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, “25 Eylül 2010 yılında Derneğimiz tarafından PETKİM Aliağa tesislerinde düzenlenen ve 100’e yakın sektör mensubunun katıldığı Özdeğerlendirme Çalıştayı’nda sektörümüzün iyileştirilmesi gereken yüzlerce sorunu dile getirildi.
Bu sorunların çözümüne yönelik girişimlere hemen başladık. Hepimizin bildiği gibi büyük kısmı bizce haksız olan, sektörümüze yönelik negatif algı oluşturmaya matuf girişimler var. Bunun yanında, genel olarak imalat sanayiinde yaşanan sorunlara paralel olarak, denetimin yetersiz kaldığı durumlardan faydalanan imalatçılar, şirketler var. Hatta bunu avantaj olarak kullanmak gibi bir yanlışın içindeler. Hiç şüphe yok ki, dürüst çalışan, saygın şirketlerin bilinmesi, takdir ve tercih edilmesi gerekir.
Buna uygun mekanizmaları oluşturmak, herkesi buna özendirmek iyi bir yaklaşım olacaktır. Ne yazık ki kurallara uygun, dürüst çalışmayı ödüllendiren bir mekanizma yok. Bizim amaçlarımızdan biri de bu mekanizmayı oluşturmak” görüşünü dile getirdi.
“Plastik Sanayicileri Birçok Sektördeki Meslektaşlarından Çok Daha Duyarlıdır”
Hüseyin Semerci, etik kuralların plastik sanayicileri tarafından kendiliğinden uygulanan bir proje olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:
“Etik kurallarımız, çağdaş iş yaşamının bütün unsurlarını içeriyor. PAGDER olarak bizim bu kuralları oluşturarak kabulümüz, sorumluluk duygumuzun sonucudur. Umuyorum, bu girişimimiz ve sorumlu hareketimiz takdir edilir, kabul görür. Mevzuata uymak zaten bizim zorunluluğumuz ve işletmelerimizin çok büyük bir kısmı bu bilinç içinde hareket ediyor.
Şimdi biz kamuoyu önünde gönüllü olarak kendimizi bir kez daha kurallı faaliyet içine sokuyoruz. Kimse bize bunu yapın demedi, gönüllü olarak bu işe giriştik. İnanıyorum çok sayıda şirketimiz ilgi gösterecek. Beklentimiz gönüllü bir girişim yaptık. Plastik sanayicileri bugün nereden bakarsanız bakın yeterince takdir edilmediğini düşünüyor. Bu sektörün bir mensubu olarak rahatlıkla söylüyorum ki, kendi içindeki sorun alanlarına ilişkin plastik sanayicileri kıyaslanabilecek birçok topluluk ya da sektöre göre çok daha duyarlıdır. Bu belge de bizim bu yaklaşımımızın en büyük ispatı olacaktır. Bu kuralları titizlikle hazırladık ve herkesin sahiplenmesini, bu girişimimizi
Tartışmaya açılan PAGDER Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kurallar belgesi, kısa sürede son haline getirilerek, kamuoyuna açılacak ve şirketlerin ilgisine sunulacak. desteklemesini, takdir etmesini bekliyoruz.”
Tartışmaya açılan PAGDER Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kurallar belgesi, kısa sürede son haline getirilerek, kamuoyuna açılacak ve şirketlerin ilgisine sunulacak.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
15.01.2014