PLASFED’den Otomotiv Plastikleri Raporu: 2017 Yılına Kadar Otomotivde Plastik Kullanımı Yüzde 20 Artacak
PLASFED, otomotiv plastiklerine ilişkin gelişmeleri ayrıntılı bir raporla değerlendirdi. “Türkiye Otomotiv Plastikleri Sektör Raporu”nda, gelecek 5 yıl içinde otomotiv sektöründe kullanılan plastik malzemelerin yüzde 20 oranında artacağı ancak yüksek katma değerli otomotiv
PLASFED raporunda, Türkiye otomotiv sektörünün mevcut durumu ve gelecek projeksiyonuna ilişkin bilgiler ve buna bağlı olarak otomotivde kullanılan plastik malzemelere yönelik analizlere yer verildi
Otomotiv plastiklerinin taşıt araçları ve yan sanayi tüketim ve ihracatıyla çok yakın ilişki içinde olduğu belirtilen raporda, 2012 sonunda iç talep artış hızını düşürmeye yönelik girişimlerden taşıt araçları sektörünün de etkilendiği ve bir önceki yıla göre yüzde 10 gerilediği vurgulandı.
Taşıt Araçları Gelişimi ve Otomotiv Plastikleri
Raporda, sektörün geleceğini ilgilendiren detaylara da yer verildi. Buna göre, son 7 yıl içinde, taşıt araçlarının ağırlığında yüzde 1 oranında arttı ancak kullanılan plastik malzeme miktarı yüzde 28, kauçuk miktarının ise yüzde 33 oranında fazlalaştı. Taşıt araçlarında verimlilik, çevreye duyarlılık, yakıt tüketimi gibi unsurlar yeni tasarımların öncelikleri arasında olduğu için plastik malzeme kullanımı hızla artıyor. Bu eğilim gelecek dönemde de devam edecek.
Küresel krize rağmen Türkiye otomotiv sektörünün büyümesinin devam edeceği belirtilen raporda, sektörün plastik malzeme kullanımındaki artışın da hem otomobil başına kullanılan plastik malzeme oranı olarak, hem de miktar olarak artmaya devam edeceği bilgisi verildi. Buna karşılık, toplam plastik üretimi içinde, otomotivde kullanılan plastiklerin üretiminin azalacağı olgusuna dikkat çekildi.
PLASFED raporunda, taşıt araçları sektöründe 2005 yılında 212 bin ton plastik tüketilirken, miktarın 2012 yılında 272 bin tona yükseldiği belirtildi ve otomotiv plastiklerinin toplam plastik üretimi içindeki payının yüzde 4 - 5 aralığında gerçekleştiği kaydedildi.
Türkiye plastik sektörü otomotive daha fazla katkı verebilir
PLASFED raporunda, 2013-2017 dönemine yönelik analizlere de yer verildi. Buna göre, 2017 yılında 2012 yılına kıyasla toplam malzeme tüketimi içinde çeliğin payı yüzde 3, çelik dışı metallerin payı yüzde 1, tüm metallerin payı ise yüzde 4 oranında azalacak. 2017 yılında 2012’ye kıyasla otomotivde kullanılan plastik malzemenin payı yüzde 2, kauçuğun payı yüzde 1 oranında, toplam malzeme tüketimi içinde plastik ve kauçuğun payı yüzde 3,4 oranında artacak. 2012 yılında 272 bin ton olan otomotiv plastikleri miktarının 2017 yılında yüzde 20 artarak 324 bin tona çıkacak. Kauçukta ise artış, yüzde 27 olacak.
Selçuk Aksoy: Yatırıma İhtiyaç Olduğu Ortada
Raporun bulgularını değerlendiren PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy, yüksek katma değerli plastik ürünlerden biri olan otomotiv plastiklerinin hem plastik, hem de otomotiv sektörleri açısından önemli olduğunun altını çizdi. Bulguların, bu alanda yatırıma ihtiyaç duyulduğnu ortaya koyduğunu belirten Aksoy, “Sektörümüzde hammadde sorunumuz giderek büyüyor. Üstelik, yeni ve yüksek katma değerli ürünlere geçiş yapmamız şart. Bunların başında da otomotiv sektörünün talep ettiği plastik malzemeler geliyor. Bu alanlarda üretimimizi artırmak, otomotiv sektörümüze yerli katma değeri daha yüksek üretim imkanı sağlamak için potansiyelimiz var.” dedi.
Plastik ve otomotiv: Daha çevreci ve daha yüksek teknolojili taşıt araçları
PLASFED Raporu’nda, taşıt araçlarında plastiklerin en fazla döşeme ve yolcu bölümlerinin diğer malzemelerinde, ışıklandırma ve tampon sistemlerinde, yakıt depo ve temin sistemlerinde, kanal ve çamurluklarda, dış karoser panellerinde, yeni teknoloji ürünlerle motor bölmesinde kaput altı diğer parçalarda kullanıldığı belirtildi. Yeni geliştirilen teknolojilerle cam elyafl ı plastiklerin hava manifoltları için kullanılmaya başladığı, gürültü, ağırlık ve verimde büyük değişim görüldüğü saptaması yapılan raporda, ön taraf modüllerinde plastik- metal kombinasyonlarının yaygınlaştığı, bunun da gelecekte plastiğin ağırlığının daha da fazla artacağının görüldüğü kaydedildi.
PLASFED raporunda, üretilen yeni otomobillerinin yüzde 90 oranında plastik yakıt deposuna geçtiği hatırlatıldı.
Otomotiv ürünlerinde plastik kullanımının yeni ve sofi stike malzemelerle birlikte teknolojik olarak tercih edilmeye başlandığı belirtilerek:
•Daha hafif, daha güçlü
• Güvenilir olması ve güvenlik sağlaması, Plastik parçalar, güvenlik ile hafi fl ik arasındaki dengenin muhafaza edilmesini sağlamaktadır. Plastikler olmaksızın, bugünün otomobillerin en azından 200 kilo daha ağır olacağı ve bunun sonucunda yakıt tüketiminin artacağı bilinmektedir.
• Araçta yüksek performans sağlaması ve araç üretim ve kullanım maliyetini azaltması,
• Çok yönlü ve esnek kullanımı sayesinde teknolojik yenilik ile tasarım özgürlüğüne imkan tanıması,
• Daha yüksek konfor taleplerine uyumlu olması,
• Otomotiv sektörünün sofi stike, estetik, güvenlik, konfor, yakıt verimi gibi mühendislik taleplerini kolayca karşılaması,
• Elektronik performansa maliyeti azaltacak şekilde uyum sağlayabilmesi,
• Geri dönüşümü kolay bir malzeme olması ve çevreye olumlu etkileri nedeniyle bu alandaki plastik kullanımının hızla artacağı tahminine yer verildi.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
14.01.2014