Plasfed Türkiye Plastik Sektörü 2013 Sonu Tahminleri Raporu Yayınlandı
Plastik sektörünün ürün bazında dış ticaret fazlası 6 ayda 1 milyar dolara dayandı.
Plastik sektörüne yönelik olarak en kapsamlı verileri üreten PLASFED, sektörün 6 aylık üretim ve dış ticaret gerçekleşmeleriyle, 2013 yıl sonu tahminlerini içeren raporunu açıkladı. Rapora göre, sektörün 2013 sonunda miktar bazında yüzde 9, değer bazında da yüzde 13 büyüyeceği tahmini yapılırken; yılın ilk yarısı sonunda sektörün ürün bazında dış ticaret fazlası 944 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye plastik sektöründe yıl içi gelişmelere bağlı olarak projeksiyonlarını güncelleyen PLASFED 2013 ilk yarı gerçekleşmelerini ve yıl sonu tahminleri raporunu yayınladı. PLASFED raporunda, dış ticaret fazlası veren az sayıda sektörden biri olan plastik ürünlerde bu özelliğin devam ettiği görüldü. Sektör, plastik ürünlerde ilk altı ay sonunda 944 milyon dolar dış ticaret fazlasına ulaştı. Yıl sonu tahmini ise 1.9 milyar dolar olarak yapıldı. PLASFED, yılın ilk yarısında plastik ürünler üretiminin de 16,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Yılın ilk altı ayındaki gerçekleşmeler
Plastik ürünlerde Ocak-Haziran döneminde sektör, 6,6 milyar dolar katma değere ve 16,5 milyar dolar üretim değerine ulaştı. İthalat 1,4 milyar dolar, ihracat ise 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Plastik mamullerde dış ticaret fazlası 944 milyon dolar,yurtiçi tüketim miktarı ise 15,6 milyar dolar olarak hesaplandı. Miktar bazında üretim 3,89 milyon ton olurken, ithalat 261 bin ton, ihracat ise 765 bin ton seviyesine ulaştı.
Plastik mamullerde yılın ilk altı ayı sonunda ortalama ihraç fiyatı kilogram başına 3,08 dolar ile bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,3 oranında arttı. İthalat fiyatı ise kg başına 5,42 dolar oldu ve bir önceki yıla göre yüzde 3,3 oranında arttı.
2013’te plastik ürünlerde büyüme yüzde 13’e ulaşabilir
PLASFED, 6 aylık gerçekleşmelere göre yılsonu tahminlerini de sunduğu raporda açıkladı. Buna göre, 2013 sonunda plastik mamuller üretiminin bir önceki yıla göre değer bazında yüzde 13, ithalatın yüzde 10, ihracat ise yüzde 17 artacağı tahmin edildi. Dış ticaret fazlasının ise yüzde 29 ile önemli bir büyüme gösterebileceğine dikkat çekildi.
PLASFED tahminlerine göre, plastik mamuller üretimi 2013 sonunda 33 milyar dolara, ithalatı 2,8 milyar dolara, ihracatı da 4,7 milyar dolara ulaşacak. Dış ticaret fazlası ise 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşecek.
“İlk yarı umut verici ancak dikkatli olmak gerekiyor”
İlk yarı sonuçlarını değerlendiren PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy, sektörün büyümesine devam etmesinden memnun olduklarını ancak genel ekonomik duruma bağlı olarak ikinci yarıda dikkatli bir yönetim ihtiyacı doğacağını belirtti. Selçuk Aksoy, “AB başta olmak üzere küresel ekonomide risk unsuru hala ortadan kalkmış değil. Türkiye’nin yeni gelişen pazarlarındaki siyasi sorunlar derinleşiyor. Bütün bunlara bağlı olarak Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yüzde 4’ün altında kalacağı da yetkililer tarafından açıklandı. Plastik sektörünün yapısal sorunlarında da bir iyileşme yok. Dolayısıyla her açıdan dikkatle yönetilmesi gereken bir döneme giriyoruz. Şunu birkez daha vurgulamak gerekir ki, plastik hammaddede mecburi olarak ithalat bağımlılığımız sürüyor ama üreticilerimiz büyük güç harcayarak ihracat yapıyor ve dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz. Elbette bunun hak ettiği takdiri görmesi için çabamızı sürdürüyoruz” dedi.
Hammadde sorunu devam ediyor
Öte yandan sektörün hammadde bağımlılığı da devam ediyor. Türkiye’de talebi karşılayacak üretim olmaması nedeniyle yapılan hammadde ithalatı yılın ilk altı ayı sonunda 3 milyon 77 bin tona, üretim 427 bin tona, dış ticaret açığı ise 3,2 milyon tona ulaştı.
PLASFED HAKKINDA:
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Ekim 2011’de kurulmuş olup 5 sektörel dernek üyesine (Ankara Plastik Sanayicileri Derneği, Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği, Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği, Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği ve Plastik Sanayicileri Derneği) sahiptir. Plastiklerin olumlu katkılarını topluma anlatmak amacıyla kurulan PLASFED, kuruluş ve işleyiş amacına paralel olarak, üyeleri için rekabet, büyüme ve verimlilik için en iyi koşulları yaratmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Üretim süreçlerinin ve ürünlerin sağlık, güvenlik ve çevre açısından yüksek taleplerini yerine getirmeyi amaçlayan PLASFED’in 800’ü aşkın firmayı temsil gücü bulunmaktadır.
Haberin Kaynağı : Mediaetik
12.08.2013