PLASFED Delege Toplantısı’nda, Türkiye ve Dünya Plastik Sektörü Gelişmeleri Değerlendirildi
“Türkiye’ye petrokimya yatırımları neden yapılmıyor sorusuna yanıt bulunmalı”Türkiye plastik sektörünün güçlü temsili için üst örgüt olarak kurulan PLASFED Delege Toplantısı’nda, 2025’te Asya’nın en büyük plastik pazarı olacağı ve Türkiye’nin plastik sektörüne stratejik öncelik vermesi gerektiği değerlendirildi. PLASFED Delege Toplantısı, 5 Aralık 2013 günü İstanbul’da yapıldı. Toplantıya, PLA
Avrupa’nın ikinci büyük plastik üreticisi Türkiye’nin, sektörün güçlü temsili ve savunuculuğu için kurulan Plastik Sanayicileri Federasyonu PLASFED, delege toplantısını 5 Aralık 2013 günü İstanbul Kaya Ramada otelinde gerçekleştirdi. Toplantıya, PLASFED yönetimi ve (PAGDER), Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği (EGEPLASDER), Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği (KAYPİDER), Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) ve Ankara Plastik Sanayicileri Derneği (APSD) yöneticileri ile delegeleri katıldı.
Toplantıda, 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 beklentileri yanında, uzun dönemli gelişmeler de paylaşıldı. Sektörün öncelikli sorunlarına yönelik atılması gereken adımlar konusunda da görüş alış-verişinde bulunuldu. PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye plastik sanayisinin 2013 yılı sonunda Avrupa’nın ikinci büyük imalatçı ülkesi konumuna vurgu yaparak, sektöre yönelik en kapsamlı verilerin, sektör toplamı ve makine, hammadde, ambalaj vb. alt detaylarıyla birlikte PLASFED tarafından sürekli takip edilerek üyelerin ve kamuoyunun bilgisine sunulduğunu vurguladı.
PLASFED’in yayınladığı raporlarda sürekli olarak plastik sektörünün ülke ekonomisi içindeki yeri ve önemini vurguladığı ve gösterdiğini kaydeden Selçuk Aksoy, sektörün ülke ekonomisinin de üzerinde sergilediği büyüme hızının memnuniyet verici olduğunu anlattı. Aksoy, ülke kaynaklı kısa vadeli sorunlar yanında uzun vadeli yapısal sorunların da önemini koruduğunu hatırlatarak, bu sorunların çözümü için çalışmaların bıkmadan ve yılgınlığa kapılmadan çalışmaya devam edilmesi gerektiğini anlattı. Plastik sektörünün hammadde ithalatının çok yüksek olduğunu hatırlatan Aksoy, “Petrokimya yatırımlarının neden yapılmadığı sorusunun da cevabının bulunması gerekir” ifadesini kullandı. Selçuk Aksoy, sektörün sorunların çözümü yanında kendi yapılanmasına yönelik olarak önceliklerini de; Ar-Ge ve inovasyon, yeni makine yatırımları ve pazarlama olarak sıraladı. Selçuk Aksoy, yapılan tahminlerin, 2025’de Asya’nın Avrupa ve Amerika’dan daha büyük bir pazar olacağını gösterdiğini, bu bilginin sektör tarafından kullanılması gerektiğini anlattı.
PAGDER Plastik Atlası tanıtıldı
PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci de yurt dışına açılmada sektör mensuplarının kullanabileceği bilgilerin üretilmesi amacıyla bilimsel bir çalışma yapıldığını ve Plastik Atlası’nın kullanıcılara sunulduğunu belirtti. Semerci, “Dünya Plastik Atlası”nda, 97 ülkenin plastik sektörünün her yönüyle incelendiğini ve Türkiye’nin hangi alanlarda nasıl bu pazarlara girebileceği yönünde bilgiler verildiğini belirterek, “Dünya Plastik Atlası, ihracatçılarımıza hangi pazarda ihracat olanaklarının olabileceğini, hangi pazarlarda onları yoğun rekabetin beklediğini aktarıyor ve yurt dışı atılımları için yol göstererek zaman kazandırıyor” dedi.
PLASFED Delege Toplantısı’nda konuk konuşmacı olan Bloomberg HT Haber Koordinatörü Ali Çağatay da, global krizin çıkış nedenleri ve ne zaman sona ereceği konusunda düşüncelerini, öngörülerini paylaştı. Dünya ekonomisinin aslında Amerika tarafından yönetildiğinin örneklerle altını çizen Çağatay, dünya ve Türkiye ekonomisindeki son güncel gelişmeleri, verileri de delegelere aktardı.
PLASFED: Son 5 yıldır Çin dışında tüm bölgelerin toplam üretim içindeki payları geriliyor!
Genel Sekreter Barbaros Demirci toplantıda, PLASFED’in faaliyetleri ve Türkiye ile Dünya plastik sektörüne yönelik gelişmelerin ele alındığı raporu sundu. Demirci, 28 Ekim 2011 tarihinde kurulan PLASFED’in, plastik sektörünü Türkiye ve dünya ölçeğinde güçlü temsil modeli olarak ortaya çıktığını hatırlattı. Plastiğin, son 50 yıldır dünya ölçeğinde en hızlı büyüyen endüstriyel ürünlerden biri olduğunu belirten Demirci, 1950 yılında 1,5 milyon ton olan mamul üretiminin, 2012 yılında 288 milyon tona çıktığını ulaştığını, 1950- 2012 yılları arasında bileşik (ortalama) büyüme hızının yüze 8.7 olduğunu kaydeti.
Son beş yıl içinde Çin dışındaki tüm bölgelerin toplam üretim içindeki paylarının gerilediğine dikkat çeken Demirci, ekonomik kriz nedeniyle özellikle Avrupa’nın sektörde gerileme içinde bulunduğunu aktardı. Barbaros Demirci, Türkiye plastik sektörünün 2002-2012 yılları arasında ortalama yüzde 5,2 olan GSMH büyüme hızını, yüzde 10,8 büyüyerek ikiye katladığını kaydederek, son 5 Yılda GSMH içinden ortalama yüzde 3,5 pay alan plastik sektörünün GSYH içindeki payını 2013 yılı sonunda bir önceki yıla göre de yükseleceğini vurguladı. Demirci, üretim kapasitesindeki yükselişin de sürdüğünü belirtti.
Toplantıda Türkiye, dünya ve Türkiye’nin dünya plastik sektöründeki durumuna ilişkin verilen başlıca bilgiler şöyle;
Global plastik dış ticareti hızla büyüyor
• 2012 yılında dünya plastik dış ticaret hacmi
1,13 trilyon dolar
• Türkiye’nin payı 17,2 milyar dolar ile yüzde 1,5
• Dünya toplam plastik ithalatında ilk üç yüzde 27 payla Çin, Almanya ve ABD
• Dünya toplam plastik ihracatında ilk üç yüzde 30 payla Almanya, ABD ve Çin
• Türkiye’nin toplam ithalat payı yüzde 2,2, toplam ihracattaki payı yüzde 0,8 Türkiye’nin dünya plastik ihracatındaki payı
• Türkiye hacimde global oyuncu ancak katma değerde çok geride
• Nitekim 2012 yılında Almanya 15,3 milyon ton üretimi ile 62 milyar dolarlık, İtalya 8,3 milyon ton üretimi ile 21 milyar dolarlık plastik ihraç ederken, Türkiye 7,2 milyon ton üretimi ile ancak 5 milyar dolarlık doğrudan ihracat yapabilmiştir.
• Belçika, Fransa ve Hollanda Türkiye’nin çok altında üretim yaptıkları halde, 22 ila 34 milyar dolarlık ihracat yapabilmektedirler.
• Türkiye dünya toplam plastik üretiminden yüzde 2,5 pay alırken, ihracatından ancak yüzde 0,8 pay alabilmektedir. Küresel eğilimlere yönelik tespitler
• Dünya plastik malzemelerde talep, katma değeri yüksek mamuller lehine gelişiyor; Türkiye plastik sektörünün vizyonu, daha yüksek katma değer yaratan mamuller üretimi olmalı
• Plastik mamul ithalatında Çin ön sıraya yerleşti
• Plastik mamul ihracatında Irak, Rusya ve Almanya Türkiye’nin en büyük 3 pazarı olmayı sürdürüyor
• Plastik mamul yurtiçi tüketimi kişi başına plastik tüketimi 85 kg ile dünya ortalamasının 3 katı ancak gelişmiş ülkelerin altında
• Türkiye plastik sektörü, plastik hammaddenin yaklaşık yüzde 87’sini ithalatla karşılıyor
• Sektörde yabancı sermayeli fi rma oranı yüzde 2’nin altında. 238 yabancı sermayeli firmanın yüzde 61’i AB kökenli
• Türkiye plastik sektörü 2003-2012 yılları arasında 5,7 milyar dolarlık makine ve teçhizat yatırımı yapmıştır
• Son 3 yıllık yatırım tutarı ortalaması 750 milyon dolardır
PLASFED tarafından yürütülen çalışmalar:
• 2013 yılında 8 milyon tonu aşan üretimi ile Avrupa Birliği ülkelerinde ikinci büyük üretici konumuna gelen Türkiye plastik sektörünü yurtiçi ve yurtdışı platformlarda temsil eden bir şemsiye kurum olan PLASFED, sektörün genelini ilgilendiren sorunların çözümünde kamu otoritelerine yardımcı olacak öneriler geliştirmekte ve ilgili bakanlıklara iletmektedir.
• Kamu tarafından yapılan tebliğ değişikliklerinde bakanlıklara sektörün menfaatleri doğrultusunda öneriler sunmaktadır.
• Gelişmekte olan ülkelerden yapılan plastik hammadde ithalatında ödenen ilave vergilerin askıya alınmasında veya kota uygulanmasında etkin rol oynamaktadır.
• Hal kanunu ile plastik poşet kullanımının yasaklanmasına karşı çıkılmıştır.
• Domates salçası ve püresi ambalajında plastik kullanımının yasaklanmasına karşı çıkılmıştır.
• Standartlara uygun geri dönüştürülmüş plastiklerin gıda ambalajlarında kullanılması sağlanmıştır.
• Ürünlerin altında yer alan standartları gösteren numaraların değiştirilmesinin eski kalıplarda kullanılmaması ve 3 yıllık geçiş süreci verilmesi konusu bakanlığa iletilmiştir.
• Alkollü içeceklerin plastik şişelerde piyasaya arzı talebi bakanlığa iletilmiştir.
• ÖTV kanununun imalatçı ve ihracatçıların rekabet gücüne olumsuz etkileri raporlanarak bakanlığa iletilmiştir.
• Yatırımlarda devlet yardımları kararında plastik sektörü lehine değişiklik talebi bakanlığa iletilmiştir.
• TOBB bünyesinde plastik sektör meclisi kurulması için müracaat edilmiştir.
• 2. el makine ithalatının denetimi yapılmakta ve 15 yaşı aşan ve Türkiye’de üretilmeyen makinelerin ithalatına izin verilmemektedir.
• Üyelerin daha uygun alanlarda yatırım yapmasını sağlayacak plastik ihtisas organize sanayi bölgeleri kurmaktadır: PAGDER&ASLAN Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, BİLECİK SÖĞÜT Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, BİLECİK OSMANELİ Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, KIRKLARELİ Üniversitesi Vize Plastik Meslek Yüksek Okulu, MENEMEN Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi.
• Üyelere fayda sağlayacak konularda danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunulmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği danışmanlık hizmeti, çevre danışmanlık hizmeti, mesleki yeterlilik kurumu tarafından onaylanan plastik meslek dallarında sınav ve belgelendirme, sektörün ihtiyaç duyacağı konularda eğitimler verilmekte, Mazhar Zorlu Plastik Endüstri Meslek Lisesi ile plastik sektöründe bölgesel mesleki eğitim ve istihdam projesi yürütülmektedir.
• Federasyon temsil kabiliyetini arttırmak için plastik üretiminin yoğun olduğu illerde dernekleşme faaliyetleri devam etmektedir: Kocaeli, Gaziantep, Konya ve Adana’da dernekleşme faaliyetlerine başlanmıştır.
• PLASFED yayın-tanıtım faaliyetleri ile de sektörün ve üyelerinin tanıtımına katkı sağlamaktadır: PLASFED web sitesi, PLASFED dergi, plastik sektör kataloğu – cd ve teknik yayınlar yapılmaktadır.
• Yaptığı araştırmalar, PR ve imaj çalışmaları ile sektörün itibarının artırılması için aktif ve
proaktif rol oynanmaktadır.
• PLASFED Sektörel Raporlar: Sektördeki gelişmeler çok yakından izlenerek plastik ve alt
sektörleri için Türkçe ve İngilizce sektör izleme raporları üretilmektedir. Bu raporlar, sektörün
yurtiçi ve yurt dışı platformlarda tanıtılmasına, derneklerin ve kamu otoritelerinin,
sektörün gelişimine yönelik stratejiler üretmesine yardımcı olmaktadır.
• Yurtiçi platformlarda işbirliği: Sektörümüzü ilgilendiren tüm yurtiçi platformlarda etkin
görevler alınmakta ve sektöre fayda sağlayacak tüm öneriler bu platformlar vasıtası ile
kamuya iletmektedir:
• TOBB Kimya Sektör Meclisi
• Makine Sektör Meclisi
• OAİB - Makine Tanıtım Grubu
• Tüm illerdeki plastik meslek komiteleri
• Ekonomi, Sanayi ve Çevre Bakanlığı Teknik Komiteleri
Haberin Kaynağı : PLASFED
26.06.2014