PLASFED, Avrupa 3’ncüsü Türkiye Plastik Ambalajları Sektörü 2014 Verilerini Açıkladı
Türkiye, gelişmiş ülkelere göre daha az plastik ambalaj kullanıyor!
• Plastik sektörüne yönelik kapsamlı ve düzenli verileri üreten Plastik Sanayicileri Federasyonu PLASFED, “2014 Türkiye Plastik Ambalaj Malzemeleri Sektör İzleme Raporu”nu yayınladı. Rapora göre, Türkiye plastik ambalaj sektörü, 2014’te 12.7 milyar dolarlık üretimle Avrupa 3.lüğünü korudu; dünya çapında da ilk 10’a girerek 9. sırada yer aldı. Yurt içindeki plastik ambalaj talebinin yüzde 85’ini karşılayan Türkiye plastik ambalaj imalatçıları, dış ticaret fazlası da verdi.
• Raporu değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye’nin ambalaj sektörü içindeki plastik ambalaj oranının yüzde 37, dünyada ise ortalamada yüzde 44 olduğunu belirterek, “Plastik ambalaj, başta gıda olmak üzere korunması gereken her türlü ürünü korur, hafifliğiyle taşıma maliyetlerini azalttığı gibi daha az yakıt harcanmasını sağlar, ucuzluğuyla da genel maliyetleri düşürür, güzelliğiyle pazarlamaya katkı sağlar. Gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda Türkiye daha az plastik ambalaj kullanıyor. Her türlü sektörümüzü daha fazla plastik ambalaj kullanmaya çağırıyoruz” dedi.
PLASFED’in yayınladığı “Türkiye Plastik Ambalaj Sektörü 2014” değerlendirme raporundaki verilere göre, Türkiye plastik sektörünün yüzde 40’ını oluşturan Türkiye plastik ambalaj sektörü, değer bazında bir önceki yıla göre 2014’ü yüzde 0,5 oranında artışla tamamladı ve 12 milyar 762 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Sektörün ihracatı 2 milyar 353 milyon dolara, ithalatı 1 milyar 886 milyon dolara ve dış ticaret fazlası da, 466 milyon dolara çıktı. Türkiye plastik ambalaj imalatçıları, ülke ihtiyacının yüzde 85’ini karşılarken, üretimlerinin yüzde 18’ini de ihraç etme başarısını gösterdi.
Rapora göre Türkiye, dünya plastik ambalaj sektöründeki miktar bazında 3,2 milyon ton üretimde, Avrupa’da üçüncü, dünyada ise 9. sırada yer aldı.
PLASFED raporunda, 2014 yılı itibariyle TOBB veri tabanına göre sektörde 1854 firmanın bulunduğu ve bu firmaların yıllık 1 milyon 188 bin ton üretim kapasitesi bildirdikleri yer aldı. Firmaların yüzde 67’sinin esnek (flexible), yüzde 18’inin tekstil plastik, yüzde 15’inin de sert plastik ambalaj mamulleri üreticisi olduğu vurgulandı. Plastik ambalaj üreticilerinin 466 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiği belirtilen raporda, birim ihracat fiyatının ton başına 3 bin 258 dolar, ithalat birim fiyatının ise ton başına 4 bin 491 dolar olduğu kaydedildi.
Gelişmiş ülkeler, Türkiye’den çok daha fazla plastik ambalaj kullanıyor!
PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy rapora yönelik yaptığı değerlendirmede, dünya ortalamasında ve bazı ülke verilerinde, plastik ambalajların, toplam ambalaj sektörü içindeki payının Türkiye’nin üzerinde olduğuna dikkat çekti.
Selçuk Aksoy, “Türkiye toplam ambalaj sektörü içinde, plastik ambalaj mamulleri oranı yüzde 37 düzeyinde. Dünyada ise bu oran, yüzde 44. Gelişmiş ülkelerde bu oran daha yukarı çıkabiliyor. Bu durumun en önemli nedeni, plastik ambalajlara yönelik zaman zaman örneklerini gördüğümüz haksız rekabet amacını taşıyan negatif söylemler. Oysa plastik ambalaj, başta gıda olmak üzere korunması gereken her türlü ürünü korur, hafifliğiyle taşıma maliyetlerini azalttığı gibi daha az yakıt harcanmasıyla karbon salımını azaltır, ucuzluğuyla da genel maliyetleri düşürür, güzelliğiyle pazarlamaya katkı sağlar. Dünya plastik ambalaja doğru koşarken, biz çok daha pahalı, hatta plastiğe kıyasla çok daha çevreye zararlı ürünlere doğru yönlendirmeye izin veriyoruz. Bu haksızlığa ve akılcılıktan uzak girişimlere kimse alet olmamalı… Tüm sektörlerimizi daha fazla plastik ambalaj kullanmaya çağırıyoruz” dedi.
Haberin Kaynağı : Mediaetik
27.02.2015