PLASFED 1 Yaşında, Birlikte ve Daha Güçlü
Türkiye’nin dünya pazarlarında en güçlü olduğu sektörlerden biri olan plastik sanayiinde, “Birlikte ve daha güçlü” sloganıyla başlayan yeni dönemde bir yıl geride bırakıldı. Sektörün önde gelen beş derneği ve toplam 800 dolayında üyeyi kapsayan Plastik Sanayicileri Federasyonu
Sektörün daha güçlü temsili ve savunuculuğu için bir araya gelen plastik sanayicilerinin attığı adımın, duyulan ihtiyaç da çok geçmeden ortaya çıktı. Önce teşvik sisteminde sektör göz ardı edildi, ardından da hammadde ithalatında gümrük vergisi yükseltildi. Sektöre yönelik negatif algı oluşturan haber ve yorumlar da devam etti.
PAGDER-Plastik Sanayicileri Derneği, EGEPLASDER-Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği, KAYPİDER-Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği, BURPAS-Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği ve Ankara Plastik Sanayicileri Derneği’nin güç birliğiyle kurulan PLASFED-Plastik Sanayicileri Federasyonu, kuruluşunda belirlediği sektörün sesi olmak ve sorunların çözümü için çalışmak ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdü.
Plastik Sanayicileri Artık Daha Güçlü ve Örgütlü
Avrupa’nın üçüncü büyük üretim kapasitesine sahip olan ve İtalya’yı geçerek ikincilik kürsüsüne oturmak isteyen plastik sanayicileri yatırımlarını sürdürüyor. PLASFED, bu süreçte sektörün sağlıklı, sürdürülebilir ve karlı olması için temel öncelikler belirledi. Aynı zamanda çözülmesi gereken yapısal sorunların tanımlanması da olan bu sıralamada, hammaddede dışa bağımlılık, enerji maliyetlerinin yüksekliği, kâr oranlarının düşüklüğü, nitelikli ara eleman sıkıntısı ve plastiklerle ilgili olumsuz algı öne çıktı.
Sektörün bütün oyuncularını birlikte daha güçlü bir plastik sanayi için işbirliğine çağıran PLASFED kuruluşunun ardından genel kurulunu da yaparak ilk yönetimini oluşturdu.
Türkiye’nin, potansiyel büyüme hızının altında kaldığı son dönemde, her yatırıma, her bir Dolar ihracata ihtiyacı varken, bunu sağlama yönünde en güçlü sektörlerden biri olma potansiyeline sahip plastik sanayi uzun vadeli
yapısal sorunları yanında kısa vadeli engellerle de karşılaştı. Ancak, geçmişte olduğundan daha güçlü biçimde bu kez süreçlere müdahale edilebildi. PLASFED ve üye dernekler, hem ülke çapında, hem de kendi bölgelerinde artan bir ivmeyle kamuoyu oluşturma ve çözüm üretmeye yönelik girişimler başlattılar.
2023 ihracat hedefl eri doğrultusunda, sektörün 16 milyar Doların üzerinde bir ihracata ulaşması hedefl endiği dönemde, üstelik bunu sağlamaya yönelik potansiyelin farkına varıldığı günlerde sektör, sorunları aşmak için daha ümitli bir süreci yaşadı.
Yüzyılın malzemesi ama bugünlerde çevre bilincinin artması sürecinde en haksız saldırılardan birine uğrayarak “yüzyılın mağdur malzemesi” yapılmaya çalışan plastik sanayicileri, kuruluşunun ilk yılında sektörün büyümesi, plastiğe hak ettiği değerin verilmesi ve kamuoyunda algının düzeltilmesi için faaliyetlerini güçlü biçimde yürütüyor.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
08.01.2014