Pınar Mühendislik, Dünya Lideri Waldmann®’ın Türkiye’deki İş Ortağı
Doğru Aydınlatma İş Kazalarını Önlüyor
1994 yılında Mühendislik teması ile kurulan Pınar Mühendislik, 2006 yılından itibaren Alman Waldmann® firmasının Türkiye’deki temsilciliğini yapıyor. Endüstriyel ve ofis aydınlatma konusunda dünya lideri olan Waldmann®, armatürlerini kullanan firmalara birçok avantajlar sağlıyor. Pınar Mühendislik Satış Müdürü Düzgün Şakar, firmalar için bu avantajları ve iş güvenliğinde aydınlatmanın önemi hakkında bilgiler verdi.
Pınar Mühendislik hakkında bilgi verir misiniz?
Düzgün Şakar: Pınar Mühendislik ,1994 yılında Siemens®’in solution partneri olarak kurulan bir firmadır. Firmamız tamamen bir mühendislik firması olarak kurulmuştur. Kuruluşunda, Türkiye’deki işletmelerde mevcut NC - CNC makinalarının eskiyen teknolojilerini Siemens® kontrol üniteleri ile güncel hale getirilmesi ve böylelikle üretime dolayısı ile Ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Sonraki yıllarda, üretimi Almanya’da olan ve makine imalat sektöründe kullanılan çeşitli ürünleri olan Murrelektronik® ve Murrplastik® firmalarının Türkiye temsilciliğini de yapmaya başladık. İlerleyen yıllarda aydınlatma sektöründe dünya lideri olan Waldmann® firmasıyla ortak bir çalışmamız başladı. 2006 yılında beri Waldmann® ile endüstriyel aydınlatma, ofis aydınlatması ve medikal aydınlatma alanında çalışmalarımız devam ediyor. Portföyümüzdeki bir başka ürün grubu ise yine makinalarda kullanılan AMO®’nun lineer ve rotary ölçüm sistemleridir. Pınar Mühendislik bünyesinde şuan 20 kişi çalışmaktadır.
Siemens® ile güncel faaliyetlerimiz; satış ve teknik destek diğer taraftan makine revizyonu olmak üzere devam etmektedir. Şuana kadar Türkiye çapında 500’ün üzerinde NC-CNC makine revizyonu gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Referanslarımız Türkiye ile sınırlı değil yurtdışında da yaptığımız makinalar var. Satış kanalında ise Siemens®’in otomasyon ürünlerinin satışını ve teknik desteğini gerçekleştiriyoruz. Waldmann®’ın ise aslında aydınlatma olarak 3 farklı sektörde faaliyet alanı var. Endüstriyel aydınlatma, ofis aydınlatma ve bunlardan farklı olarak da medikal aydınlatmadır. Waldmann®’ın aydınlatmaya farklı bir bakışı var. Waldmann® aydınlatma konusuna, sizin çalışma alanınız neresi ise ve standartlar neyi ön görüyorsa ona uygun armatür ile o alanın aydınlatılması olarak bakıyor. Bir ofis olarak düşünülürse, çalışma masaları asıl aydınlatılması gereken yerlerdir, diğer bölümler koridor, dolapların olduğu bölümlerin aydınlatılması ikinci plandadır ve bu alanlarda aydınlatma daha düşük seviyelerde olmalıdır. Aynı kural endüstriyel ortamlarda da geçerlidir. Bir makine yada bir iş istasyonun orada yapılan işin niteliğine göre, aydınlatılması gerekiyor. Eğer iş istasyonunu- Çalışma masasını- genel aydınlatma ile aydınlatırsanız bu verimli olmaz. Hem çalışan hem de işveren açısından uygun bir aydınlatma sağlanamaz. Waldmann® yapılan işe göre ve standartlara göre aydınlatma sağlıyor. Böylelikle hem sağlıklı hem de bütçenize uygun aydınlanma ihtiyacınızı karşılıyor.
Waldmann®’ın Türkiye’ye bizimle beraber gelmesi ile birlikte geçen sürede müşterilerimizi aydınlatma konusunda bilinçlendirmeye çalışırken artık müşterilerimizin çoğu bu bilince sahip ve artık kendi ihtiyaçlarını kendileri belirleyebiliyorlar. Müşterilerimiz artık standartları ve ihtiyaçlarını biliyorlar ve bizden kendi ihtiyaçlarına uygun armatürleri talep ediyorlar. Bizim müşterilerimizde bu bilinç oluştu fakat ülkemizde çok büyük eksiklik var. Mesela aydınlatmanın sadece bir armatür takılmasından ibaret olduğu düşüncesi var, biz bunun yanlış olduğunu kendi çözümlerimizle aydınlatmaya çalışıyoruz.
Aydınlatmanın iş güvenliği için öneminden bahseder misiniz?
Düzgün Şakar: Ülkemizde her yıl 70-80 bin iş kazası oluyor. 2010 yılında iş kazası sayımız 62903 ve buradaki ölüm sayısı 1400’lü rakamlardır. Ülkemizi Avrupa ile kıyasladığımızda çok çok kötü durumda. Tespit edilen meslek hastalıklarından hiç bahsetmiyorum. Çünkü tespit edilen meslek hastalığı 2010 için sadece 533. Avrupa’da meslek hastalıklarının tespitinde de bizim çok çok önümüzdeler. 100 binde ölümlü iş kazası sayısı Avrupa’da 2-3 iken Ülkemizde maalesef bu sayı 14-16. İş güvenliği konusunda henüz gerideyiz ve ilerlememiz gereken çok yol var.
Aydınlatma ile iş güvenliğinin birbirleri ile ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Almanya’da İlmenau Teknik Üniversitenin 350 endüstriyel firmada yapılan araştırmasında meydana gelen iş kazalarının yaklaşık %65’i aydınlatmanın 500 lüx’ün altında olduğu alanlarda meydana geldiği tespit edilmiş. İş kazalarında insan faktörü çok önemlidir. Bir işletmede kazaya sebebiyet verebilecek makine-teçhizat, çevresel durumlar gibi faktörler önceden gözden geçirilerek gerekli önleyici tedbirleri almak mümkün. Ancak insan faktörüne geçtiğinizde durum değişiyor. Şunu bilmemiz gerekir ki tehlikelerin %90’ını göz duyusu ile algılarız gözün görmesi ise ancak doğru bir aydınlatma ile mümkün. Dolayısıyla insan faktörünü başlangıç noktasına koymalı ve çalışma ortamını oluştururken bunu göz önünde bulundurmalıyız.
Doğru bir aydınlatma ile verimliliği %40 arttırmak da mümkündür. İşyerlerinde çalışanların daha net görmesi sağlanarak hata yapmaları azaltılabilir. Bu da iş verimliliğini arttırdığı gibi kazaların önlenmesine de katkı yapacaktır. Örneğin delme işleminin yapıldığı bir metal atölyesinde çalışma masalarındaki aydınlatma 100 lüxden 600 lükse çıkarıldığında hata-fire oranının %30 azaldığı gözlemlenmiştir.
Işığın yorgunluğa karşı insan vücudunun direncini arttırdığı bir başka önemli noktadır. Işık insanlarda uyku hormonu olan melatonine doğrudan etki eder. Yüksek kaliteli aydınlatma vücudumuzdaki yorgunluk seviyesini minimize ederek çalışanların verimine pozitif etki eder. Özellikle gece vardiyalarında doğru ve kaliteli bir aydınlatma ile performans kayıplarının önüne geçilebilir. Ayrıca aydınlatma yaparken ışık ihtiyacımızın yaş ilerledikçe arttığı gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerekir. 40-45 yaşlarında birinin ışık ihtiyacı 25-30 yaşlarındakilere göre %40 daha fazladır. Bu nedenlerden dolayı sabit iş istasyonlarındaki aydınlatmaların ayarlanabilir olması gerekmektedir.
Doğru bir aydınlatma yorgunluk, baş ağrısı, göz yanması gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasını da engeller.
Yani çalışanlarımıza sağlıklı bir ortam hazırlarsak, kendisini iyi hissetmesini, ve yaptığı işe daha da konsantre olmasını sağlarız böylelikle iş kazalarında da bir azalma olacaktır. İş kazalarını azaltmada doğru ve kaliteli bir aydınlatmanın pahalı güvenlik önlemlerine oranla daha etkin bir rol oynadığı yapılan araştırmalarla da kanıtlanmıştır Biz de Waldmann® armatürleri ile bunu yapıyoruz.
Waldmann® armatürlerinin bunu kullanacaklara faydalarını sıralarsanız ne gibi kazanımları olacaktır?
Düzgün Şakar: Eğer doğru bir armatürle doğru bir aydınlatma yapılırsa işçilerimiz daha güvenlikli çalışırlar, verimlilik artar ve böylece enerji tasarrufu sağlanmış olur. Kısaca bizim için aydınlatma; GÜVENLİK, VERİMLİLİK, SAĞLIK ve ENERJİ TASARRUFU demektir.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.06.2014