Philips Akıllı Bina Çözümü
Enerji kaynaklarının giderek azaldığı ve her alanda verimliliğinin ön plana çıktığı günümüz dünyasında, binalarımızı doğru ürün ve çözümler ile daha “akıllı”, daha “verimli” ve daha “konforlu” hale getirmek kritik bir konu haline geliyor.
Otomasyon sistemleri, hayatımıza girmesinin üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, her geçen gün uygulama alanları artan ve hayatımızın her alanında karşımıza çıkan sistemler. Günümüzün en popüler konularından biri olan “Yeşil Bina”ların başlangıç noktası olarak aydınlatma otomasyonunu gösterebiliriz. Yapılan araştırmalara göre; ofislerdeki elektrik sarfiyatının yüzde 20’sini aydınlatma sistemleri tarafından harcanan enerji oluşturuyor. Verimli LED armatürler ve aydınlatma kontrolü ile sunulan aydınlatma çözümleri sayesinde yüzde 75’e varan enerji tasarrufu sağlanabiliyor.Bunu sağlamak adına ilk yapılması gereken daha verimli ve çevre dostu aydınlatma ekipmanları kullanmak. Konvansiyonel armatürler yerine gelişmiş LED teknolojisine sahip armatürler kullanıldığında yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlanabiliyor. İkinci adım ise doğru yerde doğru otomasyon çözümlerini kullanmak.Philips Aydınlatma olarak, sektördeki aydınlatma tecrübemiz ve teknolojik altyapımız sayesinde, aydınlatma otomasyonu ihtiyaçlarına her seviyede cevap verebiliyoruz. OccuSwitch hareket algılama sensörleri, armatür ile entegre olarak sunulan ActiLume sensörler, Dynalite BUS sistemi ve son olarak KNX BUS çözümleri sayesinde pazardaki aydınlatma kontrol ihtiyacına her seviyede çözüm sunabiliyoruz.
Binalara yönelik aydınlatma otomasyonun genel uygulama şekline bakacak olursak:
• Kapalı mekan ve koridorlarda harekete bağlı olarak aktif olan ve sadece gün ışığı seviyesi yetersiz olduğunda aydınlatmaları devreye alan hareket dedektörleri (Switch sensörler) kullanılabiliyor.
• Açık ofislerde, gün ışığına duyarlı sensörler kullanılarak, gün ışığının yeterli olduğu anlarda armatürler dimlenerek veya kapatılarak gereksiz yere enerji tüketimi önlenebiliyor. Aynı zamanda yaygın dimleme teknikleri (DALI, 1-10V, LE, TE, vb.) kullanılarak çalışanların konfor düzeyi ve yaptıkları işlere özel olarak; farklı ortamlar için farklı aydınlanma seviyeleri belirlenebiliyor.
• Otopark, yangın merdiveni ve hizmet alanlarında; dış ortam koşullarına uygun hareket dedektörleri kullanılarak, hareket algılandığı anda, önceden belirlenen bölgelerdeki aydınlatmaların devreye girmesi sağlanabiliyor. Özellikle otopark uygulamalarında, güvenlik açısından, hareket olmadığı anlarda dahi aydınlatmanın belirli bir düzeyde -örneğin yüzde 10- tutulması ve araç geçişi olduğunda yüzde 100 seviyesine çıkması sağlanabiliyor.
Aydınlatma otomasyonu tek başına verimli bir çözüm olmasına rağmen, ilave dokunuşlar ile tüm binayı kontrol edebildiğimiz; tasarruf ile birlikte konfor, kontrol ve güvenliği beraberinde sunan “akıllı bina” çözümü haline getirilebiliyor.Bu çözüm sayesinde örneğin, toplantı odalarındaki aydınlatma sistemine; ses/görüntü, projeksiyon, perde/panjur ve ısıtma/soğutma sistemlerini entegre ederek tek bir dokunuş ile odanızı toplantıya hazır hale getirebilirsiniz. Cebinizdeki akıllı telefon veya tabletinizi kullanarak, “toplantı modunu” seçmeniz ile birlikte; aydınlatmaların yüzde 10 seviyesine gelmesi, perdelerin kapanması, projeksiyon cihazının devreye girmesi, ses sistemlerinin aktif olması ve oda sıcaklığının önceden ayarladığınız seviyeye gelmesi sağlanabiliyor.Gün ışığının doğrudan açık ofislere yansıdığı durumlarda, aydınlatma ve perde kontrol sistemleri arasında entegrasyon sağlanarak, istenilen aydınlatma seviyesine ulaşmak için armatürleri devreye almadan önce gün ışığını daha verimli kullanmak üzere panjur/perde sistemlerinin açı ve konumları değiştirilebiliyor. Bu sayede istenilen aydınlık düzeyi, armatürlerin devreye girmesine gerek kalmadan sağlanmış oluyor.Yüksek katlı binalardaki en kritik konulardan birisi de az insan kaynağı ile tüm katlara daha hızlı ve doğru hizmet verebilmek olarak ön plana çıkıyor. Philips’in BMS - Bina Yönetim Sistemi uygulaması sayesinde, merkezi bir bilgisayar üzerinden tüm katlara ait aydınlatma, ısıtma/soğutma, perde sistemlerinin mevcut durumları izlenebiliyor; herhangi bir alarm durumunda, ofislerin gerçek mimari planı/görseli üzerinden problemin yeri tespit edilebiliyor.Yine BMS sisteminin astronomik zaman saati fonksiyonu sayesinde, aydınlatma ve diğer tüm sistemlerin belirli bir zaman çizelgesine göre aktif/ pasif hale gelmesi sağlanabiliyor. Örneğin; hava karardığında reklam tabelası ve dış aydınlatmanın devreye girmesi ya da mesai bitiminden sonra personelin bulunmaması gereken mekanların aydınlatmasının kapatılması gibi zaman ve koşullara bağlı senaryolar oluşturulabiliyor.Sonuç olarak, enerji kaynaklarının gitgide azaldığı ve her alanda verimliliğinin ön plana çıktığı günümüz dünyasında, binalarımızı doğru ürün ve çözümler ile daha “akıllı”, daha “verimli” ve daha “konforlu” hale getirmek kritik bir konu haline geliyor. Philips, Aydınlatma Armatürleri, Kontrol Sistemleri ve Bina Yönetim Uygulamaları sayesinde doğru ve kaliteli bir aydınlatma sağlarken; binalardaki diğer mekanik/elektriksel sistemleri tek bir merkezden yönetme/izleme, enerji tasarrufu elde etme ve daha eğlenceli bir çalışma ortamı oluşturma imkanı sunuyor.
Haberin Kaynağı : Voltimum Tr
25.11.2014