Petkim'den İftarda Liman Yatırımı Müjdesi
SOCAR Türkiye’nin; İzmir bürokrasisi, Petkim müşterileri, tedarikçileri ve basın kuruluşlarının temsilcileri ile buluştuğu geleneksel iftar yemeği, Kaya Termal Otel’de gerçekleştirildi.
• SOCAR TÜRKİYE BAŞKANI (CEO) VE PETKİM YÖNETİM KURULU ÜYESİ KENAN YAVUZ: İFTARIMIZLA BİRLİKTE PETKİM KONTEYNER LİMANI İNŞAATINA BAŞLADIĞIMIZIN MÜJDESİNİ VERİYORUZ. LİMANIMIZIN İLK FAZI İÇİN 20 AYLIK MARATON BUGÜN BAŞLADI.
İftara AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan ve Ali Aşlık, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Osman Bağlar, YenişakranBelediye Başkanı EtemYorulmaz,İzmir ve Aliağa protokolünden üst düzey isimler ile İzmir’de görev yapan ulusal ve yerel basın kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan yaklaşık 400 davetli katıldı. İftarda bir konuşma yapan SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Türkiye’nin en büyük doğrudan yatırımcı şirketi olarak yatırım heyecanlarının günden güne arttığına dikkat çekti.2008 yılı Mayıs ayında 2 Milyar 40 Milyon Dolar bedelle Petkim’i satan alan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR),5 yılda sadece Petkim’e370 Milyon Dolar yatırım yaptığını hatırlattı. Yavuz, Petkim Yarımadası üzerinde yapılacak yatırımları Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’na dayandırdıklarını ve ‘Value-Site’ adını verdikleri bu vizyonun “Lojistik” adımında yatırıma başladıklarının müjdesini verdi. Dünyanınen büyük liman işletmecilerinden APM Terminals ile 20 Mart 2013 tarihinde, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Danimarka Başbakanı HelleThorning-Schmidt’in katıldığı bir törenle yatırım anlaşmasının imzalandığını anımsatan Kenan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı:
“LİMAN YATIRIMINDA İLK FAZ İÇİN 20 AYLIK MARATON BAŞLADI”
“Alanında bir dünya devi olan APM Terminals şirketini, bu anlaşma ile ülkemize yabancı yatırımcı olarak kazandırdık. Buradaki sanayici dostlarım, bölgemizde yaşanan liman sıkıntısının hangi safhada olduğunu, maliyetlerimizi nasıl etkilediğini çok iyi biliyor. Ege’nin en büyük entegre limanı olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımında hafriyat çalışmalarımıza başlama mutluluğumuzu da bu iftar vesilesiyle sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk fazı 2015 yılında. İkinci fazı 2016 sonunda devreye girecek limanımız, başlangıçta yıllık 1.5 Milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite 4 Milyon TEU’ya kadar çıkabilecek. İlk faz için bugünden itibaren 20 aylık süreç başlamış bulunuyor. Finansman maliyeti ile birlikte yaklaşık 400 Milyon Dolar yatırım yapacağız. APM Terminals limanımızı 28 yıl süre ile işletecek. Limanımız, Ege Bölgesi’nde 11.000 TEU konteyner taşıyan gemilerin yanaşabileceği tek liman olacak. Sanayicimiz Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak. İzmir-Çanakkale Karayolunun yanında oluşturulacak geri hizmet sahası, mevcut demiryoluna entegre edilecek. Konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise 6 hektar olmak üzere toplam 48 hektar lojistik saha yapılacak.”
“BAŞKA YATIRIMCILAR DA OLMALI, REKABET OLMALI”
SOCAR Türkiye’nin Petkim Yarımadası’nda yapmayı planladığı yatırım demetinin 2018 yılında 9 Milyar Dolarlık büyüklüğe ulaşacağı bilgisini veren Yavuz, “STAR Rafinerisi, STEP Enerji Santrali, Petkim Konteyner Limanı ve Petkim’in kapasite artışı yatırımları bu yatırımlar arasında. Türkiye’yi doğudan batıya geçecek, BOTAŞ ile ortak yürüttüğümüz Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi ile birlikte SOCAR’ın yapacağı yatırım miktarı 2018 yılına kadar 17 Milyar Dolara ulaşacak. Yerli üretimin ve Türk sanayisinin gelişmesinin önemini her açıklamamızda vurguluyoruz. Böylesine büyük ölçekli sanayi yatırımlarını yapacak bizim dışımızda yatırımcılar olsun istiyoruz. STAR Rafinerisi yatırımı ve Petkim’in kapasite artışı yatırımlarının Türkiye’nin ilk iki Stratejik Teşvik Belgesi alması bunun en somut göstergesidir. Yapacağımız yatırımları, bu yönüyle, ülkemizin en büyük ve en stratejik yerlileştirme projeleri olarak tanımlıyoruz.” dedi.
STAR RAFİNERİSİ’NDE HAFRİYAT ÇALIŞMALARININ YÜZDE 75’İ TAMAM
Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde atılan STAR Rafinerisi’nde hafriyat çalışmalarında sona yaklaşıldığını, bugüne kadar 8 Milyon metreküp toprağın yer değiştirdiğini vurgulayan Yavuz, 20 Mayıs 2013 tarihinde imzalanan anlaşma ile rafinerinin mühendislik, inşaat ve tedarik sürecini İspanyol TecnicasReunidas, İtalyan Saipem, Güney Koreli GS Engineering& Construction ve Japon Itochufirmalarından oluşan dev konsorsiyumun inşa edeceğini kaydetti. Hafriyat çalışmasının yüzde 75’i tamamlanan ve yılda 10 Milyon Ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak STAR Rafinerisi’nin petrokimya sektörünü hammaddede dışa bağımlılıktan kurtaracağını açıklayan SOCAR Türkiye Başkanı
Kenan Yavuz, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 1.3 milyon ton/yıl nafta ve ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan dizel, jet yakıtı ve yine petrokimyasal ürünlerin hammaddesi olan LPG gibi petrol ürünlerinin üretimini gerçekleştireceğiz. Bu yatırım ülkemizin en büyük yerlileştirme projesidir. Rafinerinin üretime başlaması ile ülkemizin ithalatla karşıladığı ürünlerde milyarlarca dolarlık döviz tasarrufu sağlanacak. Rafinerimiz Ural, Azerbaycan ve Kerkük gibi çeşitli ham petrolleri işleyebilecek esnek üretim proseslerine sahip olacak. STAR Rafinerisi bir taraftan Petkim’in hammadde ikmal güvenliğini sağlarken, diğer taraftan gerek mevcut altyapının ortaklaşa kullanımı, gerekse üretilen yan ürünlerin karşılıklı gönderilerek daha yüksek artı değer sağlandığı rafineri-petrokimya entegrasyonuyla ilave sinerji yaratılmasına imkân sağlayacak. Rafineride üretilecek yıllık 10 milyon ton rafinaj ürününün yaklaşık 2 milyon tonu bizzat Petkim tarafından tüketilecek. Yani daha üretime geçmeden ürünümüzün alıcısının hazır olduğunu biliyoruz. Bu durum Petkim’in bilançosuna da olumlu yansıyacak; taşıma, stoklama ve kalite maliyetlerinden çok önemli miktarda tasarruf sağlanacak.”
“NEMRUT LİMANLAR BÖLGESİ İZMİR’E BAHŞEDİLMİŞ DOĞAL BİR LİMAN KÖRFEZİ”
SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, yıllardır derinlik sorunu çözülemeyen İzmir Limanı’nın kente katkısının ne olduğunu tartışmaya açmak istediğini söyledi. “Konteyner gemilerinin İzmir Körfezi’ne gelmesi, yükünü boşaltması ve binlerce konteyner taşıyan TIR’ların kent trafiğini felç etmesi dışında limanın İzmir’e ne katkısı olduğunu anlayabilmiş değiliz” diyen
Yavuz, şöyle devam etti:
“Yazın bu en sıcak aylarında İzmir’in yarısı boşaldığı halde, Sirgeli Kavşağı’ndan iftarımızın yapılacağı otele 1 saatte gelebildik. Limandan çıkan yüzlerce TIR, kent trafiğini alt üst ediyor. Ben, bu kentte yıllarca yaşayan ve çalışan bir insan olarak, İzmir Limanı’nın gürültü, egzoz gazı ve trafik sıkışıklığı dışında kente ne katkısının olduğunu anlayabilmiş değilim. Bu limanın turizme odaklanmasının, cruisegemilerine ve yatlara ev sahipliği yapmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. İzmir Limanı bir master plan dahilinde turizm limanına dönüşebilir. Böylece kentin ve Çeşme’nin turizm potansiyelini kentsel dönüşüm ile birlikte destekleyecek bir yapılanmaya gidilebilir. Bu düşüncemi tartışmaya açmak istiyorum. Nemrut Limanlar bölgesi, İzmir’e bahşedilmiş doğal bir liman körfezi. Alsancak Limanı’nın en az 5 katı potansiyele sahip. Nemrut ve Çandarlı körfezlerini demiryolu ve karayolları ile daha etkin bir şekilde bağlayarak hem İzmir'i hem de Marmara ve boğazları rahatlatılabilir. Karadeniz'den çıkan küçük gemilerin buluşup, büyük gemilere transfer olarak kıtalararası taşımacılık yapılan gerçek anlamda bir lojistik merkez haline getirebiliriz.”
Haberin Kaynağı : Medyaevi İletişim
01.08.2013