Parite, Otomotivin İhracat Şampiyonluğunu Kesemeyecek
Otomotiv endüstrisi 18 aydır devam eden ihracat artışına ekim ayında mola verdi. Ancak bu gelişme otomotiv endüstrisinin sektörel bazda ihracat şampiyonluğuna yılsonunda ulaşmasına engel olamayacak.
İhracat verilerini değerlendiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı (OİB) Orhan Sabuncu, “İhracatın yüzde 85’ini Euro ile yapan endüstrimizin, ekimde Euro/ Dolar paritesi kaynaklı 96 milyon dolarlık bir ihracat kaybı oluştu” dedi.
Türk otomotiv endüstrisi 18 aydır devam eden başarılı ihracat artışı serüvenine ekim ayında ara verdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) ekim ayı ihracat verilerine göre endüstrinin dış satışlarında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2 azalma oldu. Buna göre eylül ayında 1 milyar 713 milyon dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, yılın 10 aylık döneminde de yüzde 7 büyüme ile 18,6 milyar dolarlık dış satışa ulaştı. Otomotiv endüstrisi, elde ettiği bu dış satış rakamı ile sektörel bazda da 9. ihracat şampiyonluğuna koşuyor.
Türkiye’nin genel ihracatının yüzde 6,7 artışla 12 milyar 599 milyon dolar olduğu ekim ayında otomotiv endüstrisi uzun bir dönemden sonra ilk kez aylık bazda ülke artış hızının gerisinde kaldı. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, ekim ayı ihracat verilerinde az da olsa gerileme olmasına rağmen, 2014’te sektörel bazda 22 milyar doları aşarak yeni bir ihracat şampiyonluğuna ulaşmalarına iki adım kaldığına dikkat çekti.
Rusya Federasyonu’nda düşüş
Sabuncu, en fazla ihracat yapılan AB bölgesine yüzde 2, önemli alternatif pazarlardan Birleşik Devletler’e ise yüzde 175 gibi büyük oranda artış olmasına rağmen otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracatını olumsuz yönde etkileyen iki unsurun bulunduğunu kaydetti. Sabuncu, “Bu iki unsurdan biri Rusya Federasyonu ve Eski Doğu Bloğu ülkelerine yönelik yüksek oranlı düşüş yaşamamız. Bir diğer önemli unsur da; ekim ayında Euro/ Dolar paritesi kaynaklı 96 milyon dolarlık bir ihracat kaybı oluştu. Parite geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre eşdeğer seviyede bulunsaydı, ekim ayını yüzde 2 düşüşle değil, yüzde 3,4 oranında artışla kapatacaktık” diye konuştu.
Ürün bazında artış binek otomobilde
Ürün bazlı ihracat verileri incelendiğinde, ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre binek otomobiller hariç diğer ürünlerin tümünde gerileme olduğu gözlendi. Buna göre yan sanayide yüzde 3 gerilemeyle 746 milyon, binek otomobillerde yüzde 12 büyümeyle 563 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ürün grubunda yüzde 12 azalışla 305 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde 22 gerilemeyle 76 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 23 düşüşle 28 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı.
10 aylık dönemde ürün gruplarında artış
Yılın 10 aylık süreci 2013’ün aynı dönemine göre incelendiğinde, otomotiv endüstrisi yüzde 7 oranında artışla 18,6 milyar dolarlık dış satış gerçekleştirdi. Aynı dönemde ürün bazlı olarak yan sanayi yüzde 6 büyümeyle 8 milyar, binek otomobiller yüzde 7 artışla 6,1 milyar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 11 yükselişle 3,4 milyar, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu ise yüzde 5 gelişme ile 888 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Diğer başlığı altında da yüzde 16 azalışla 259 milyon dolarlık dış satışa yapıldı.
Almanya rakipsiz lider
Ülke bazlı ihracat verilerinde ise ekimde Almanya liderliğini korudu. Buna göre Almanya’ya yüzde 4 artışla 282 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 8 azalışla 183 milyon, Fransa’ya yüzde 12 gerilemeyle 169 milyon dolar dış satış yapıldı. Bu arada Birleşik Devletler’e yüzde 175 gibi büyük bir artış oranıyla 49 milyon dolarlık dış satış gerçekleşirken, Rusya Federasyonu’na da yüzde 53 gerilemeyle 55 milyon dolarlık ihracat dikkat çekti.
Yılın 10 aylık döneminde de Almanya’ya yüzde 25 büyümeyle 3,1 milyar, Birleşik Krallık’a yüzde 18 yükselişle 2,1 milyar, Fransa’ya ise yüzde 0,4 gelişmeyle 2 milyar dolarlık dış satış yapıldı.
Haberin Kaynağı : PR Basın Halkla İlişkiler
05.11.2014