PAGEV-PAG?EV ve Beşiktaş Belediyesi’nin “Mutlu Balıklar” Projesi Başladı
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) geri dönüşüm işletmesi olan PAGÇEV ve Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Boğazının yüzey temizliği için proje başlattı. “Mutlu Balıklar” projesinin başlangıcı nedeniyle İstanbul Kuruçeşme Arena’da yapılan törende konuşan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “sorumlu endüst
Proje kapsamında ne yapılacak?
“Mutlu Balıklar” projesi av yasağının uygulanmasının ardından fiilen başladı. Uygulamada balıkçılar kendi teknelerine takılan özel bir ağ ile deniz yüzeyindeki her türlü atığı toplayarak geri dönüşüm sürecine sokacaklar. Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılacak. Av yasağı olduğu için balıkçılar bu faaliyetleriyle ek gelir kazanma fırsatı bulmuş olacak. Uygulamada kullanılan ekipman denize, çevreye ya da balıklara herhangi bir zarar vermeyecek şekilde tasarlandı. Balıkçılar da kullanımı son derece kolay ekipmanlarla ilgili eğitim aldı.
Projenin, PAGEV’in de üye bulunduğu Avrupa Plastik İşleyicileri Birliği (European Plastics Converters - EuPC) tarafından Avrupa’da başlatılan Waste Free Oceans-WFO (Atıksız Denizler) girişiminin bir uzantısı olduğu belirtildi. WasteFree Oceans-Atıksız Denizler girişimi, Avrupa, ABD’ye, Uzakdoğu-Hindistan, Ortadoğu-Afrika’da çeşitli girişimlerini sürdürüyor.
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu: Sorumlu endüstri
Projenin başlaması nedeniyle düzenlenen törene PAGEV ve WFO Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yavuz Eroğlu, WFO Eş Başkanı Bernard Merkx, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci ile Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar katıldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, plastik sanayicilerinin “sorumlu endüstri” bilinci içinde hareket ettiğini vurgulayarak, PAGEV’in geri dönüşüm alanında çalışan kuruluşu PAGÇEV’in ve Mutlu Balıklar projesinin bu anlayışın ürünü olduğunu anlattı. Eroğlu, “Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz ve denizlerimizi karasal atıklardan arındırmak için bu projeyi hayata geçirdik. Geçtiğimiz yıl ilk adımı Büyükada’da atmıştık ve bu yıl Beşiktaş Belediyesi ile işbirliği yaptık. Mutlu Balıklar etkinliğinin en önemli özelliği projeyi Avrupa’dan ülkemize taşımış olmamız. Zira denizlerdeki kirlilik maalesef sadece ülkemizin sorunu değil tüm dünya denizleri bu tehdidin altında. Proje ile en önemli kazanım çevre için olurken, aynı zamanda av yasağı döneminde balıkçılarımıza da ekonomik bir katkı sağlanmış olacak. Bugün başlattığımız temizlik hareketine ilk etapta Beşiktaş Belediyesi ile birlikte İstanbul’da devam etmek istiyoruz. Ancak hedefimiz ülkemizin kuzey, güney ve batısındaki tüm kıyılarına ulaşmak” dedi.
WFO Eş Başkanı Bernard Merkx de konuşmasında, denizlerdeki atıkların yüzde 80’inin karasal atıklardan oluştuğunu vurgulayarak, dört yıl önce Avrupa’da başlayan Türkiye ve tüm dünyaya yayılan Mutlu Balıklar projesi ile yüzey atıklarının temizlenmesi konusunda önemli bir adım atıldığını belirtti. Çevreye yönelik projelerde kamu ve özel sektör işbirliğinin kritik önem taşıdığının altını çizenMerkx, 2013 yılında denizlerin temizliği konusunda Birleşmiş Milletler önderliğinde “Akdeniz Eylem Planı”nı imzaladıklarını ve bu doğrultuda planın eyleme dönüştürülmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
“Mutlu Balıklar” projesine verdikleri desteği belirten T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci ise denizlerde 6,5 milyon ton atık bulunduğunun tahmin edildiğini belirterek, Bakanlık olarak “Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planı”nı yürürlüğe koyduklarını, PAGEVPAGÇEV’in uygulamasından da memnuniyet duyduklarını kaydetti.
Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar da konuşmasında “Gelişen sanayi, artan nüfus gibi etkenlerle dünyamızdaki çevre kirliliği her geçen artıyor. Denizlerimiz de bu kirlenmeden direkt olarak etkiliyor. Özellikle kıyılardaki atıkların çevre boyutu çok önemli ancak görsel kirliliği de göz ardı edemeyiz. Temizlik için kıyılarımızda çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu anlamda PAGEV-PAGÇEV’in söz konusu projeyi bizlerle birlikte uygulamaya sokmasında mutluluk duyuyoruz. Bugün uygulamalı gördüğümüz projenin teknik boyutu üzerinde geliştirme yapılması gerekiyor. Bu anlamda PAGEV ile çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz” dedi. Törende, konuklarla birlikte Boğazda uygulama da gerçekleştirildi ve yüzey temizliği yapıldı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
10.09.2014