Pagev ile Plastik Kauçuk ve Kompozit Sektörleri Elele
6,7 milyar dolarlık ihracata imza atan üç sektörden güç birliği
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan plastik sektörü, PAGEV önderliğinde kauçuk ve kompozit sektörleri ile güç birliği yapıyor. “Plastik, Kauçuk ve Kompozit Teknik Alt Komitesi” çalışmalarına başladı. Sektör sorunlarının çözümü için birlikte hareket etme kararı alan plastik, kauçuk ve kompozit sektörleri; 16 bin 295 firma, 370 binin üzerinde istihdam, 6,7 milyar dolarlık ihracat ve 7,98 milyon ton üretim ile önemli bir ekonomik potansiyeli temsil ediyor.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü öncülüğünde 2008 yılında oluşturulan Kimya Teknik Komitesi’nin Alt Komitesi olarak faaliyet gösterecek olan “Plastik, Kauçuk ve Kompozit Teknik Alt Komitesi” ilk toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) önderliğinde Kauçuk Derneği ve Kompozit Sanayicileri Derneği tarafından kurulan komitenin ilk kez yapılan toplantısı; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü, Sanayi Politikaları Daire Başkan Vekili Zühtü Bakır, PAGEV Başkanı Mehmet Uysal, Kauçuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Behlül Metin ve Kompozit Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü, Sanayi Politikaları Daire Başkan Vekili Zühtü Bakır, açılış konuşmasında Türkiye’de ekonominin en önemli kaynaklarını oluşturan sektörlere ve bu sektörleri temsil eden STK’lara verdikleri önemi dile getirdi. Plastik, kauçuk ve kompozit sektörlerinin de içinde yer aldığı kimya sektöründe birçok sektörün iç içe faaliyet gösterdiğini belirten Bakır, “Sektörün en önemli sorununun ara girdi yani hammaddeden kaynaklandığı hepimizin malumu, şu ana sektörün ancak yüzde 30’luk ihtiyacını yerli üretimle karşılayabiliyoruz. Yeni yatırımlarla bu oran ancak yüzde 50’lere ulaşabilecek. İkinci konu uluslararası piyasalarda yaşadığımız haksız rekabet. Uzakdoğu, Çin ve Hindistan başta olmak üzere ülkemize gelen ithal ürünler karşısında yerli üretimimizin desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında Ar-Ge, inovasyon ve bilim-sanayi işbirliği büyük önem taşıyor.” dedi.
Toplantıda, “Plastik, Kauçuk ve Kompozit Teknik Alt Komitesi” Başkanlığının eşbaşkanlık sistemi ile dönüşümlü olarak yapılmasına karar verildi. Komitenin ilk başkanlığına ise oybirliği ile PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal seçildi.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal yaptığı konuşmada PAGEV’in çalışmaları ve sektör ile ilgili bilgiler vererek, “Plastik sektörü olarak GSMH’ya 25 milyar dolarlık bir katkımız var, 2012 yılında toplam üretimimizi 8 milyon tonun üzerine çıkardık, direkt ihracatımız yaklaşık 5 milyar dolar. Ancak otomotiv, beyaz eşya, inşaat sektörleri kanalıyla yaptığımız dolaylı ihracatı da değerlendirdiğimizde toplam ihracatımız 11 milyar doların üzerinde. Ancak hammaddede yüzde 85 oranında ithalata bağımlıyız. 2012 yılı hammadde ithalatımız yaklaşık 10 milyar dolar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus; ihracatta otomotiv, beyaz eşya, inşaat gibi sektörlerin ihracatı içindeki plastikler sektörümüz içinde değerlendirilmezken, ithal edilen hammadde direkt olarak sektörümüze ekleniyor. Böylece sektörümüzün cari açığı da artmış gözüküyor.” diye konuştu.
Kimya Teknik Komitesi altında bir komite oluşturmanın plastik, kauçuk ve kompozit sektörleri için çok daha olumlu olacağı inancından yola çıkarak çalışmalara başladıklarını belirten Uysal, böylece sektörlerin güncel sorunlarının çözümü anlamında daha süratli adımlar atılabileceğini sözlerine ekledi.
Kauçuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Behlül Metin ve Kompozit Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğlu ise yaptıkları konuşmalarda PAGEV ile birlikte bu komitede yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, komite çalışmalarının sektörlerinin gelişimine olumlu katkılar sağlayacağını belirttiler.
Türk plastik, kauçuk ve kompozit sanayiinin 2012 yılı değerlendirme sunumunun ardından sektör temsilcileri gündemdeki sorunlarını dile getirdi ve katılımcılar tarafından çözüm önerileri sunuldu. İkinci komite toplantısının ise Haziran ayında yapılmasına karar verildi.
Toplantının katılımcıları arasında; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı, Kauçuk Derneği, Kompozit Sanayicileri Derneği, Ambalaj Sanayicileri Derneği, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği Bölümü, İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Pencere ve Kapı Sektörü Derneği (PÜKAD), Çevre ve Enerji Dostu Yapı Malzemeleri Derneği, PETKİM ve Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve temsilcileri yer aldı.
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
25.03.2013