PAGDER’den Plastik Sektöründe Enerji Verimliliği Semineri
PAGDER, plastik sektörü açısından en önemli maliyet kalemlerinden biri olan ve dolayısıyla rekabette kritik rol oynayan enerji kullanımında verimlilik sağlanması için seminer düzenledi. Alanında dünyanın önde gelen isimlerinden biri olan Dr. Robin Kent tarafından verilecek seminer 24 Eylül’de yapılacak.
PAGDER’in plastik sektörüne yönelik iç eğitim faaliyetleri de devam ediyor. Sektörün en önemli girdilerinden olan enerjiye yönelik olarak Eylül ayında “Plastik Sanayinde Enerji Verimliliği Semineri” düzenlenecek. Seminerde, enerji faturanızı azaltmak üzere pratik araçlar ve yöntemler, konunun uzmanlarından Tangram Techonogy’den Dr. Robin Kent tarafından sunulacak. Plastik sektörüne yönelik yapılan çalışmalarda, iyi bir enerji yönetimi ile tasarrufun yüzde 30’lara ulaşabileceği, bazı özel durumlarda da yüzde 50 tasarrufun mümkün olduğu belirlendi. Seminer, 24 Eylül Çarşamba günü Gümüşsuyu Taksim’deki CVK Bosphorus Hotel’de saat 10’da başlayacak ve 17’ye kadar devam edecek.
PAGDER’den yapılan açıklamada, “Sektörümüzün en önemli girdi maliyetlerin biri şüphesiz ki enerji. PAGDER olarak, içinde enerji yönetimi ile ilgili ‘tüyoların’ yer aldığı ‘’Plastik Sanayinde Enerji Verimliliği Semineri‘’ düzenliyoruz. Bu seminer enerji faturanızı azaltmak üzere sizlere pratik araçlar sağlamak için tasarlanmıştır. İngiltere’nin plastik endüstrisindeki enerji ve enerji yönetimi konularındaki en önde gelen uzmanının görüşlerini dinleme fırsatını bu seminer ile elde edeceksiniz” denildi. Enerji verimliliğinin günümüz koşullarında en önemli kavramlardan biri olduğu hatırlatılan açıklamada, plastik sanayicileri için ise rekabet öne çıkmayı sağlayacak veya geri düşmeye yol açacak, yönetilebilir, iyileştirilebilir bir gider kalemi olduğunun altı çizildi.
Eğitimin ilgi duyan herkesin yanında, özellikle fabrika müdürleri / proses mühendisleri, üretim süpervizörleri, hizmet programı yöneticileri / enerji yöneticileri, CEO ve genel müdürler ile alım müdürleri, muhasebe birimlerini ana hedef kitlesi olarak belirlediği kaydedildi. Plastik Sanaiinde Enerji Verimliliği Semineri’nin konu başlıkları, Yönetim sorunları: Enerjiyi verimsiz kullanan bir organizasyon yaratmak, Hizmetler, Plastik İşleme Prosesleri ve Operasyon olarak belirlendi.
Seminer Dr. Robin Kent tarafından verilecek
PAGDER açıklamasında, semineri verecek olan Dr. Robin Kent’in plastik imalatı operasyonlarında enerji yönetimi konusunda dünyaca tanınan bir uzman olduğu vurgulanarak, “Dr. Kent dünya çapında 350’den fazla şirket için enerji araştırmaları ve değerlendirmeleri yapmış olup; bu sayede tasarrufların yapılabileceği gerçek örneklerle ilgili engin bir deneyim kazanmıştır. Dr. Kent kısa bir süre önce yayınlanan “Plastik İmalatında Enerji Yönetimi” başlıklı kitabın yazarıdır ve halen Avrupa ve Amerika’da seminerler ve eğitim programları vermektedir. Dr. Kent plastik imalatı konusunda 40 yılı aşkın bir deneyime sahiptir. Malzeme Mühendisliği’nde yüksek lisans, Polimer Fizik alanında ise doktora derecesi vardır. Püskürtmeli kalıplamadan, ekstrüzyona birçok alanda deneyim sahibi olan Kent Avrupa’da birçok önde gelen plastik imalatçısı firmada teknik müdür olarak çalışmıştır” bilgisi verildi.
Plastik sektörü açısından enerji
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yapılan bir analizde, plastik sanayi özellikle elektrik enerjisi fiyatlarından yüksek düzeyde etkilendiği belirlenmişti. Çalışmada, “Ülkemizde sanayi, dünya ortalamasına kıyasla, yüksek fiyatlarla enerji kullanmaktadır. Dünyada elektrik enerjisi maliyetinin kilowatt saat başına ortalama 5-5.5 sent arasında olmasına karşılık, Türkiye’de 8.6 sent’e malolmaktadır. Bu bağlamda, yüksek maliyetli enerji kullanan sektörün maliyetleri artmakta ve bu da fi yatlara yansıyarak rekabet gücünü zayıfl atmaktadır” bilgisi verildi.
Çalışmanın sonuç bölümünde enerjiyle ilgili olarak ise, “Şu an sektörün önde gelen oyuncuları teknolojik bakımdan en son eğilimleri takip etmekte ve bunları kendi işletmelerinde kullanmaya özen göstermektedirler. Sektör, konjoktürdeki değişimlere ve değişen dünya standartlarına uyum sağlayabilme, düşük miktarlardaki üretimlere mamul üretebilme, üretim ve teslimatta esnek davranabilme kabiliyetine sahiptir. Hammadde tedarikinde dışa bağımlılık ve enerji maliyetlerinin yüksek olması sektörde önemli sorunlar arasında görülmektedir. Sektörün ihtiyaçlarına karşılık verebilecek ve hammaddede dışa bağımlılığı azaltacak yeni petrokimya tesislerinin kurulması sektör için yaşamsal öneme sahiptir. Diğer yandan enerji maliyetleri en azından OECD ortalamasına düşürülmelidir” tespitine yer verildi.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
10.09.2014