PAGDER Dünya Plastik Atlası’nın İlk Bölümü AFRİKA Raflarda
PAGDER’den plastik sektörü için bir ilk: Küresel ekonomide rekabet gücüne bilgi dopingi
PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) plastik mamul, hammadde ve plastik işleme makineleri üreticileri için küresel rekabette anahtar niteliğinde kapsamlı bir rehber oluşturdu. Birleşmiş Milletler coğrafi sınıflaması kullanılarak 6 bölge için hazırlanacak olan ve “DÜNYA PLASTİK ATLASI” adı verilen çalışmalardan ilki olan AFRİKA sanayicilerin ve
Sanayinin hemen her alt sektöründe rekabet koşulları ağır. Küresel kriz nedeniyle bütün ülkeler pazarlarını artırmak için yoğun çaba içine girdi. Çoğu sektöre göre çok daha küçük kar marjlarıyla çalışan ve rekabet koşulları sert olan dünya plastik sektöründe iş yapmak zor. Türkiye plastik sektörü ise kendine özgü koşulları nedeniyle küresel rekabette daha dikkatli olmak zorunda. Plastik ürünlerinin taşıma maliyetlerine aşırı duyarlılığı nedeniyle ihracatta ve yeni pazar bulmaya yönelik çok daha detaylı çalışmalar yapılması gerekiyor. Plastik sektörünün, mamul, hammadde ve plastik işleme makinelerine yönelik olarak mevcut ihtiyacını gören PAGDER, kapsamlı ve bilimsel bir çalışmayla dünya ölçeğinde sanayici ve ihracatçıların önünü açacak bir çalışmaya imza attı. Bilimsel verilerle oluşturulan Plastik Atlası, sektörün kullanımına sunulmaya başlandı.
Plastik sektörü için ilk olan çalışmada, Dünyanın 6 bölgesi ve 97 ülkesi analiz edildi PAGDER Dünya Plastik Atlası ile sektör küresel pazarın tamamına ait sektörel bilgilerin yer aldığı kapsamlı bir veri setine kavuştu. Proaktif bir çalışma örneği olarak ortaya çıkan “Dünya Plastik Atlası”nda, Afrika, Amerika, Orta ve Batı Asya, Doğu - Güneydoğu Asya ve Okyanusya, Doğu ve Batı Avrupa, Kuzey ve Güney Avrupa olmak üzere Birleşmiş Milletler coğrafi sınıflamasını temel alan 6 ayrı bölgeli bir sınıfl andırma yapıldı. Her bir bölge için bir kitap hazırlandı. İlk kitap olan Afrika, sektörün kullanımına sunuldu.
Kitaplarda, toplamda 97 ülke tek tek, pazar özellikleri ve Türk sanayiinin bu ülkelere yönelik atabileceği adımları da veri olarak ortaya çıkaracak şekilde analiz edildi. Hangi veriler üretiliyor Plastik sanayicilerinin, makine ve hammadde üreticileri-satıcılarının “hangi ülkede, hangi ürünle, kimlerle ve nasıl rekabet ede ceğini, nereden başlayacağını” görme fırsatı vermeyi amaçlayan Plastik Atlası, bu amaca yönelik olarak ispatlanmış bir metodolojiyle hazırlandı. Özyeğin Üniversitesi Ekonomi ve Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Bölümleri Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale başkanlığında, Araştırma Görevlisi Ekrem Cünedioğlu’nun da içinde yer aldığı bir ekip tarafından hazırlanan çalışma, sanayiciler için, ağır rekabet koşullarında yeni pazarlara girişte anahtar niteliğinde bilgileri sundu.
GTİP sınıfl andırmasının kullanıldığı Dünya Plastik Atlası’ndaki analizlerde; her bir ülke dünya ticaret verilerinden elde edilen istatistikler ve rasyolar yardımıyla yorumlandı. Analize konu ülkenin ithalat talebinin neredeyse tamamını karşılayan ülkeler kapsama alındı. Ülkelerin belirlenmesinde makine, hammadde ya da mamulde 100 milyon Dolar ve üstü ithalat yapma kriteri konuldu ve böylece 97 ülkeye ulaşıldı. İncelenen ülkenin iç pazarının plastik mamul, hammadde ve makine açısından mevcut durumları belirlendi. Yine her bir ülkenin pazarının potansiyeli analiz edildi.
Bütünleyici bir bakış açısıyla; Türkiye’nin bu pazarlara yaptığı toplam ihracat, plastik sektörünün bu toplam içindeki payı ve son dönemlerdeki ithalat talep büyümesi ülke bazında incelendi. Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı, pazarın ve ihracatın büyüme oranı, alt sektör kırılımları belirlendi.
Karşılaştırılmalı verileri üretebilmek için istatistiki olarak yayınlanan uluslararası verileri analize uygun biçimde düzenleyen BACI veri tabanı kullanıldı. GTİP numarası bazında her bir alt sektör (ürün-ürün grubu) için çalışma yapıldı. BACI veri tabanı, ülke bazında 5019 sektördeki ticareti bünyesinde barındırması açısından yeterli veriyi sundu. Bu 5019 sektör içinde plastik mamul, hammadde ve makineyi oluşturan 405 alt sektör analize tabi tutuldu. Sektörler, mamul, hammadde ve makine ayrımına göre analiz edildi.
Ayrıca mamul, hammadde ya da makine üreticisinin, analiz edilen ülkelerde sektörün hangi alt kırılımında rekabetçi olabileceğine, hangi ülkelerle rekabete girebileceğine ve ihracat yaptığı pazara yayılma potansiyeline yönelik veriler üretildi.
Nerede nasıl rekabet edebilirsiniz?
Dünya Plastik Atlası’nda fi ltreleme yöntemiyle her bir ülke için rekabet avantajına yönelik veri de üretildi. Bu veriyle, plastik ihracatçılarının belirlenen pazarların özellikleri (büyüme potansiyeli, rekabet edilen ülkelerin fiyat stratejileri vb.) dikkate alınarak hangi alt sektörlerde ya da ürün gruplarında rekabetçi olacağı ve ihracat yapması gerektiği yorumlandı.
Dünya Plastik Atlası takdir topladı
PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, PLASFEDDERGİ’ye yaptığı açıklamada, sektöre bu kapsamda bir analizi sunmaktan dolayı heyecan duyduklarını vurguladı. “Sanayici dostlarımız, ticaret-pazarlamayla uğraşan dostlarımız hangi pazarlarda ihracat olanakları bulunduğunu, hedef ülkeleri ve rekabet koşullarını öğrenebilecek, pazar araştırması, rekabet unsurları gibi konularda zaman kaybetmeyecekler; yurt dışı açılımlarını bu veriler ışığında daha verimli ve hızlı şekilde yapabilecekler.
Küresel fırsatları ve yeni ticaret rotalarını sunan Dünya Plastik Atlası bilimsel bir yol gösterici olarak hazırlandı. PAGDER’in sektörümüze, ülkemize yönelik çalışmalarının en gurur verici örneklerinden biri olarak ortaya çıktık. Dünyanın neresine gidersek gidelim artık elimizde nereden başlayacağımıza ilişkin bir rehber var” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü’nün de takdir ettiği çalışmaya ilişkin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de bir değerlendirme yaptı. TİM Başkanı Büyükekşi, PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci ve Dernek mensuplarını tebrik ederek, “Dünya Plastik Atlası’nın tüm okurlarına büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz.
Plastik sektörü, son yıllarda hızla gösterdiği gelişim sayesinde ülkemizin sanayisine ve ihracatına çok önemli katkılar sunuyor. Plastik sektörü gösterdiği bu başarıyı, dünya trendlerini yakından takip etmeye, katma değeri yüksek ürünlere yönelmeye ve dünya çapında pazarlama faaliyetlerine yönelerek Türk plastiğini tüm dünyaya tanıtmaya borçlu” dedi.
Mehmet Büyükekşi, plastik sektörünün dahil olduğu kimya sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatı içinde sektör olarak otomotivin ardından ikinci sırayı zorladığını hatırlatarak, “Hedefimiz tüm ihracatçı sektörlerimizin performansımızı sürdürebilir şekilde daha yüksek düzeylere taşıyarak, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmak... Katma değeri yüksek yeni ve özel ürünler geliştirerek, markalaşma ve tasarıma daha fazla önem vererek plastik sektörü Türkiye’nin ihracatına ve üretimine büyük destek vermeyi sürdürecektir” dedi.
TKSD (Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk de, “PAGDER’in Dünya Plastik Atlası başlıklı çalışmasını sektörümüz için son derece önemli bir kilometre taşı olarak görmekteyiz. Özellikle hükümetimizin ihracata dayalı büyüme politikasına değerli katkılar yapacağına inanmaktayız. Günümüzün, tüm dünyada süren ekonomik durağanlığı hatta krizi bile diyebileceğimiz ve dolayısıyla sert rekabetin yaşandığı koşullarında, yeni pazarlara açılmak son derece stratejik bir yaklaşımı içermektedir. Dünya Plastik Atlası’nın sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” değerlendirmesini yaptı.
PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy ise, PAGDER’in hazırlamış olduğu Plastik Dünya Atlası ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “PAGDER tarafından hazırlanan Dünya Plastik Atlası’nın, firmalarımızın pazar çeşitlendirme stratejilerine katkı sağlayarak ihracatlarını arttıracağına inanarak, bu eserin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci olmak üzere, tüm PAGDER personeline teşekkür ediyorum. Türkiye plastik sektörü, 2013 yılında ulaşılması beklenen 8,1 milyon ton üretimi ile AB ülkeleri içinde Almanya’dan sonra ikinci proses kapasitesine sahip ülke konumuna erişmiştir. Dünyanın 6. büyük plastik sektörü olan Türkiye plastik sektörü, yılda 5 milyar doları aşan direk ihracatı ve 6 milyar doları aşan dolaylı ihracatı ile ülke ekonomisine 11 milyar doların üzerinde döviz getirisi sağlamaktadır.
Haberin Kaynağı : PLASFED
26.06.2014