Otomotivde Bahar
Yılın ilk üç ayında özellikle hafif ticari segmentteki taşıt satışlarında ciddi artış yaşandı. Sektör temsilcileri bu tabloyu ticaretteki canlanmanın otomotive yansıması olarak tanımlıyor.
SON açıklanan resmi verilere göre Şubat sonunda İzmir’de kayıtlı motorlu kara taşıtı 1 milyon 69 bin 804’e ulaştı. Otomobilde hareketlilik hafif ticari segmentinde yaşandı. Bu artışın ticaretin de canlandığını gösterdiğine dikkat çeken Ege Otomotivciler Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, bahar aylarıyla kullanımı artacak motosiklet kazaları için de uyarıda bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2013 Şubat ayı sonu itibarıyla İzmir’de trafiğe kayıtlı 1 milyon 69 bin 804 motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bunların 563 bin 617’sini otomobiller oluştururken, onu 198 bin 838 ile motosiklet, 185 bin 593 ile kamyonet, 53 bin 310 ile traktör, 36 bin 427 ile kamyon, 16 bin 478 ile otobüs, 13 bin 880 ile minibüs ve bin 661 ağır tonajlı ve özel amaçlı araç izliyor. İzmir’de devri yapılan motorlu kara taşıtları sayısı ise aynı dönemde 21 bin 865 olarak gerçekleşti. En fazla devri yapılan araç otomobil olurken; onu kamyonet ve motosiklet izledi. Şubat ayında İzmir’de 15 bin 80 otomobilin devri yapıldı. Devri yapılan kamyonet sayısı 3 bin 742, motosiklet sayısı bin 305, kamyon sayısı 560, traktör sayısı 521, otobüs sayısı 332, minibüs sayısı ise 315 oldu.
İzmir üçüncü sırada
Diğer dönemlerde olduğu gibi trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısına göre ilk 10 sırayı alan iller içinde İzmir, İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü il oldu. İstanbul, yüzde 34’lük pay ve 20 bin 793 arayla ilk sırada yer alırken; onu yüzde 9’luk pay ve 5 bin 282 araç ile Ankara izledi. İzmir de yüzde 6’lık pay ve 3 bin 460 araç ile üçüncü oldu, ardından Antalya, Bursa, Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay ve Kocaeli geldi. İzmir’deki araçların önemli bir kısmını önceki dönemlerde olduğu gibi otomobiller oluşturdu.
Ticaret canlanıyor
Konuyla ilgili değerlendirme yapan EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, 2013 yılının ilk üç ayında hafif ticari otomobil satışlarında yüzde 2’lik bir büyüme yaşandığını, geçen seneye göre daha yukarıda bir tablo oluştuğunu söyledi. İduğ, “Bu durum piyasaların özellikle ticaretin iyi gittiğini gösteriyor. 1600 serisi araçlarda bir satış düşüklüğü var, bu da iç piyasadaki talep daralmasından kaynaklanıyor. Bankaların Nisan ve Eylül ayları arasında bir kredi genişlemesi yaratması yönünde talebimiz var. Bu sayede iç piyasa daha da hareketlenebilir ” diye konuştu.
Renault ilk sırada
Verilere göre söz konusu dönemde trafiğe en fazla kaydı yapılan marka yüzde 15.5’lik pay ve 5 bin 339 araç ile Renault olurken, onu yüzde 14.8’lik pay ve 5 bin 107 araçla Volkswagen, yüzde 8’lik pay ve 2 bin 761 araçla Hyundai izledi. Diğer markalar ise sırasıyla Fiat, Ford, Opel, Citroen, Toyota, Dacia ve Peugeot
oldu.
Kazalara dikkat
İzmir’deki araçların her üç yılda bir değiştiğine ve kentte çok genç bir filonun bulunduğuna da dikkat çeken İduğ, istatistiklerde motosiklet devirlerinin fazla olmasını ise şu şekilde yorumladı ve şu uyarılarda bulundu: “Bunun artan benzin fiyatlarından kaynaklandığını düşünüyorum. Motosikletler için özel altyapı çalışmaları önem taşıyor. Ancak daha da önemlisi motosikletin de sürücüler tarafından kara taşıtı olarak algılanması ve motosiklet sürücülerine saygılı olunması gerekiyor. Bu konuda eğitim eksikliğimiz var. Bu aydan itibaren motosiklet kullanımı daha da artacaktır. Kazalara açık bir döneme giriyoruz. O yüzden bu anlayışı mutlaka sistemli bir şekilde oturtmalıyız.”
27.06.2013