Otomotiv Tedarik Sanayi Rekabet Avantajı Arayışında TAYSAD, Otomotivde Yeni Kümelenme Bölgelerine Odaklandı
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), İzmir’deki üyeleri ile bir araya geldi ve yeni kümelenme bölgeleri oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Ar-Ge ve yeni teknoloji kullanımı çalışmalarına ağırlık verilmeli. Rekabetçiliği öne çıkaracak yeni kümelenme bölgeleri oluşturulmalı” dedi.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), 2014’ün ilk İzmir üye toplantısında rakip ülkelerle rekabetin önemine değindi. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, otomotivde Marmara Bölgesi’nin özellikle Doğu Avrupa’ya karşı rekabetçilik avantajını yitirmeye başladığına dikkat çekerek, sektörün kümelenme modeline odaklanması gerektiğinin altını çizdi.
İzmir ve Ege bölgesinde faaliyet gösteren otomotiv tedarik firmalarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı TAYSAD üye toplantısında konuşan Dudaroğlu, sektörün ihracattaki başarılı seyrini, iç pazardaki daralmayı ve gelecekle ilgili beklentileri anlattı. Toplantıda ‘Güçlü sanayi ve güçlü marka’ sloganını yineleyen ve bu çerçevede neler yapılması gerektiğinin altını çizen Dudaroğlu, kümelenme modelinde sektörün ‘potansiyel’ evresinde olduğunu, ancak bunun ‘işlevsel’ hale gelmesi gerektiğini söyledi.
İşçilikte verimlilik artırılmalı
Dudaroğlu, “Özellikle işçilik maliyetinde rekabetçi gibi görünsek de, işçilik verimliliği gelişmiş ülkelerde, teknolojinin de yardımıyla, gelişmekte olan ülkelere göre daha hızlı artmaktadır. Dolayısıyla, ülkemizde rekabetçiliği ile öne çıkacak yeni kümelenme bölgelerinin de oluşturulması, Ar-Ge ve yeni teknoloji kullanımıyla işçilikte verimlilik çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekmektedir. Motor ve motor parçaları, güç aktarma organları, elektrik – elektronik parçalar – gömülü yazılım, aktif – pasif güvenlik parçaları gibi alanlardaki yetkinliğimizi artırmalıyız“ diye konuştu.
İşbirliği her alanda artırılmalı
Dudaroğlu ayrıca, üyeleri, ana sanayi, değer zincirindeki sektör paydaşları ve devlet kurumları ile işbirliğinin de güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, Ar-Ge ve inovasyon stratejilerinin üye firmalarda yaygınlaşması çalışmalarının artırılmasını istedi. Sektör adına küresel pazarlarda çalışmalar yapılmasını, finansal çözümler üretilmesini de vurgulayan Dudaroğlu, “Savunma, Havacılık, Demiryolu, İş ve Tarım Makinaları gibi alanlarda işbirliklerini ve paydaşlarla ilişkilerimizi artırmalıyız” dedi.
TAYSAD İzmir üye toplantısına katılan Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) Başkanı Şerife İnci Eren de yaptığı konuşmada aile şirketlerinin sürdürülebilirliği için sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmesi gerektiğini vurguladı. Toplantının bir diğer konuğu Ege Endüstri A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Özel de Amerika pazarında elde ettikleri tecrübeleri üyelerle paylaştı.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.06.2014