Otomotiv Endüstrisi 2014 Değerlendirmesi 2015 Tahminleri
Ömer Burhanoğlu
CEO, Farplas Şirketler GrubuOtomotiv endüstrisi açısından 2014 yılının başarılı bir yıl olduğunu söyleyebiliyoruz. 2014 yılında otomotiv ihracatı %4,5 artarak 22 milyar 271 milyon USD olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye geneli toplam ihracatının bu dönemde %4,0 arttığı göz önüne alındığında, otomotiv ihracatındaki artış hızının kümülatif olarak iyi bir seviyede olduğunu söyleyebiliyoruz. Otomotiv ihracatındaki artışın en önemli nedeni başlıca pazarımız konumunda bulunan AB ülkelerindeki toparlanmadır. Şöyle ki, yılın ilk 11 ayında AB binek otomobiller pazarı %5,7 AB ticari araçlar pazarı ise %8,8 büyümüştür. Bu veriler doğrultusunda bizim AB ülkelerine yönelik otomotiv ihracatımız 2014 yılında %11 artarak 16,4 milyar USD’ye ulaşmıştır. Bu dönemde AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payı da %74 olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılında en önemli pazarlarımızdan Almanya’ya %20, Birleşik Krallığa %16, İspanya’ya %25 ihracat artışları özellikle dikkat çekmiştir.
2014 yılında ayrıca Ortadoğu Ülkelerine %27, Diğer Avrupa Ülkelerine %20’lik ihracat artışları da otomotiv ihracatımıza olumlu yansımıştır. Bu dönemde otomotiv yan sanayinde istikrarlı ihracat artışı devam etmiş, ana sanayinde ise AB pazarındaki büyümeye paralel olarak ihracat artışları görülmüştür.
2014 yılında ihracatımıza olumsuz yansıyan gelişmeler ise Rusya pazarında yaşanan daralma ve özellikle yılın son çeyreğinde etkisi artan parite kaynaklı ihracat kaybıdır. Rusya otomotiv pazarı Ocak-Kasım 2014 döneminde %11,6 daralmıştır. Ülkemizin Rusya’ya yönelik otomotiv ihracatı da buna paralel olarak 2014 yılında %32 gerilemiştir
2015 yılı tahminlerine gelince; artık çok iyi bilindiği üzere otomotiv ihracatımızın ortalama %70’i AB ülkelerine yönelik gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla AB pazarının durumu otomotiv ihracatımızı doğrudan etkilemektedir. AB pazarında yaşanan toparlanmanın otomotiv ihracatımıza pozitif yansımaları 2014 yılının özellikle ilk yarısında önemli ölçüde görülmüştür. 2015 yılı için AB pazarına yönelik ilk tahminler büyümenin devam edeceği yönündedir. Büyüme oranlarının bu yılın altında kalabileceği ancak yine de AB pazarının büyümesini sürdüreceği yönünde tahminler yapılmaktadır.
AB pazarının büyümeye devam edecek olması bizim açımızdan olumludur. Alternatif pazarlara yönelik artışın da özellikle çevre ülkelerde yaşanan sorunlara rağmen devam etmesini bekliyoruz. Ancak 2015 yılı Euro/Dolar paritesinin bu yıla göre daha düşük seviyelerde olması beklenmektedir. Dolayısıyla parite kaynaklı ihracat kaybının 2015 yılında otomotiv ihracatımızı etkileyecek en önemli faktörlerden birisi olacağını tahmin ediyoruz. Biz tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak 2015 yılı için 23 milyar USD’lik bir ihracat hedefi belirledik.
2015 yılında araç üretiminin ihracata dayalı olarak artmaya devam etmesi, iç pazarın ise yine negatif yönlü seyretmesi beklenmektedir. 2015 yılı için öngörüler ülkemizin motorlu araç üretiminin 1.200-1.250 bin adet, ihracatın ise 900-950 bin adetler seviyesinde gerçekleşmesi yönündedir.
2015 yılı açısından bugün itibariyle Rusya-Ukrayna krizi dolayısıyla Batı ülkelerinin uyguladığı ambargoların Rus ekonomisi ve diğer gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkisi en güncel konu olarak öne çıkmaktadır. Daha önce de ifade ettiğimiz üzere Rusya Federasyonu otomotiv ihracatımız açısından en önemli alternatif pazar konumunda bulunmaktadır. Rusya’da pazar daralması devam ettiği taktirde bunun otomotiv ihracatımız üzerindeki olumsuz etkileri de sürecektir. Yine Euro’nun Dolar karşısında değer kaybının devam edeceği yönündeki beklenti de otomotiv ihracatında parite kaynaklı ihracat kaybının 2015 yılında artacağını beklentisini doğurmaktadır. Japonya ekonomisinde görülen resesyon, Ortadoğu’daki siyasi istikrarsızlıklar, Euro Bölgesindeki ekonomik büyümenin halen zayıf olması 2015 yılı için öne çıkan ve otomotiv ihracatımızı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek diğer konulardır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.04.2015