Oerlikon, Magmaweld Markasıyla Dünyada Aranan Bir Marka Oldu
60 yıldır sanayi sektöründe faaliyet gösteren Oerlikon A.Ş., Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 70.000 metrekare alanda faaliyet gösteriyor.
Tamamen bir TÜRK markası olan Magmaweld’in dış pazarlarda aranan bir marka olduğunun vurgusunu yapan Oerlikon Kaynak Elektrodları San. A.Ş. Genel Müdürü Değer Elöve şu bilgileri verdi.
Şirketinizin kuruluşu, gelişim süreci ve çalışma alanınız ve markalarınız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Değer Elöve: 1957 yılında kurulmuş olan Oerlikon, 60. yılına yaklaşırken, sektörde saygın bir şirket olmanın gururunu yaşamaktadır. Türkiye’de kaynak sektörünün oluşumunda temel taşı olan Oerlikon, kurulduğu günden beri hiç bir zaman lider konumunu kaybetmemiştir. Oerlikon Schweisstechnik lisansı ile örtülü elektrod üretimine başladığı o yıllardan günümüze gelinceye kadar ortaya çıkan tüm kaynak yöntemlerine uygun kaynak malzemeleri üretmiş, bugün 70 ülkeye ihracat yapabilen, genç ve dinamik markası MAGMAWELD ile artık daha da güçlü bir şekilde büyümeye devam etmektedir.
Ana ürün gruplarınız hakkında bilgi vererek, ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Değer Elöve: Ana ürün gruplarımız Kaynak Tüketim Malzemeleri ve Kaynak Makineleri-Otomasyon Sistemleridir. Kaynak makineleri ve otomasyon sistemleri 2010 yılında kurduğumuz Magma Mekatronik isimli yeni fabrikamızda tasarlanmakta ve üretilmektedirler.
Metal birleştirmelerin yapıldığı tüm sektörlerde ürünlerimiz kullanılmaktadır. Ürünlerimizin kullanıldığı başlıca alanlar; çelik konstrüksiyon inşaatlar, metal fabrikasyon imalatlar, tüm ulaşım ve taşıma araçları, makineler, inşaat ve dekorasyonlar ve diğer tüm şantiye ve fabrikalarda tamir bakım amaçlı olarak kullanılmaktadırlar.
Firmanızın 2012 yılı ve 2013 ilk çeyrek performansı hakkında bilgi verir misiniz? Şirketinizin 2013 yılı hedef ve beklentileri hakkında bilgi verir misiniz? Yeni ürün veya yatırımlarınız olacak mı?
Değer Elöve: 2013’ün ilk çeyreği beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşti, genel performansımız oldukça iyi sayılabilir. Yeni ürünler olarak da, geçen yıl üzerinde yoğun bir biçimde çalışılan, yeni nesil özlü teller, tozaltı tozları, elektrodlar ve son teknolojilere, standartlara ve müşteri beklentilerine uygun olarak geliştirilen invertör kaynak makineleri ve otomasyon sistemlerini sayabiliriz.
Bu yıl, her yıl olduğundan daha fazla ürün teknolojilerine, performanslarına ve müşteri beklentilerine yoğunlaşmış durumdayız. Biz de yatırım bir yaşam tarzıdır, her sene gerek modernizasyon, kalite ve verim artırma alanında, gerekse de yeni ürün geliştirme alanında önemli yatırımlarımız oluyor. Her zaman iyileştirecek, daha iyi yapacak bir şeyimiz mevcuttur.
Şirketinizin dış ticaret çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? Bu konuda hangi ülkelerle çalışıyorsunuz? Dış ticarette orta vadeli hedefleriniz neler?
Değer Elöve: Tamamen bir TÜRK markası olan MAGMAWELD’i tüm dünyada tescil ettirdik ve bu markanın dış pazarlarda aranan bir marka olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bunu başarmak uzun soluklu bir iş, biz 2005 yılında başladık MAGMAWELD’i kullanmaya ve yavaş yavaş tüm ürün yelpazemize yaydık. Bugün satışlarımızın, % 90’dan fazlası bu marka ile yapılıyor ve bilinilirliğimizi artırmak için de daha çok çalışacağız. İhracatta, uluslararası arenada bilinen bir marka yaratmak en önemli hedefimizdir, bu yüzden de başkasının adı ile yaptığımız üretimleri çok kısıtlı tutuyoruz, bunların şu anda ihracat içindeki payı %10 u geçmez.
İçinde bulunduğunuz sektörle ilgili değerlendirmelerinizi aktarır mısınız? Türkiye’de bu sektörün yurtiçi ve yurtdışı performansını nasıl görüyorsunuz?
Değer Elöve: Kaynak tüketim malzemeleri bakımından Türkiye çok güçlü bir ülke, bu alanda hemen her şey uluslararası kalitede en ekonomik biçimde üretilmektedir. Son 10 yılda Türk üreticilerinin yurt dışı performansı da oldukça iyi, Türk kaynak ürünlerinin dünyada beğenilen bir adı var. Performans/Fiyat oranımızın oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bizim eskiden hedefimiz İtalya gibi olmaktı, ama bugün ürün ve hizmet kalitesi olarak onlardan çok daha iyi bir yerdeyiz.
Öte yandan kaynak makineleri ve otomasyon sistemleri açısından durum o kadar parlak değil, bugün Türkiye pazarının en az %70’inin ithal ürünlerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu kadar üretim teknolojilerinin geliştiği bir ülkede bu durum hiç kabul edilir bir durum değildir. Bizim 2010 yılında bu işe yatırım yapmamızın temelinde de bu motivasyon yatmaktadır. Bu 70/30 oranını tam tersine çevirme vizyonuyla, ayrı bir fabrika kurarak yeni bir “Business Unit” oluşturduk, yavaş yavaş da bunun meyvelerini almaya başladığımızı söyleyebiliriz. Türkiye’ye gelen standart dışı, düşük kaliteli makinelerin daha sıkı kontrol edilmeleri ve gümrüklerde bu konuda tedbir alınması, haksız rekabeti önlemek için şarttır. Henüz tam bir olgunluğa ulaşmamış olsa da, bu alanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığının çok titiz ve etkin çalışmalarından duyduğumuz memnuniyeti de burada dile getirmek isterim.
Sektörünüzün sorunlarından bahsederek, çözüm önerilerinize dair görüşlerinizi aktarır mısınız?
Değer Elöve: Sektörün çok ciddi bir sorunu yoktur, Türkiye bugün yatırım yapmaya son derece elverişli bir ülkedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ekonomide istikrarın sürdürülmesi, iş barışının korunması, enflasyon ve devalüasyon oranlarının paralel götürülmesi ve kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılarak haksız rekabetin önüne geçilmesidir.
Oerlikon A.Ş.’ye “Üretim Ve Proses”te Birincilik Ödülü
60 yıldır sanayi sektöründe faaliyet gösteren Oerlikon A.Ş., Manisa Organize Sanayi Bölgesi Çevre Komisyonu tarafından gerçekleştirilen “2. Enerji Verimliliği Proje Yarışması”nda Statik Fırın Projesiyle “Üretim ve Proses” kategorisinde birinciliğe layık görüldü.
Bir Zaimoğlu Holding şirketi olan Oerlikon A.Ş., Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne 1999 yılında taşındı ve şirket yarışmaya “Statik Fırın” projesiyle katıldı. Statik Fırın projesi, yüksek enerji verimliliği ile 2. Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda birinci olmaya hak kazandı.
Manisa OSB’de faaliyet gösteren firmalardan gelen projeler, “değerlendirme jürisi” tarafından çevrenin korunması, doğal kaynak kullanımının azaltılması ve enerji tasarrufunun sağlanması kriterlerine göre değerlendirildi.
Jüri yaptığı değerlendirmeler sonucunda, çok sayıda başarılı projenin arasından dereceye giren projeleri belirledi. “Üretim ve Proses” ile “Ürün Geliştirme” olarak iki kategoride verilen ödüller, Manisa OSB Konferans Salonunda gerçekleştirilen ödül töreninde sahiplerini buldu.
Üretim ve Proses dalında; Oerlikon Kaynak Elektrodları San. A.Ş. birincilik ödülünü kazanırken, ikincilik ödülünü Bosch Termoteknik San. ve Tic. A.Ş., üçüncülük ödülünü Vestel Elektronik San. ve Tic. A.Ş., dördüncülük ödülünü ise Metal Hammadde A.Ş./Manisa Serel Şubesi kazandı.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
12.06.2013