Nursan Kablo, Yeni Fabrika Yatırımına Yıl Sonunda Başlayacak
Nursan Kablo Donanımları Genel Müdürü Çağatay Üstündağ, yeni bir fabrika yatırımına yakın bir gelecekte başlayacaklarının bilgisini verdi.
Nursan Kablo, Yeni Fabrika Yatırımına Yıl Sonunda Başlayacak
Yurt içi ve yurt dışı toplam 7 lokasyonda, 3.500’ün üzerinde işgücü ile faaliyet gösterdiklerinin bilgisini veren Nursan Kablo Donanımları Genel Müdürü Çağatay Üstündağ, yeni bir fabrika yatırımına yakın bir gelecekte başlayarak, 2023 yılına kadar tam kapasite üretime girmesini planladıklarını söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Çağatay Üstündağ: İstanbul’da doğup büyüdüm. Dolayısıyla ilk, orta ve lise öğrenim sürecimi İstanbul’da tamamladım. 1998 yılı Makine Mühendisliği lisans, 2001 yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Ayrıca işletme üzerine yüksek lisans yaptım. Ağırlıklı otomotiv sektöründe olmak üzere, 22 yıllık iş hayatımda farklı kademelerde görev aldım. Uzun süredir çalıştığım Nursan ailesinde, bir önceki Genel Müdürümüz Kağan Yamakoğlu’nun Nursanlar Holding çatısı altında CEO görevine atanması ile birlikte 10 Ağustos itibariyle Genel Müdürlük bayrağını devir aldım.
SUBCONTURKEY: Firmanızın kurumsal kimliği ve organizasyonunuz hakkında bilgi verir misiniz?
Çağatay Üstündağ: 44 yıllık otomotiv sektör tecrübesine sahip “Nursan Kablo Donanımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.” (Nursan Kablo), 64 yıllık sanayi deneyimi bulunan Nursanlar Holding A.Ş, iştirakidir.
Nursan Kablo olarak yurt içi ve yurt dışı toplam 7 lokasyonda, 3.500’ün üzerinde işgücü ile faaliyet göstermekteyiz. Bulgaristan ve Kütahya’daki fabrikalarımızda mühendislik kalite ve tüm operasyonel ve endüstriyel bölümleri ile üretim yapmakta, finans, mali işler, satınalma, iş geliştirme ve satış departmanları İstanbul ofisimizden tüm lokasyonlara hizmet vermektedir. Fabrikalarımız, destek hizmetleri bakımından merkezi bir anlayışla yönetilirken, mühendislik, üretim ve kalite açısından müşteri ve ürün odaklı çalışmaktadır. Satınalma ve tedarikçi geliştirme için Çin’de bir ticari ofisimiz ve fabrikalarımızı tasarım ve müşterilerimize yerinden teknik hizmet açısından destekleyen Kocaeli, İzmit’te teknik destek ofisimiz bulunmaktadır. Ayrıca anlaşmalarımız doğrultusunda, müşterilerimizin Ar-Ge merkezlerinde tasarımcılarımız ve fabrikalarında müşteri temsilcilerimiz görev yapmaktadır.
SUBCONTURKEY: Fabrikalarınız ve ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Çağatay Üstündağ: 1976 yılında İstanbul’da üretime başlamış olan şirketimiz, 2002 yılında Nursan Otomotiv EOOD Bulgaristan fabrikasını işletmeye almak suretiyle faaliyetlerine önemli bir boyut kazandırmıştır. 2011 yılında Tavşanlı’daki tesisinde üretime başlamış olup, 2012 yılı sonu itibariyle Gürpınar fabrikasını kapatarak Tavşanlı fabrikasını ana üretim yeri haline getirmiştir. 2015 tarihi itibari ile Tavşanlı fabrikasına ilave olarak Kütahya fabrikasında da müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır. 2020 yılı itibariyle Tavşanlı içinde ikinci üretim tesisini devreye almış olup, yakın bir zamanda yeni bir fabrika yatırımı daha hedeflemektedir.
Nursan Kablo; binek, hafif ticari, ağır ticari, otobüs, askeri ve zirai araçlara yönelik kablo donanım üretimini sağlamakta ve kablo donanım için gerekli kablo, düz ve spiralli boru gibi giydirme malzemeler ile kablo donanım üretiminde kullanılan ekipmanlarını tasarlamakta, geliştirmekte ve üretmektedir.
Kablo donanım olarak adlandırdığımız ana ürünümüz, canlılardaki sinir ağı ve damarlar gibi, araçtaki güvenlik ve konfor açısından gerekli cihazların iletişimini ve aracın çalışması için gerekli elektrik iletimini sağlayan en kritik parçadır. Her araca özel geliştirilen kablo donanım, araç üretiminden sonra en yoğun işgücü kullanımı olan, ürün ağacında en fazla alt parçanın yer aldığı, en fazla modifikasyon gören ve opsiyon bazında çeşitliliği en yüksek üründür.
Kablo donanımın temel alt parçası olan kabloların ekserisini teşkil eden PVC, EPDM ve PP izolasyonlu 125°C sıcaklığa kadar dayanımlı kabloları ve kablo demetlerinin içinden geçirildiği, PVC düz ve PP spiralli boru olarak adlandırdığımız giydirme malzemeleri de bünyemizde üretmekteyiz.
Kablo donanım imalatında ayrı bir uzmanlık gerektiren akü ve güç kablolarında da sektörde tercih edilen bir konumda olduğumuzu söyleyebiliriz.
SUBCONTURKEY: Ürün çeşitliliğinize yeni ürünler ekleyecek misiniz?
Çağatay Üstündağ: Pandemi süreci hedeflerimizi biraz ertelemiş olmakla birlikte, 2020 yılında kendi ürünlerimizin çevresindeki gelişmeleri yakında takip ederek, ürün yelpazemizi genişletmeye başladık. Bunların başında devreye alıp başarıyla seri üretime girdiğimiz anten kabloları gelmektedir. Anten kabloların alt parçası olan koaksiyel kablo kullanımının, yeni kablo donanım tasarımlarında kullanımının artacağını öngörerek, bu kabloların terminalleme ve montajına yönelik uzmanlığımızı ve dolayısıyla ürün çeşitliliğimizi önümüzdeki yıllarda artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca ürünümüzde ağırlıklı kullanılan bakır kabloya özellikle akü kablolarında alternatif olarak değerlendirilen alüminyum iletkenli kablolu tasarımlara, hizmet edebilmek üzere bu yönde çalışmalarımızı hızlandırdık.
Günümüzde öne çıkan teknoloji olan elektrikli araçlar ile birlikte yeni bir ürün grubu da, yüksek voltaj kablo donanımlarıdır. Prototip üretim kapsamındaki çalışmalarımız, elektrikli araçların yaygınlaşmasına bağlı olarak ilerleyecektir.
Diğer yandan hem ithal girdiyi azaltmak hem de rekabetçiliğimizi artırmak amacıyla, belli kullanım hacmine ulaşan farklı kablo tiplerini bünyemizde, belli alt parçaları da Nursan Kablo sorumluluğundaki tedarikçilerimizde geliştirmekteyiz.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı zorlu bir yıl olarak geçiyor. Üstelik böyle bir dönemde, yeni yatırımlar hedeflediğinizi de düşünürsek sizin için nasıl bir yıl oldu? Hedeflerinize yıl sonunda ulaşmayı düşünüyor musunuz?
Çağatay Üstündağ: 2020 yılı hiç şüphesiz dünyadaki bir çok sektörün evrilmesine sebep olacaktır. Otomotiv gibi emek yoğun sektörlerde, üretim açısından halen olumlu bir gelişme sağlamadıysa da, müşteri iletişiminde online sistemlerin kullanımına ivme kazandırdı. Hatta üretimin durduğu dönemde bile yeni projeler için yoğun bir online toplantı trafiği içindeydik. Pandeminin ilk aylarında sektöre paralel olarak duruşlar ve kısmi zamanlı çalışmalar yaşadıysak da, bu süreçte önce devlet teşvikleri arkasından da piyasadaki talebe Türkiye otomotiv sektörünün hızlı cevap vermesi sayesinde bu yılın beklediğimizden iyi kapanacağını söyleyebiliriz. Hatta eğer sektör bu hızla üretime devam edebilirse, yıl sonu hedeflerimize büyük ölçüde yaklaşacağımızı öngörüyoruz.
SUBCONTURKEY: Bundan sonrası için özelikle 2023 yılına kadarki hedefleriniz nelerdir?
Çağatay Üstündağ: 2020 yılı üretim açısından durağan görünse de, bizim için yeni projeler açısından hareketli bir yıl oldu. Bu projelerin bazılarında el sıkıştık ve bazılarından da olumlu haberler bekliyoruz. Anlaşılan projeler kapsamında, yeni bir fabrika yatırımı ve ilave işgücü istihdamı öngörüyoruz. Yeni bir fabrika yatırımına yakın bir gelecekte başlayarak, 2023 yılına kadar tam kapasite ile üretime girmesini planlıyoruz. Bunun dışında ciro veya işgücü açısından henüz istediğimiz seviyede olmasa da, yurtiçi ve yurtdışı global firmalardan co-design faaliyetleri dahil işler almaya başladık. Bunların da 2023 yılına kadar devreye girmesiyle birlikte, global oyuncu olmak yolunda kritik eşiklerden birini daha aşmış olacağız.
SUBCONTURKEY: Toplam cironuzun ne kadarını ihraç ediyorsunuz? İhracatınız ağırlıklı hangi sektörlere yöneliktir?
Çağatay Üstündağ: Nursan Kablo olarak askeri ve zirai araçlar için kısmi üretimimiz olmakla birlikte, ciromuzun neredeyse tamamı otomotiv sektöründen gelmektedir. Aslında Türkiye’de yerleşik ve üretim yapan global markalar %80 ihracat yapmakta ve bizim ürünlerimiz de bu markalar ile birlikte dolaylı olarak ihraç edilmektedir. Ama doğrudan yurtdışı ihracatı olarak değerlendirirsek ciromuzun %20’sine yaklaşmaktadır.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularında neler yapıyorsunuz? Bu konulara yönelik yatırımlarınız da var mı?
Çağatay Üstündağ: Nursan Kablo Donanımları geçmiş yıllardan bu zamana yapmış olduğu Ar-Ge çalışmalarını, 2012 yılının Aralık ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca verilen “Ar-Ge Merkezi” unvanıyla resmileştirmiştir. Hali hazırda Tavşanlı ve Kütahya tesislerinde onaylı iki Ar-Ge merkezi bulunan şirketimiz bünyesinde ayrı bir yapılanma altında, dijitalleşme ve endüstri 4.0 konuları dahil olmak üzere, yeni tekniklerin uygulanması, mevcut teknolojilerin iyileştirilmesi, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve yeni bir teknolojinin şirket koşullarına uyumunun sağlanmasına yönelik çalışmaları yürütmektedir. Endüstri 4.0 yol haritamız çıkartılmış ve bu kapsamda düzenli görüşmeler ve araştırmalar devam etmektedir. Bu konuda, ana sanayiler ile de yakın işbirliği içinde çalışılmakta ve sadece sektördeki gelişmeler yakın takip edilmekte kalmayıp ayrıca hem mavi yaka, hem beyaz yaka çalışanlarımızdan gelen fikirlerin de önü açılmakta, ödüllendirilmekte ve Ar-Ge projesi olarak geliştirilmektedir.
SUBCONTURKEY: Dinlemekten keyif aldığımız bu saydığınız gelişmeler ve faaliyetlerin sizlere geri dönüşü nasıl oluyor?
Çağatay Üstündağ: Bizim için en değerli çıktı müşteri memnuniyetidir. Geçtiğimiz 10 yılda bir çok kez “En İyi Kalite”, Hyundai Assan ve Ford Otosan tarafından “En İyi Tedarikçi” ödülüne sahip olduk. OSD (Otomotiv Sanayi Derneği) çatısı altındaki değerli müşterilerimizin teveccühüyle biri 2016, biri 2019 yılı olmak üzere iki defa “En İyi Tedarikçi” ödüllerine layık görüldük. Müşterilerimiz tarafından hemen her yıl en az bir alanda ödüle layık görülmek, bizleri daha verimli, daha kaliteli işler yapmak adına çokça motive ediyor.