Nova Elektrik, Hızlı Sevkiyat İçin Bulgaristan’da Depo Açtı
İstanbul’da 200 çalışan ile 3500 metrekare kapalı alanda üretim yapan Nova Elektrik, cirosunun %35’ini doğrudan yaptığı ihracat ile sağlıyor.
İstanbul’da 200 çalışan ile 3500 metrekare kapalı alanda üretim yapan Nova Elektrik, cirosunun %35’ini doğrudan yaptığı ihracat ile sağlıyor. Nova Elektrik’te ikinci kuşağı temsilen Proje Sorumlusu olarak görev alan Begüm Atalay, yeni müşteri taleplerini karşılamak üzere gerek yeni ürün gerekse de makine teçhizat ve üretim alt yapısına yönelik yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti. Begüm Atalay, özellikle katma değerli ürünlere yaptığı yatırımlar ile Türk ekonomisine katkı sunmaya devam edeceklerini söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Begüm Atalay: 1991 doğumluyum. İkinci kuşak olarak aile şirketimiz de görev alıyorum. Alman Lisesi’ni bitirdikten sonra Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Üniversiteden mezun olduktan sonra aile şirketimizde çalışmaya başlamadan önce uluslararası bir firmada deneyim edinmek istedim ve 3 yıl IT danışmanlığı alanında çalıştım. 2017 yılının Kasım ayında da Nova Elektrik’te Proje Sorumlusu olarak çalışmaya başladım.
SUBCONTURKEY: Nova elektrik ne zaman kuruldu? Kuruluş tarihçesi ve üretim kalemleri hakkında bilgi verir misiniz?
Begüm Atalay: Nova Elektrik, 1999 yılında lamba duyuları ve klemens üretmek üzere İstanbul’da kuruldu. Yıllar içerisinde ürün çeşitliliği artmıştır. Kurulduğu yılda 15 çalışanla 800 metrekare alanda faaliyet gösterirken şuan 200 çalışanla, 3500 metrekare kapalı alanda üretim yapmaktadır. Bugün geldiği noktada fırın ve ocaklar için klemensler, bağlantı kutuları ve son zamanlarda da entegre bağlantı sistemleri; buzdolabı ve fırınlar için sıcaklık sensörleri, lamba duyları ve bunun yanında buzdolapları için termal sigortalar üretmektedir. Kataloğumuzda yer alan ürünlerimizin dışında müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel olarak tasarımını ve üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerimiz de bulunuyor.
Firma olarak güçlü yanımız tasarım yeteneğimizdir, 9 patente sahibiz ve bu sayıyı artırmak için çalışıyoruz. Bütün ürünlerimiz, uluslararası güvenlik sertifikalarına sahiptir. 2019 yılında da UL belgesine sahip ürün grubu sayımızı artırarak Amerika pazarında etkinliğimizi artırmaya yönelik bir hamle yapmış bulunmaktayız.
SUBCONTURKEY: Üretimlerinizin iç pazar, ihracat oranı nedir?
Begüm Atalay: 2018 yılsonu itibarı ile doğrudan ihracatımız, ciromuzun %35’ini oluşturmaktadır. Bazı ürünlerimizi de ikinci bir işlem yapılması için ihracatçı firmalara veriyoruz. Onları da katarsak ciromuzun %45’ini ihracat oluşturuyor diyebiliriz. Ağırlıklı ihracat yaptığımız ülkeler İtalya, Almanya Polonya, Rusya ve Slovenya’dır. Amerika pazarındaki müşteri ve ürün portföyümüzü genişletmek için de çalışmalara başlamış bulunmaktayız.
Ayrıca Bulgaristan’da bu sene bir depo açtık. Bu deponun yürürlüğe girmesiyle beraber Avrupa’daki müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap vermeye başladık.
SUBCONTURKEY: 2019 yılının ilk 5 ayında nasıl bir ivme yakaladınız?
Begüm Atalay: Döviz bazında %10’luk bir artış yakaladık. Bu artış da yurtdışı pazarındaki etkinliğimizin artmasından kaynaklanmaktadır. Yeni ürün ve yeni müşterilerle bu artışı sağlamış bulunmaktayız. Yılsonunda ise %15’lik büyüme öngörüyoruz.
SUBCONTURKEY: Önümüzdeki 5 yıllık süreçte Nova Elektrik’in hedefleri nelerdir?
Begüm Atalay: Üretim alanımızı genişletmeyi hedefliyoruz ve bu anlamda bir yatırımımız olacak. Yaklaşık 10.000 metrekare kapalı alanı olan bir fabrika kurmayı hedefliyoruz. Bunun dışında ürün gamımızı katma değerli, tasarım yönünden kuvvetli olan ürünlerle çeşitlendirmek, ciromuzu ve ihracat oranımızı artırmak ana hedeflerimizdir.