Dr. İlhami Pektaş
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-56: Norm Holding Başarı Hikayesi ve Kurucusu Nedim Uysal
Dr. İlhami Pektaş
Norm Cıvata, 1973 yılında bağlantı elemanları üretimi ile İzmir’de başlayan yolculuğuna bugün Norm Holding yapısı altında 4000’e yakın çalışanı, 23 şirketi, 18 üretim, 15 satış ve lojistik merkezi ile 9 farklı ülkede ulusal ve uluslararası pazarlarda bağlantı elemanları, pazarlama ve ticaret, teknoloji, eklemeli imalat, kalıp ve sac şekillendirme, talaşlı imalat, kimya, makine ve otomasyon, sıcak dövme, tarım ve turizm alanlarında her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Geniş bir lojistik ağına sahip ülkemizin bağlantı elemanları alanında lider kuruluşu Norm Holding, ulusal ve uluslararası pazarlarda, otomotiv ana ve yan sanayi başta olmak üzere yedek parça, beyaz eşya, elektronik, mobilya, inşaat ve makine sektörlerinde Kanada, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Polonya, Romanya ve Çin’de faaliyet gösteriyor.
Norm Holding Başarı hikayesini Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Fatih Uysal’dan dinleyelim.
Norm Holding ne zaman ve kim tarafından kuruldu?
1973 yılında Onursal Başkanımız Nedim Uysal tarafından küçük bir atölyede başlayan hikayemiz bugün 4000’e yakın çalışan, 23 şirket, 18 üretim ve 15 satış ve lojistik merkezi ile 9 farklı ülkede ulusal ve uluslararası pazarlarda bağlantı elemanları, pazarlama ve ticaret, teknoloji, eklemeli imalat, kalıp ve sac şekillendirme, talaşlı imalat, kimya, makine ve otomasyon, sıcak dövme, tarım ve turizm sektörlerinde büyüyerek devam etmektedir. Bu yıl 1973 yılında başladığımız yolculuğumuzun 50. Yılını kutlamaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz.
Gelişim süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
1973 yılında İzmir Bornova’da başlayan cıvata üretimimiz 1994 yılında şuan faaliyette olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni tesisine taşınmış, 2013 yılında ise Salihli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki cıvata üretim tesisimiz kurulmuştur. İzmir’de 55.000 metrekare ve Salihli’de 45.409 metrekare alanda yıllık 100.000 Ton cıvata üretim kapasitemiz ile başta otomotiv ana ve yan sanayi olmak üzere, beyaz eşya, inşaat, makine, mobilya, elektrik-elektronik gibi farklı sektörlerde hizmet vermekteyiz.
1997 yılında başlayan somun üretimimiz artan müşteri talepleri ve yeni yatırımlar sonucunda, 1996 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan bugünkü yerinde yeni üretim tesisi ile faaliyetlerine başlamıştır. Bugün 50.000 ton/yıl üretim kapasitemiz ile yurt içi ve yurt dışında otomotiv başta olmak üzere farklı sektörlerden birçok firmaya hizmet vermekteyiz.
10.000 metrekaresi kapalı, toplam 20.000 metrekaresi alanda üretim yapan İzmir üretim tesisimize ek olarak 2014 yılında, Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde, 17.000 metrekaresi kapalı, toplam 30.000 metrekarelik alana sahip tesisimiz devreye alınmıştır. İzmir üretim tesisimiz, 2019 yılında alınan ilave parsel ve yapılan yatırımlarla 28.000 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 38.000 metrekarelik alana genişletilmiştir. Salihli üretim tesisimiz ise 2023 yılında tamamlanacak yeni yerleşim yatırımları ile birlikte toplam 52.300 metrekare yerleşke üzerinde 44.500 metrekare kapalı alanda üretim hattını genişletecektir.
2014 yılında Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde 20.000 m2 brüt, 12.000 m2 kapalı alan ile başlayan vida üretimimiz, 2021 yılı Ocak ayında yeni tesisin devreye alınması ile birlikte toplam 36.500 metrekare brüt, 22.000 metrekare kapalı alanda devam etmektedir. 2022 yılı itibari ile 10.000 ton/yıl üretim kapasitemiz ile vida üretiminde Türkiye’nin lider firmasıyız.
2018 yılından itibaren otomotiv, beyaz eşya ve ana sanayi firmalarının yan sanayine sac şekillendirme ve rondela üretimi konusunda destek vermekteyiz. 2000 metrekarelik kapalı alanda gerçekleşen üretim faaliyetlerimizi 2023 yılında 8000 metrekarelik yeni tesisimize taşıyarak 2025 yılı için 10.000 ton sac hammadde kullanımını hedeflemekteyiz.
1982 yılında üretilen ürünlerin pazarlanması amacıyla kurulan Standart Cıvata ile Ticaret Grubumuzun temellerini attık. Bugün STD markasıyla İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 10.000 m2‘si kapalı toplam 20.000 m2’lik alanda kurulu depolama ve satış-pazarlama tesisine ek olarak Dilovası şubesi ise 3000 m2‘si kapalı toplam 5000 metrekarelik bir alanda hizmet vermektedir.
1998 yılında Uysal Makine markasıyla kurulan kaplama firmamız bugün Norm Coating markasıyla 3 farklı şehirde bulunan 6 üretim tesisimiz, 800’den fazla çalışanımız ve 25 yıllık tecrübemiz ile ulusal ve uluslararası pazarlarda zengin kaplama çeşitliliğimizle faaliyet göstermektedir.
2006 yılında Nedu Kalıp markasıyla kurulan kalıp üretim tesisimiz ise bugün Norm Tooling markasıyla bağlantı elemanları için kalıp ve talaşlı imalat özel parça üretim faaliyetlerine devam etmektedir.
NRM Mühendislik şirketimiz ile imalat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar için Robotik Otomasyon Sistemleri üretiyoruz. Yüksek çözünürlüklü kameralar ve özel ışık tasarımı sayesinde ölçü ve yapısal olarak tüm kontrolü yapabilen optik kontrol makinelerimiz ile bağlantı elemanları sektörüne de hizmet veriyoruz.
Bağlantı elemanları sektöründeki uzmanlığımızı sıcak dövme, damgalama ve tornalama parçaları, eklemeli imalat gibi farklı ve yeni ürün gruplarında geliştirerek otomotiv, beyaz eşya, yedek parça pazarı ve tarım gibi birçok sektörde iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına hitap eden çözümler sunuyoruz. 2021 yılında kurduğumuz eklemeli imalat alanında faaliyet gösteren Norm Additive firmamız ile yurt içinde ve yurt dışında yalnızca otomotiv sektöründe değil, havacılıktan, beyaz eşyaya, makine ve otomasyondan medikal malzemelere kadar birçok farklı sektöre hizmet veriyoruz. Geleneksel üretim teknolojilerine kıyasla maliyet ve hız avantajı sağlayarak müşterilerimize yapısal parçalarında ağırlık azaltma ve performans artışı için mühendislik ve üretim desteği veriyor; eklemeli üretim sistemlerimiz aracılığıyla prototipleme ve seri üretim hizmeti sunuyoruz.
2021 yılında kurduğumuz bir diğer firmamız Norm Forging ile de sıcak dövme özel parçalar ile ürün portföyümüzü çeşitlendirerek sıfır hata felsefesi, müşteri memnuniyeti odaklı üretim, uçtan uca tedarik zinciri çözümleri ile müşterilerimiz için değer yaratmaya ve çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz.
İşletmelere dijital dönüşüm yolculuklarında RPA, SAP Uygulama Danışmanlığı, Sistem ve Network Danışmanlığı, Bulut Hizmetleri, Güvenlik Hizmetleri, IoT, Yönetim Danışmanlığı, Proje Yönetimi ve Veri Yönetimi gibi konularda rehberlik etmek amacıyla 2021 yılında kurulan Norm Digital ile Norm Holding bilgi teknolojileri sektörüne de adım attı.
1998 yılında Avrupa’da yapılan ilk yatırım Fransa’da kurulan lojistik merkezi oldu. İlerleyen yıllarda Amerika, Almanya, Polonya, Romanya ve Kanada’da kurulan satış ve lojistik merkezleri, Çin ve Birleşik Krallık’ta yer alan yerleşik mühendisleri ile Norm Fasteners iş ortaklarına geniş lojistik ağı ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımı ile hizmet vermeye devam ediyor.
Başarı adımlarında önemli stratejileriniz nelerdir?
İş ortaklarımız için değer yaratan projeler üretmeye ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlar gerçekleştirmeye önem veriyoruz. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıllarda yaşanan küresel enflasyon, sektörümüzü etkileyen çip krizi ve tedarik süreçlerinde karşılaşılan sorunlara rağmen sürdürülebilir yatırımlarımız ve yeni projelerimiz ile kendimizi geliştirmeye devam ettik. Yaptığımız stratejik anlaşmalarla Norm Fasteners olarak bağlantı elemanları sektöründe dünyanın en büyük ilk 3 tedarikçisi olma yolunda hızla ilerliyoruz. 2021 yılında Ford Otosan ile Türkiye’nin en büyük tedarik anlaşmasına imza atarak 10 yıl sürecek bir işbirliğinin ilk adımını attık. Bu işbirliği ile Ford Otosan’a; Ar&Ge, tasarım, mühendislik, üretim, satın alma, stok ve tedarik hizmetlerini sağlayarak Türkiye’de “FSP” (Full Service Provider) unvanını almaya hak kazanan ilk yerli firma olduk.
Norm Holding bünyesinde yer alan Norm Coating, Norm Tooling, NRM Mühendislik gibi sektöründe başarılı firmalarımızla müşterilerimize sağladığımız Ar-Ge, mühendislik, yüzey işlem, tavlama, soğuk şekillendirme, kalıp, ısıl işlem, makine ve otomasyon, kaplama, ayıklama, paketleme ve lojistik hizmetlerimizle full in-house üretim desteği veriyoruz.
Geliştirdiğimiz alt yapımız ve birçok sektörde faaliyet gösteren şirketlerimizle dünyanın önde gelen otomotiv firmalarının geleceği şekillendiren projelerinde hizmet tedarikçisi olma yolunda çalışmalarımıza hızla devam etmekte; ürün çeşitliliğimiz ve entegre üretim tesislerimiz ile müşterilerimizin ihtiyaçlarına hızlı ve kaliteli çözümler sunmaktayız.
İş ortaklarımızla sürdürdüğümüz kaliteli hizmet ve ürün anlayışımız doğrultusunda sadece kalite kontrolüne değil kalite güvencesine inanıyor ve müşteri spesifikasyonları, IATF 16949 ve özel proses (CQI-9,11,12) gereksinimlerini karşılamak amacıyla toplam kalite yönetim sistemlerini uyguluyoruz. Karşılaşılan kalite sorunlarını G8D disiplininde çözüyor ve tekrarlamaması için benzer süreçlere yayıyoruz. Bu hizmet anlayışımız sayesinde müşterilerimizle uzun vadeli ve güven odaklı iş ortaklıkları kuruyoruz.
Bunların yanında Norm Fasteners olarak, müşterilerimizi tüm faaliyetlerimizde merkeze alan çalışma anlayışımız kapsamında yürüttüğümüz “Müşteri Memnuniyet Anketleri” uygulamasını, çok önemli bir müşteri geri bildirim aracı olarak görmekteyiz. Ürünlerimizin tüm yaşam döngüsü boyunca, müşteri deneyimini takip etmekte ve müşterilerimiz için uçtan uca değer katan hizmetler sunmaktayız.
İş ortaklarımızın yanında olmak ve onların ihtiyaçlarına hızlı ve inovatif çözümler üretmek amacıyla Amerika, Kanada, Almanya, Polonya, Romanya’da kurduğumuz satış ve lojistik merkezlerimiz, Çin ve Birleşik Krallık’ta bulunan yerleşik mühendislerimiz ile global bir firma olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.
Norm Holding olarak eğitim her zaman önceliğimiz olmuştur. Sektöre nitelikli insan gücü yetiştirmek ve farklı nedenlerle öğrenimine devam edemeyen gençlere mesleki beceriler kazandırmak amacıyla İzmir’de ve Salihli’de kurulan Çıraklık Eğitim Merkez’lerimizden bugüne kadar 140 öğrencimiz mezun oldu. 2021 yılında toplam 104 öğrencinin öğrenim gördüğü Mesleki Eğitim Merkezi’nde öğrencilerin mevcut müfredatlarına ek olarak, yaşama hazırlamak adına teknik ve kişisel gelişim alanlarında ilave programlar ile gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra Norm Holding bünyesinde üretim, kalite, AR-GE ve tedarik zinciri fonksiyonlarında görev alan çalışanlarımızın, süreçlere ilişkin bilgilerini tazelemek, üretim süreçlerinde bütünü görmelerini sağlamak amacıyla 2019 yılında Mühendislik Gelişim Akademisi’ni tasarladık. 2014 yılında, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi tarafından Norm Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Nedim Uysal’ın adının verildiği “Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” kurulmuş ve sanayi gelişimine yön verecek mühendisler yetiştirilmeye başlamıştır. Öğrenciler, burada teknolojiyle donatılmış atölye, laboratuvar ve 24 kişilik tam donanımlı dersliklerde %100 burslu öğrenim görüyor.
Hangi tip ürünleri üretiyorsunuz?
Norm Fasteners olarak cıvata, vida, somun ve rondela gibi bağlantı elemanları ürünlerimizle ulusal ve uluslararası pazarlarda otomotiv ana ve yan sanayi başta olmak üzere yedek parça, beyaz eşya, elektronik, mobilya, inşaat ve makine sektörlerinde faaliyet göstermekteyiz. 50 yıllık tecrübemiz ile komplike parçaların üretiminde de iş ortaklarımıza destek veriyoruz.
AR-GE merkeziniz ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
İlk Ar-Ge çalışmalarımızı 2000’li yıllarda başlattık. 2011 yılında 62 mühendisin katılımıyla Ar-Ge merkezimizi kurduk. Bugün 3 tasarım merkezi, ana Ar-Ge merkezimiz ve alanında uzman ekibimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Norm Fasteners olarak tüm iş ortaklarımıza, küresel gelişmeleri ve sektörel ihtiyaçları takip ederek, Ar-Ge ve mühendislik çözümleri sunuyoruz. Ortak tasarımcı kimliğimiz, bünyemizde bulundurduğumuz uygulama merkezimiz, test laboratuvarımız, her yıl yayınlanan makale kitapçıklarımız ve patentli ürünlerimiz ile sektöre katkı sağlamakta; İngiltere’de ve Çin’de bulunan yerleşik mühendislerimiz sayesinde müşterilerimize yerinde çözümler üretmekteyiz.
Ar-Ge merkezimizin her biri alanında uzman ekibi ile iş ortaklarımızın yeni ürün taleplerine ve ihtiyaçlarına özel inovatif çözümler geliştiriyor. Çevre dostu elektrikli araçlarda kullanılmak üzere, ağırlığı azaltılmış bağlantı elemanları tasarlıyor, bağlantı elemanları sektöründe yükselen bir trend olan ultra yüksek dayanımlı inovatif bağlantı elemanlarının üretilmesine yönelik projeler gerçekleştiriyor ve iş ortaklarımızın korozyon direnci yüksek ve hafif bağlantı elemanı taleplerini karşılamak üzere paslanmaz çelik, alüminyum gibi farklı malzemelerden bağlantı elemanları geliştiriyoruz.
İş ortaklarımız ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda, ortak tasarımcı kimliğimizle, projenin başından sonuna kadar her aşamada mühendislik hizmeti veriyoruz. Bu kapsamda, projelere özgü analitik modeller geliştirmekte, 3 boyutlu modelleme ve sonlu elemanlar analizlerini özen ve hassasiyetle gerçekleştirmekte ve proje ihtiyacına yönelik titreşim, yorulma ve montaj testlerini Ar-Ge merkezimiz bünyesindeki uygulama test laboratuvarımızda gerçekleştiriyoruz. Yeni ürün devreye alma, ürün FMEA, APQP ve mühendislik değişikliği gibi tüm mühendislik süreçlerini SAP ERP -PLM yazılımına entegre olarak yürütüyoruz.
Müşterilerimizin istek ve beklentilerini daha iyi anlamak ve sektörel bazlı çözümler sunabilmek için müşteri memnuniyetini her zaman odağımıza alıyor; Ar-Ge ve inovasyon alanındaki faaliyetlerimizi bu doğrultuda önceliklendiriyoruz.
Özgün tasarım özellikleri sayesinde montaj esnasında ve kullanım amacına göre avantaj sağlayan ürünlerimizle son yıllarda bağlantı elemanları sektörüne HEXLIGHT®, FASTINORMTM, NORMEST®, NOW®, ExtremeLightTM ve NorMaxTM gibi birçok yeni ve inovatif patentli ürün kazandırdık. HexLight® ve NormSelfTM gibi patentli ürünlerimizin otomotiv şartnamelerinde yer alması ve ortak tasarımcı olarak otomotiv üreticilerinin tercih ettiği bağlantı elemanları partneri olmamız bu anlayışımızın bir sonucu olarak bizi gururlandırmaktadır.
Ayrıca, iş birliği halinde çalıştığımız müşterilerimizin ürünümüzü kullanacağı montaj hattına en uygun tasarımları belirleyerek, ürünün sorunsuz ve başarılı bir şekilde montajının gerçekleştirilmesini sağlamaktayız.
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? 2024 yılı ihracat hedefiniz nedir?
Norm Fasteners olarak son 3 yılda 10’dan fazla yeni ülkeye giriş yaparak ihracat yaptığımız ülke sayısını 50’ye yükselttik. 2022 yılında 180 milyon Euro olan ihracatımızı 2026 yılında 275 milyon Euro’ya ulaştırmayı hedefliyoruz. Toplam ihracatımızda EUR bölgesi ülkelerinin payı, cirosal ve tonaj anlamında 2022 itibariyle %74’e ulaştı. Ford, Volkswagen Group, AUDI, Porsche, Jaguar, Land Rover, Fiat, Renault, Mercedes Benz Türk, Daimler, MAN, Toyota, BMC, Türk Traktör, İsveç’ de Volvo ve Scania, PSA ve Amerika’nın bir numaralı elektrikli araç üreticisi ile çalışırken, Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Polonya, İtalya, Brezilya, Meksika, Rusya ve Çin başta olmak üzere 50’den fazla ülkeye ürünlerimizi ihraç ediyoruz.
İhracatımızın yüzde 50’sini Almanya’ya gerçekleştiriyoruz. Almanya’nın ardından Amerika ve Avrupa geliyor. Avrupa ülkeleri içerisinde Fransa, İtalya, İngiltere ise önemli pazarlarımız arasında bulunmaktadır. Polonya ve Romanya’da otomotiv, otomotiv yan sanayi ve beyaz eşya sektörlerinde yatırımlar oldukça yoğun bu doğrultuda Amerika, Romanya ve Polonya’daki payımızı artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Polonya, Romanya ve Amerika’da bulunan lojistik merkezlerimiz ile iş ortaklarımıza hızlı ve kaliteli hizmet veriyoruz.
Toplam ticaretimizde ihracatın payını her geçen yıl, daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. İç pazarda ise; cirosal anlamda 2022 yılı beklentilerimiz düzeyinde gerçekleşti. 2023 yılında ise mevcut müşterilerimizde ticaret hacmimizi ve penetrasyonu artırmak yönünde yoğun bir çaba sarf ettik. Bu çabaların meyvesini de 2023 yılı ve devamında alacağımızı öngörüyoruz. 2021 yılı itibarıyla 1304’ü yerel olmak üzere toplam 1476 tedarikçimiz bulunmaktadır. Çoğunlukla Türkiye’den gerçekleştirdiğimiz tedarike ek olarak hammadde, makine, yardımcı malzeme ve parça alımları için yurt dışı tedariki de sağlıyoruz.
Türkiye bağlantı elemanları sektörü toplam ihracatı içindeki payımızı, son 5 yılda %23 oranında artırdık. Gelişen teknoloji ve 50 yıllık sektörel bilgi birikimimizle uluslararası pazarda Türkiye bağlantı elemanları sektörünün bilinirliği artırmaktayız. Bu doğrultuda sektörün Türkiye sanayisi içindeki önemini gün geçtikçe ileriye taşımayı hedefliyoruz. Avrupa’daki daralmaya rağmen bu bölgeye olan ihracatımızı yüzde 48 oranında artırdık. Bölgede yaşanan savaş, bağlantı elemanları sektöründe sorunsuz ve güvenli tedarik noktalarında bir arayış oluşturdu ve oluşan enflasyonist ortamda maliyet ve talep yönetimini öncelikli gündem maddesi haline getirdi. Bu zor dönemde müşterinin yanında bir çözüm ortağı olarak bulunmak, ilerleyen dönemde bizi güçlendiren en önemli faktörlerden biri olacak. Rekabetçi yapımız ve yüksek kaliteli ürün gamımız ile bu dönemde elde ettiğimiz pazar payımızdaki artışların ilerleyen dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz.
Gelecekte neler planlıyorsunuz? Öngörüleriniz ve hedefleriniz nelerdir?
Norm Fasteners olarak bağlantı elemanları sektöründe Avrupa’da ilk 5, dünyada ise ilk 12’nin içerisinde bulunmaktayız. 2024 yılının sonunda inşaatının tamamlanmasını ve üretime başlamasını planladığımız Amerika Michigan’daki üretim tesisi yatırımımızla bölgede ilk yıl 7 bin 500 ton, 3 yıl sonra ise 20 bin tonluk üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımımızla Amerika’ya uzun süre alan sevkiyat süreci sorununu da aşmış olacağız.
Stratejik konumu, serbest ticaret anlaşmaları ve lojistik avantajları sayesinde önemli bir ticaret merkezi konumunda bulunan Fas’ta 2024 yılında bir lojistik merkezi kurmayı planlıyoruz. İlerleyen dönemlerde Afrika’nın 1 numaralı binek otomobil üreticisi olan Fas’ta bir üretim tesisi kurarak Afrika kıtası ve diğer hedef pazarlarda büyümeyi hedefliyoruz.
Otomotiv sektöründe özellikle hafifleştirme ve standartlaştırma çalışmalarına yoğunlaşarak VW, Daimler, Jonh Deere, GM, Stellantis, Tofaş, Ford, Renault ve dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticisi ile bu hedef doğrultusunda projeler yürütüyoruz. Geliştirdiğimiz ağırlığı azaltılmış bağlantı elemanları ile ürünün hafifleşmesini sağlayarak yakıt maliyetini düşürmeyi hedefliyoruz.
50 yıldır iş ortaklarımızdan aldığımız güç ve geliştirdiğimiz inovatif çözümlerimizle geleceğin sürdürülebilir dünyasını tasarlıyor, Dünyaya Değer anlayışımızla tüm faaliyetlerimizi çevresel etkimizi azaltmak için iklim krizi ile mücadele kapsamında gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik hedeflerimizde yer alan kapsam 1 & 2 sera gazı emisyonlarımızı 2050 yılında sıfırlama hedefimize bağlı olarak, karbon ayak izi ölçüm çalışmalarımızı 21’i yurt içi, 4’ü yurt dışı olmak üzere toplam 25 yerleşke ve 13 şirketimizde başlattık. Enerji verimliliğini artırmaya ve yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmaya odaklanarak mevcutta İzmir ve Salihli’de bulunan 3,9 MW GES kapasitemize ek olarak önümüzdeki yıllarda gerçekleştireceğimiz 30,6 MW GES yatırımlarımızı planladık.
Geleceğe Değer diyerek çıktığımız bu yolda Norm Fasteners olarak iş ortaklarımız ile ortak hedefler doğrultusunda sürdürülebilir bir dünya için birlikte ilerlemekten mutluluk duyuyoruz. Gezegenimize, insanlara, topluluklara, iş dünyasına fayda sağlayan sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için stratejilerimizi ve operasyonlarımızı; insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 ilkesine uyumlu hale getirdik. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarındaki 17 maddeden 9 maddeyi sürdürülebilirlik stratejimiz içinde önceliklendirdik. 50. yılımızda da bütün hedeflerimize aynı hızla ilerliyor ve gelecek yıllar için de şimdiden çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Gerçekleştirdiğimiz V710 Projesi nedeniyle 2023 yılında Gölcük’te yeni lojistik merkezimiz devreye girdi. “FSP (Full Service Provider) kimliğimizle iş ortaklarımıza mühendislik, satın alma, lojistik, planlama, üretim, kalite, risk yönetimi gibi süreçlerinde profesyonel çözümler sunmaktayız. 2022’de devreye aldığımız, eklemeli imalat, sıcak dövme, talaşlı imalat ürün gruplarında 2023 yılında da büyümeye devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında GES ve RES yatırımlarımız da tüm üretim tesislerimizde devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda çevresel ve sosyal kriterlere uyan tedarikçilere öncelik vermeyi ve tedarik zincirini yerlileştirerek maliyeti düşürmeyi hedefliyoruz.
Deloitte Private tarafından 45 ülkede uygulanan ‘En İyi Yönetilen Şirketler’ programında Türkiye’nin en iyi yönetilen 4 şirketinden biri olmaya hak kazandık. Strateji, yetkinlik ve inovasyon, kültür ve adanmışlık, yönetişim ve finansallar olmak üzere dört ana başlıkta değerlendirildiğimiz bu programda ödüle layık görülmek bize doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösterdi.
Başarınızın sırrı nedir?
Tam 50 yıl önce, Norm’un temelleri Kurucumuz ve Onursal Başkanımız Nedim Uysal’ın kararlılığı, vizyonu ve başarıya olan inancıyla atıldı. Atatürk’ün milli davalarımız arasında en büyük önem verdiği “endüstrileşme” hedefi doğrultusunda, son 50 yılda ülkemize ve tüm paydaşlarımıza değer katma amacıyla çalıştık, ürettik ve ekonomimize güç katan yatırımlar gerçekleştirdik. Kaliteyi ve mükemmeliyeti ön planda tutarak 50 yıl içinde, otomotiv endüstrisinden enerji sektörüne kadar geniş bir yelpazede hizmet verdik ve dünya çapında tanınan bir marka haline geldik.
Norm Holding olarak, kuruluşumuzdan itibaren faaliyetlerimizin merkezine insanı alıyoruz. Eğitimi ve sanatı destekliyor, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleriyle yolculuğumuza devam ediyoruz. Kurucumuz Nedim Uysal’ın “Önce kalpleri kazanacaksın” yaklaşımını benimseyerek, tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte, büyük bir aile olarak ileriye doğru ilerlemek için çalışıyoruz.
Geçtiğimiz yarım asır boyunca, birlikte birçok zorluğun üstesinden geldik, özellikle son yıllarda dünya genelinde ve ülkemizde ekonomik, toplumsal ve çevresel dönüşümleri bizzat deneyimledik. Çevik organizasyon yapımız sayesinde teknolojik gelişmelere hızla uyum sağladık ve insanı stratejimizin odak noktasında tutarak iş yöntemlerimizi bu yeni koşullara uyarladık. Kararlılığımız ve işimize olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Bugün, Norm Holding olarak, 9 ülkede faaliyet gösteriyor; 23 farklı şirketimiz ve 4.000’den fazla çalışanımızla iş dünyasında ve toplumda olumlu değişiklikler yaratma taahhüdümüzü sürdürerek yenilikçi çözümler üretmeye devam ediyoruz.
Atamız tarafından kurulan Cumhuriyet, hepimizin en değerli mirasıdır. Onun izinden ayrılmadan, ilkelerine sadık kalarak ülkemiz için üretmeye, çalışmaya ve değer katmaya devam edeceğiz. Norm Holding’in geçmiş 50 yılının bize verdiği gücü, geleceğe taşıyacağız.