MSK, Yıllık 25.000 Ton Çelik Dövme Kapasitesine Sahip
Otomotiv sektörü için imal ettiği ürünler arasında birçok emniyet parçasının yanı sıra, araç motorlarının kalbi pistonlar, araç hareketlerinde hayati önemi olan aktarım organları ve şaşi parçaları bulunan MSK Çelik Dövme, yıllık 25.000 ton çelik dövme kapasitesine sahip.
MSK Çelik Dövme Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kazangil, yıl sonunda devreye almayı planladıkları robotlu çekiç tipi üretim hattı ile kapasitelerini %20 oranında artıracaklarını ve sektördeki yerlerini daha da sağlamlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
Firmanızı kısaca tanıtarak, faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Murat Kazangil: MSK Çelik Dövme olarak, 25 yılı aşkın bir süredir Türk sıcak çelik dövme endüstrisinin içerisinde başarı ile bulunmaktayız. Bu süre zarfında edindiğimiz tecrübe, sürekli gelişen kalitemiz ve güncel teknolojiyi takip eden yatırım anlayışımız, firmamızı iç ve dış pazarda güçlü bir konuma getirmiştir. Özellikle Avrupa otomotiv sanayinde kendi sektörlerinde önemli yerleri olan firmalarının müşteri portföyümüzde bulunması, bu müşterilerimize düzenli ve artan satışlarımızın olması; firmamızın ülke ihracatına olumlu katkıda bulunmasını sağlamaktadır.
Bursa Karacabey’de yerleşik firmamız 35.000 metrekare üzerine 20.000 metrekare kapalı alan olarak kuruludur. Toplam 330 çalışanımız bulunmaktadır.
Mevcut ürün grubunuzda neler var ve bunlarla hangi sektörlere hitap ediyorsunuz?
Murat Kazangil: Firmamız sahip olduğu değişik güç ve tipteki üretim ekipmanları ile 0,200 gr ile 15 kg aralığında dövme parçalar imal edebilmektedir. Otomotiv sektörü için imal ettiğimiz ürünler arasında birçok emniyet parçasının yanı sıra, araç motorlarının kalbi pistonlar, araç hareketlerinde hayati önemi olan aktarım organları ve şaşi parçaları bulunmaktadır.
MSK, dövme işlemini yaptığı parçalara bünyesinde kurulu bulunan ısıl işlem tesisinde normalize, ıslah ve meneviş yapma yeteneğine sahiptir. Ayrıca firmamız, pazar beklentileri sonucu, bünyesinde kurulu talaşlı imalat atölyesi ile dövdüğü ürünleri işleyerek müşterilerin işlenmiş parça taleplerini de karşılayarak hizmet çerçevesini genişletmiştir.
Aylık ya da yıllık üretim kapasiteniz nedir? Kapasitenin ne kadarını kullanıyorsunuz?
Murat Kazangil: 2018 yılında tamamladığımız ve üretime hazır hale getirdiğimiz otomatik üretim hattı ile birlikte yıllık 25.000 ton çelik dövme kapasitesi olan firmamız, geçtiğimiz yıl 15.000 ton kullanım gerçekleştirmektedir.
Firmanız 2018 yılını ciro ve büyüme gibi rakamsal veriler doğrultusunda nasıl geçirdi? Firmanız 2019 yılı sonu hedeflerinizi ve hayata geçireceğiniz yatırım planlarınızı öğrenebilir miyiz?
Murat Kazangil: 2018 yılında ciro, satış ve büyüme oranlarımız hedeflediğimiz gibi, sektör ve ülke oranlarının üzerinde gerçekleşmiştir. Otomatik üretim hattı, işleme ve çeşitli kontrollerin yapılacağı tamamlama hatları, hammadde deposu gibi alanları bünyesinde barındıran, mesleğin gerektirdiği en güncel teknoloji ile altyapısı düzenlenen, modern endüstriyel anlayışla tasarlanan yeni üretim tesisimizi 2018 yılının sonlarında tamamladık. Bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.
Yılsonu hedeflerimiz bir önceki yılın üzerinde bir artışla imalat ve satış yapabilmek. %10 üzerinde büyüme bekliyoruz. 2018 yılı içinde anlaşmasını yaptığımız yeni yatırım projemiz olan robotlu çekiç tipi üretim hattımızı bu yılın Haziran ayında teslim almayı, kurulumunu tamamlayarak yıl sonunda devre almayı planlıyoruz. Kapasitemizi %20 oranında artıracak olan yeni hattımızla beraber sektördeki yerimizi daha da sağlamlaştırmayı hedefliyoruz.
Firmanızın Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojiye yönelik çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Murat Kazangil: Kalıp ve proseslerimizin iyileştirilmesi amacı ile kurduğumuz Ar-Ge departmanımız gerek kendi sistemimiz dâhilinde gerekse TUBİTAK nezdinde çeşitli projeler gerçekleştirdi. Ayrıca 2 adet patent başvurumuz bulunuyor. Bunula beraber Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yaptığımız Ar-Ge Merkezi başvurumuzu tamamlamak üzereyiz. 2 ay içinde sürecin tamamlanacağını hedefliyoruz.
İhracatınızda hangi ülkeler öne çıkıyor? Hedef pazarlarınız var mı?
Murat Kazangil: Başta Almanya, İspanya, İtalya olmak üzere Avrupa pazarına ağırlıklı ihracat gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber Meksika ve Brezilya gibi deniz aşırı pazarlara da düzenli sevkler yapmaktayız.
Üretimimizin %55’i otomotiv ihracat pazarı içindir. 2019 yılında Meksika, İspanya ve İtalya pazarlarında büyümeyi planlıyoruz.
Sektörünüzde yaşanan sorunlar nelerdir?
Murat Kazangil: Sektörümüzün başlıca sorunları, yüksek imalat girdileri, gerek beyaz yaka gerekse mavi yaka olsun kalifiye işgücü bulma zorluğu, üretim verimliği artıracak teknolojilerinin yurtdışı kaynaklı ve pahalı olmasıdır.
Sektörün önümüzdeki 5 yılını ve firma olarak bunun neresinde yer alacağınızı anlatır mısınız?
Murat Kazangil: Çelik dövme sektörü ana müşterisi olan otomotiv ve ticari araç sektörlerinde büyümelere bağlı olarak büyümesine devam edecektir. Bununla beraber otomotiv pazarında yaşanan e-mobilite ve otonom sürüş eğilimlerinin dikkatle takip edilmesi, gelecek ve gelmekte olan teknolojilere dövme sektörü olarak adapte olabilmek için gerekli hazırlıklarımızı yapmak durumundayız. Bizler de pazardaki konumumuzu daha sağlam hale getirip hizmet etmeye devam edeceğiz.
Eklemek istediğiniz başka veri ve bilgiler var mıdır?
Murat Kazangil: Ülke olarak yaşadığımız sıkıntıların son bulmasını diliyorum. Eğer memleket olarak zor durumda kalıyorsak bundan hepimiz aynı oranda etkileniyoruz. Huzur ve güven içerisinde yakaladığımız büyüme ve ihracat artışlarının devam etmesini diliyorum. Ülkemiz var ise biz var olacağımızı, ülkemiz güçlü ise biz de güçlü olacağımızı bildiğimizden, gelecek nesillere üreten, gelişmiş, mutlu bir ülke bırakmak için hep birlikte üzerimize düşen görevleri fazlasıyla yaparak yeniden büyük ve güçlü bir ülke olacağımıza inanıyorum.
02.05.2019