MISAD, Isıl İşlem Sektörünü 75 Üyesiyle Temsil Ediyor
Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği –MISAD Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz, İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerde kapsamlı çalışmalar yaptıklarını söyledi.
MISAD, Isıl İşlem Sektörünü 75 Üyesiyle Temsil Ediyor
2020 yılı faaliyetlerinin ana konusu, nitelikli ara eleman yetiştirilmesi ve ısıl işlem mesleğini genç nesillere aktarmak üzerine olduğunu söyleyen Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği –MISAD Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz, gerek meslek liseleri, gerekse üniversitelerle işbirliği çalışmaları ile İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerde kapsamlı çalışmalar yaptıklarını söyledi.
SUBCONTURKEY: MISAD olarak bugün kaç üyeniz bulunmaktadır? Metal ısıl işlem sektöründe ne tür faaliyetler ve etkinlikler yapmaktasınız?
Koray Yavuz: 75 üye ile ısıl işlem sektöründe Türkiye’nin tek temsilci STK’sıyız. Sektörümüz Türk sanayisinin kalbidir diyebiliriz. Sağlık sektöründen savunma sanayine, otomotiv sektöründen inşaat sektörüne, bağlantı elemanlarından iş makinalarına kadar hayatın içinde olan tüm metal ürünler, mutlaka ısıl işlem prosesinden geçmektedir. Tamamlayıcı bir hizmet olarak görüldüğü için kendimize görünmez kahramanlar diyoruz.
Faaliyet ve etkinliklerimizin içinde düzenli sektör buluşmaları, uluslararası ısıl işlem sempozyumları, meslek liseleri üzerinden nitelikli personel eğitimi ve bunun gibi pek çok çalışmada bulunuyoruz.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı metal ısıl işlem sektörü ve üyeleriniz açısından nasıl geçti? Ayrıca MISAD olarak siz neler yaptınız?
Koray Yavuz: Pandemi sürecinin başlangıcında tüm sektörler gibi durağan bir dönem geçirdik ve bu süreçte fabrikalarımızda yeni normale uyum dönemi yaşandı. Üyelerimizin çalışanları içerisinde zaman zaman Covid-19 vakaları görülse bile kurallara tam uyum sayesinde hiçbir üyemizin fabrika faaliyetleri durdurulmadı. Sektör olarak pandemi sürecini başarılı bir şekilde yönettik.
Üçüncü aydan sonraki dönemde de iş kapasitesi artarak devam etti. Bulunduğumuz süreçte de hemen hemen %100 doluluk oranında hizmet vermeye devam ediyoruz.
MISAD olarak; Covid-19 ile alakalı bilgilendirmeler, çıkan teşvik ve destekler hakkındaki bilgilendirmeler, sokağa çıkma yasağı sürecinde gerekli izinlerin nasıl alınacağı ile ilgili yönlendirmeleri gerçekleştirdik. Bunlar haricinde sektör iletişimimizi sosyal medya üzerinden, online toplantılarla sürdürmeye devam ettik. Tüm üyelerimizi tek tek arayıp pandemi dönemiyle alakalı derneğimizden duyabilecekleri ihtiyaçları belirlemek için görüşmeler yaptık.
SUBCONTURKEY: Pandemi sektörünüzü ve iş yaptığınız sektörleri nasıl/ne derece etkiledi? Değerlendirir misiniz?
Koray Yavuz: Ne yazık ki Covid-19 tüm sektörleri az ya da çok etkiledi. Ancak derneğimizin yaptığı araştırmalara göre, ısıl işlem firmaları genellikle bu durumdan en az etkilenen sektörlerden biri oldu. Hizmet verdiğimiz sektörlerin pandemiden etkilenmesine bağlı olarak imalat talebinde azalmalar oldu. Sonuç olarak gerek hizmet verdiğimiz sektörlerdeki arz ve talep dengesi ve gerekse bu firmalarda Covid-19’a yakalanan personel sayısının artışına bağlı olarak endüstri yavaşladı ısıl işlem sektörü fakat durma noktasına gelmedi.
SUBCONTURKEY: Sektörün gelişi yönünde 2021 yılı öngörüleriniz/beklentileriniz nelerdir? Hangi konulara öncelik vereceksiniz?
Koray Yavuz: Sektörümüzde yaşanan birçok sorun var, öncelik verdiğimiz ve çözmeye çalıştığımız sorunların başında NACE kodumuzda değişiklik yapmaya gideceğiz. NACE kodumuz aynı zamanda kaplama yapan girişimcileri kapsıyor. Biz kodumuzun sadece ısıl işlem firmalarını kapsaması için girişimlerde bulunuyoruz.
Diğer bir konu, teşviklerden yeterince yararlanamamamız. Örnek olarak, ısıl işlem sektörü ihracat yapan firmalarla çalışmakta ve bu firmalara ciddi anlamda teknik destek sağlamaktadır. Hizmet firması olduğumuz için ihracat desteklerinden yararlanamıyoruz. Bu diğer bir sorunumuz.
Tüm dünyadaki sektörlerde olduğu gibi, pandemi sürecinin başlangıcında bizim sektörümüz de olumsuz etkilendi. Ayrıca hizmet ettiğimiz sektörlerde de durağan bir süreç yaşadık. Geldiğimiz noktada; Avrupa için Uzak Doğu’nun lojistik problemleri, güven kaybı vb. faktörler neticesinde Türkiye’nin yeni üretim ve lojistik merkezi olma konusunda çok ciddi gelişmeler olduğu gözlemledik.
2021 yılında bu sürecin daha da hızlanacağını düşünerek, sektörümüz ve Türk sanayisi için çok daha yoğun geçeceğini öngörüyoruz.
SUBCONTURKEY: Metal ısıl işlem sektörü açısından Türkiye’nin konumu ne durumda?
Koray Yavuz: Hem ticari ısıl işlem firmalarımız, hem de in-house ısıl işlem yapan firmalarımız sektörümüzle alakalı son yıllarda çok ciddi yatırımlar gerçekleştirerek dünya standartlarını yakalamıştır. 2021 ve sonrasının, ısıl işlem sektörü için yatırımların büyüyerek ve hız kesmeden devam edeceği bir dönem olacağını söyleyebiliriz.
SUBCONTURKEY: Her sektörde yaşanan kalifiye eleman sorununa/çözümüne yönelik dernek olarak yaptığınız özel çalışmalar var mı?
Koray Yavuz: 2020 yılı faaliyetlerimizin ana konusu, nitelikli ara eleman yetiştirilmesi ve ısıl işlem mesleğini genç nesillere aktarmak üzerine idi. Gerek meslek liseleri, gerekse üniversitelerle işbirliği çalışmaları ile İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerimizde kapsamlı çalışmalar yapıldı.
İstanbul Kartal Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Bayrampaşa İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ankara Sincan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ostim Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ısıl işlem öğrencilerine eğitime destek kampanyası düzenlenmesi, teknik geziler, ısıl işlem bölümlerinin açılması için çalışmalar, liselerdeki atölyeler için malzeme ve makine tedariki gibi gerekli destekler sağlandı.
SUBCONTURKEY: Çok farklı sektörlere iş yapıyorsunuz, iş yaptığınız sektörlere/okuyucularımıza vermek istediğiniz farklı mesajlarınız var mı?
Koray Yavuz: En başta bahsettiğimiz gibi sektörümüze sanayinin kalbi diyebiliriz. Pek çok üretici firmanın ortaya çıkarttığı ürünlerde uzun yıllara dayanan Ar-Ge çalışmaları, fabrika yatırımları, personel yatırımları, satış ve pazarlama yatırımları gibi yoğun emek ve çalışmalar olduğunu hepimiz biliyoruz. Tüm bu üretici firmalarımızı saygı ve takdirle kutluyoruz. Fakat çıkan bütün bu ürünlerin; emniyet kemerinden uçak kanadına, tank namlusundan protez ürünlere, hepsinin doğru ısıl işlem prosesinden geçmeden nihai ürüne ulaşamadığı da bir gerçektir. Sektörümüz tam bilinmese de, kamera arkasındaki görünmez kahramanlardan oluşmaktadır.