MIM Ufkunuzu Genişletiyor
Ekonomik gelişmeler, imalat endüstrisini zorlu bir rekabet ile yüzleştiriyor ve bu tüm imalat endüstrilerini pazarda fark yaratabilmek için rekabetçi bir silah olan yeniliğe zorluyor.
MIM teknolojisini diğer geleneksel metal işleme ve metal şekillendirme teknolojilerinden ayıran özelliği ise yenilikçi olmasıdır. Özellikle, kompleks ve zor parçaların enjeksiyon ile kalıplanabilmesi, imalat teknolojileri arasında ona eşsiz bir statü veren “Winnovation” olarak tanımlanabilen niteliğidir. “Winnovation” tüketici ve tedarikçi arasında iki tarafın da kazandığı bir durum olarak tanımlanabilir.
MIM teknolojisi, otomotiv tasarımcılarının tasarım hayallerinin gerçeğe dönüşmesini sağlayan bir teknoloji oldu. Özellikle ISO 2768(M)’den daha dar toleranslara sahip olan parçaların üretiminde; MIM teknolojisinin önünde bazı engeller vardı ancak bunlar Indo-MIM’de uygulanan geliştirme faaliyetleri sonucunda ortadan kalktı. Bu da Indo-MIM’i diğerlerinden ayıran en önemli üstünlüklerden bir tanesidir. Böylece MIM teknolojisi otomotiv alanında çok daha geniş bir uygulama alanı bulmaktadır.
Küçük parça ve yüksek adetler:
MIM teknolojisi küçük parçaların, yüksek miktarlarda üretiminde yaygın olarak kullanılıyor. Indo-MIM’in yenilenen teknolojisi ile önceden MIM sonrası ikincil işlem gören yüksek miktarlarda talep edilen bazı parçaların direk olarak MIM teknolojisi ile üretilebilmesine olanak sağlıyor.
Yeni malzemeler:
Indo-MIM’de üretilen parçaların büyük bir kısmının malzemesi geleneksel çelikler değildir. Indo-MIM; T400, nimonik, Fe-50% Ni, gibi işlenmesi zor malzemeleri kullanarak parça üretme kabiliyetine sahiptir. Geleneksel işleme proseslerinde, bu tür parçaların üretimi küresel müşteriler için zor bir işti ve toplu üretimi fiyat-verim açısından mümkün değildi. Bu alandaki kuralları baştan tanımlayan Indo-MIM, müşterilerine ürün montajlarında bu tip malzemelerin kullanılabilmesi için bir şans verdi. Bu, komponentlerin ömrünü uzatarak müşterilerinin beklentilerini karşıladı.
Kalite:
Indo-MIM, üretilen komponentlerin yansıtıcı ve yansıtıcı olmayan partiküllerinin kontrolü için gerekli olan yıkama prosesini uygulamaktadır. Talaşlı imalattan sonra en üst seviyede temizlik gerektiren komponentler yıkanarak, yansıtıcı ve yansıtıcı olmayan küçük partiküller yokediliyor. Bu son teknoloji yıkama prosesi, yüksek basınç altında kirliliği gidermek için özel yıkama makinesinde yapılıyor. Kirlilik miktarını ve kaliteyi kontrol etmek için ‘’Leica Mikro Analizör’’ kullanılıyor. Yıkama, temizleme ve parçaların kontrolü; basınç altında temiz odada, kontrollü bir atmosferde yapılıyor.
Buna ek olarak, çapakları yok etmek için elektrokimyasal makineler kullanılarak çevrimiçi ve çevrimdışı mastar ölçüm uygulamalarıyla daha iyi boyutsal sonuçlar elde edilmektedir.
Çevrimiçi veri yönetim sistemi olan PVS (proses veri sistemi), Indo-MIM üst düzey yönetimi tarafından veriyi efektif olarak yönetmek için kullanılmaya başlandı. PVS’nin başlıca avantajlarından biri oldukça esnek, hızlı tempoda değişen ve tüm prosesler için uygulanabilmesidir. Bu sistem Indo-MIM mühendisleri tarafından oluşturulmuş ve uygulamaya geçirilmiştir.
Proses kabiliyeti:
Indo-MIM’de MIM prosesi sonrası yapılan, tornalama, frezeleme, taşlama, honlama vb ikincil işlemler en üst seviyede uygulanmaktadır. Aşağıda konu ile ilgili durum analizlerinden bir tanesini bulabilirsiniz.
Indo-MIM, Kaizen tekniğini kullanan bir yalın altı sigma şirketidir. Hindistan’ın Bangalore kentinde bulunan her iki tesisinde de tüm parçaların üretim proseslerinde sürekli iyileştirme faaliyetlerini sürdürmektedir. Indo-MIM’in yetenekleri, ABD’nin Chicago kentinde 2013 yılında üç ayrı kategoride MPIF tarafından ödüllendirilmiştir.
e-mail: osman.k@indo-mim.com
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
18.02.2014