Miksan Makina, Yıllık 5 Milyon Adet Fırın Kapak Menteşesi Üretiyor
Fırın kapak menteşe üretiminin yanında beyaz eşya sektöründen olan firmalara özel sac parça üretimi gerçekleştiren Miksan Makina, Pendik Kurtköy’de inşasına devam ettiği ikinci fabrikasını 3-4 aya kadar faaliyete geçirecek.
Miksan Makina Kalıp ve İmalat Sanayi Dış Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Ramazan Sunku, 2013 yılı için %25-30 büyüme hedeflediklerini belirterek şu bilgileri verdi.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ramazan Sunku: 1980 yılında İstanbul’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi İstanbul’da tamamladıktan sonra bir yandan 19 Mayıs Üniversitesi İktisat bölümünde okurken bir yandan da iş hayatının içindeydim. 2003 yılında mezun olduktan sonra tam olarak firmamızın yönetim kadrosunda yer aldım.
Miksan’ın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Ramazan Sunku: 1982 yılında Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mümin Sunku’nun şahıs işletmesi Dizayn Kalıp olarak kurulan firmamız, 1998 yılından itibaren Miksan Makina Kalıp ve İmalat Sanayi Dış Ticaret Ltd. Şti. adını altında kurumsal olarak faaliyetine devam etmektedir. 2001 yılından itibaren Dudullu OSB Des Sanayi Sitesinde entegre tesis kurularak, beyaz eşya sektörüne yan sanayi ürünleri üretimi faaliyetin sürdürmektedir.
Miksan firmasının ürettiği ürünler nelerdir?
Ramazan Sunku: Sanayi tipi (otel ve restoranlarda kullanılan) ve ev tipi mutfak fırınların kapak menteşelerinin üretiminin yanı sıra bazı özel parçalar da üretilmektedir. Bunlar kısaca şöyledir.
-Fırın Ön Kapak Menteşeleri
-Fırın Üst Cam Kapak Menteşeleri
-Fırın Üst Saç kapak Menteşeleri
-Fırın Alt Kapak Menteşeleri
-Fırın Plastik Ayaklar
-Ayrıca, Beyaz Eşya sektöründen olan firmalara özel sac parça üretimi gerçekleştirmektedir.
Yıllık üretim kapasiteniz, üretiminizin ihracat-iç pazar oranı nedir?
Ramazan Sunku: Yıllık 5.000.000 adet menteşe üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu üretimin %60’ını ihraç ediyoruz. Geri kalan %40’lık iç pazarı oluşturan firmalara satıyoruz.
Yeni pazar arayışları hakkında neler yapıyorsunuz?
Ramazan Sunku: Yeni pazar arayış çabalarımız güçlü satış departmanımız ve deneyimli kadromuz tarafından gerek yurt içi gerekse de yurt dışında sürekli devam etmektedir. Ayrıca yurt dışında da çeşitli acenteliklerimiz bulunmaktadır. Bunlara ilaveten gerek yazılı basın gerekse, sanal medya kullanılarak yerli ve uluslararası pazar arayışlarımız sürmektedir. Şirketimiz yakın gelecekteki ulusal veya uluslararası sektörel fuar ve tanıtım organizasyonlarında yer almayı kararlaştırmıştır.
Yenilikçilik anlamında Miksan Makina neler yapıyor? Yeni ürün, yatırım, Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Ramazan Sunku: Bilindiği üzere beyaz eşya sektörü sürekli yenilenmeyi gerektiren ve sürekli yenilenen rekabetçi bir piyasadır. Bu anlamda şirketimizde sürekli olarak teknoloji ve değişimin takipçisidir. Şirketimiz faaliyet alanı ile ilgili olarak zaten standartları zorlayan bir kalite anlayışı ile çalıştığından sürekli olarak kalite ve verimlilik bakımından yenilik arayışı içindedir. Bu amaçla şirketimizde Ar-Ge birimi sürekli faaliyet içindedir. Kalite ve verimliliği artırmak adına ulusal ve uluslar arası teknoloji destek kuruluşları ile temaslar kurarak teknoloji transferi konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların geliştirilerek devam ettirilmesi ve verimliliğin arttırılması amaçlandığından yeni teknolojili makine ve teçhizat yatırımları yapmıştır.
Aynı zamanda inşasına devam etmekte olduğumuz Pendik Kurtköy’de bulunan ikinci fabrika binamızı (6000 metrekaresi kapalı ve 1000 metrekaresi açık olmak üzere) 3-4 ay gibi kısa bir süre içerisinde faaliyete geçmesini sağlamak olacaktır. Bununla birlikte hali hazırda üretimini gerçekleştirdiğimiz fırın kapak menteşe üretimine ilaveten beyaz eşya grubundan olan buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası kapakları için menteşe üretimi gerçekleştirilecektir.
2012 yılının ilk 10 ayını değerlendirecek olursanız 2013 yılı için nasıl bir üretim, satış grafiği bekliyorsunuz?
Ramazan Sunku: Bir önceki soruda anlattığımız faaliyet ve çalışmalar çerçevesinde 2013 yılı için %25-30 büyüme hedeflediğimiz bir yıl. Ancak bilindiği gibi küresel krizin etkilenin halen dünya ekonomisi üzerinde çok yoğun şekilde hissedilir olması ve birde orta doğuda meydana gelen sosyal patlamalar beklenti revizasyonu getirmeyeceğini umut ediyoruz.
Ulusal ve küresel alanda beyaz eşya ve otomotiv ana ve yan sanayisinin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ramazan Sunku: Küresel alanda beyaz eşya ve otomotiv ana ve yan sanayisinin gelişimi genellikle bulunduğu zaman diliminin en ileri bilgi ve teknolojisi ile donanımlı ve rekabetçi bir yapı içinde olduğunu gözlemliyorum. Yüksek teknoloji ve bilgiye dayalı bu rekabetçi sanayi dalının tüketicilerine daha verimli, daha kaliteli ve daha ekonomik sunumlarda bulunduğunu düşünmekteyim.
Ulusal açıdan bakıldığında ise sektördeki gelişmeleri son yıllarda hızla takip edip küresel oyuncularla rekabet edebilecek konuma geldiğini ve hatta bazı sektör iç kollarında küresel oyunculardan daha ileri olduğunu ülkemiz adına sevinçle gözlemlemekteyim.
Kısa ve orta vadedeki hedefleriniz nelerdir?
Ramazan Sunku: Kısa vadede az önce değindiğimiz sosyo-ekonomik sorunların da kısa zamanda son bulmasıyla hâlihazır yıllık büyüme hedeflerimizi yakalamayı amaçlıyoruz. Orta vadede ise Ülkemizin de artarak süren gelişme trendine paralel olarak sektördeki yerimizin daha da büyümesini ve şirketimizin uluslararası alanda markalaşmasını hedefliyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
23.07.2013