Metro İstanbul Ar-Ge Merkezi
Metro İstanbul olarak, deneyimimiz ve Ar-Ge gücümüzle yeni ve yerli teknoloji geliştirme anlayışını benimsiyoruz.
Metro İstanbul Ar-Ge Merkezi
Metro İstanbul olarak, deneyimimiz ve Ar-Ge gücümüzle yeni ve yerli teknoloji geliştirme anlayışını benimsiyoruz. Türkiye'de raylı sistem teknolojilerinin gelişimine öncülük edecek Ar-Ge, tasarım ve inovasyon çalışmalarımız hızla devam ediyor. Metro İstanbul, işletmeciliğinin yanı sıra bir mühendislik ve teknoloji şirketi aynı zamanda. Bu konumumuzu uluslararası pazarda da pekiştirmeyi hedefliyoruz.
Bu doğrultuda, sahip olduğumuz bilgi ve birikimimizle yeni ürünler, araçlar ve parçalar üretmeye, mevcut sistemleri daha da iyileştirmeye, yeni süreçler ve sistemler geliştirmeye yönelik çalışma ve yatırımlarımıza sistematik olarak devam ediyoruz.
Elektrik, Elektronik, Araç ve Elektromekanik ve Proje birimlerinden oluşan Ar-Ge Merkezi’miz ile raylı sistemlerde tüm sektörün ihtiyaç duyduğu projeler geliştiriyoruz. Geliştirilen projelerle maliyetten tasarruf etmekle kalmayıp yolcu konforunu da artırıyoruz. Bazı projelerimiz ile sadece raylı sistemlere değil tüm toplu ulaşım modlarına çözüm geliştiriyoruz. Metro İstanbul mühendisleriyle, ülkemizde üretilme imkanı olan ürünlerin yerlileştirilmesi ve yurt dışı bağımlılığının azaltılması ana odak noktalarımızın arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz haftalarda Türk mühendislerinin tasarımı ve üretimi olan yerli raylı sistem aracı "TRAM34"ün lansmanını gerçekleştirdik, aynı lansmanda Metro İstanbul Ar-Ge Merkezi’nin resmi açılışı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin metroları İstanbul'da ulaşımın omurgası haline getirme vizyonu doğrultusunda şehrimize daha düşük maliyetle daha kısa sürede, çok daha fazla raylı sistem aracı kazandırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Yolcuya ilk temas noktası olan yürüyen merdivenlerin emre amadeliğini yüksek düzeyde tutacak, bakım ve revizyonlar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda M5 Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı Yürüyen Merdiven Kestirimci Bakım Projemiz devam ediyor. Ayrıca yerlilik oranını artırmaya yönelik çalışmalarımız doğrultusunda yürüyen merdiven zincir geri kazanım ve kestirimci bakım projelerimizi tamamlamış bulunuyoruz.
Yurt içindeki projelerimiz haricinde artık uluslararası iş birlikleriyle farklı görev ve sorumluklar alıyoruz. 2556 TÜBİTAK-Katar Ulusal Araştırma Fonu (QNRF) İkili İş Birliği Programı çerçevesinde, Ar-Ge ve yenilik projeleri için açılan çağrıya Metro İstanbul olarak “Büyükşehirlerde Verimli, Güvenli, Emniyetli ve Sürdürülebilir Ulaşım İçin Akıllı, Bağlantılı, Otonom Araç ve Enerji Sistemleri” kapsamındaki başvurumuz kabul edildi. Proje kapsamında; öncelikle akıllı şehirler konseptinde, artan verimlilik ve güvenlik seviyesi hedefiyle toplu ulaşımın geleceği olarak görülen bağlantılı ve otonom araçlarla yolcuların metro istasyonlarına taşınması hedefleniyor. Elektrikli olarak tasarlanan bağlantılı ve otonom araçların şarj gereksinimi ise raylı sistem güç altyapısına entegre edilen hızlı şarj istasyonları vasıtasıyla karşılanacak. Böylelikle, elektrikli araçlar konusunda en önemli sorunların başında gelen hızlı şarj problemi DC besleme kaynaklarımız sayesinde çözülmüş olacak.
Ar-Ge Merkezi’mizde ürettiğimiz yeni projelerden biri de Hareketli Katener Sistemi. Hareketli Katener Sistemi Projesi ile; kent içi raylı sistem araçlarının atölye yollarında arıza ve bakım faaliyetlerinde kullanılmak üzere hareket edebilen katener sisteminin tasarımı ve uygulamasını ilk olarak Ümraniye’de bulunan Behiç Erkin Yerleşkesi tren atölyesinde devreye aldık.
Türkiye’de aktif olarak çalışan ve proje üreten tescilli Ar-Ge Merkezi’ne sahip tek raylı sistem işletmecisi olarak, ülkemizin raylı sistemler alanında dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.
Nevzat Bayrak
Metro İstanbul Ar-Ge Müdürü